Tunesiërs demonstreren tegen geweld na aanslag

Inwoners van Sousse in Tunesië gingen gisteravond de straat op om te protesteren tegen geweld. Afgelopen vrijdag schoot een man vakantiegangers dood in de badplaats op het strand en bij een hotel.
Inwoners van Sousse in Tunesië gingen gisteravond de straat op om te protesteren tegen geweld. Afgelopen vrijdag schoot een man vakantiegangers dood in de badplaats op het strand en bij een hotel. Foto AP/Darko Vojinovic

Tunesiërs zijn gisteravond laat in Sousse de straat opgegaan uit protest tegen de aanslag vrijdag waarbij zeker 39 mensen om het leven kwamen. De betogers trokken met kaarsen door de badplaats en scandeerden leuzen als ‘Sousse zal nooit sterven’.

De mars was onder meer bedoeld om steun te betuigen aan de families van de slachtoffers. Veel toeristen zijn uit Sousse vertrokken na de bloedige aanslag, maar volgens de BBC zijn niet alle buitenlanders weg. Sommige toeristen zouden nadrukkelijk hun vakantie willen afmaken.

Het land vreest dat toeristen na deze tweede aanslag dit jaar zullen wegblijven; afgelopen maart kwamen er 21 mensen om het leven bij een aanslag op het Bard0-museum in Tunis. Een instortende toerismesector zou een vicieuze cirkel tot gevolg kunnen hebben en de kans op radicalisering onder jongeren kunnen vergroten, schreef NRC gisteren:

Economisch gezien gaat het de laatste jaren niet goed, mede doordat de stroom westerse toeristen door alle onrust in het Midden-Oosten en Noord-Afrika, en de aanslag op Museum Bardo, is verminderd. Overal in het land hangen werklozen rond, met name ook veel jongeren. Velen van hen zijn vatbaar voor het radicale gedachtengoed van de fundamentalisten. Geen land telt zoveel jongeren die naar Syrië en Irak zijn gereisd om zich te voegen bij de strijders van IS of andere radicale groepen: zo’n 3.000 tot 5.000.

De Tunesische autoriteiten hebben na de aanslagen draconische maatregelen genomen om de veiligheid in het land te garanderen. Zo gaat het leger reservisten inzetten om plekken te beveiligen waar veel toeristen komen. Ook moeten tientallen moskeeën de deuren sluiten omdat er zou worden opgeroepen tot geweld.