Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Rijksrecherche onderzoekt overlijden arrestant na politiegeweld

De politie gebruikte volgens het OM geweld nadat de arrestant zich verzette.
De politie gebruikte volgens het OM geweld nadat de arrestant zich verzette. Foto ANP / Marco de Swart

Het Openbaar Ministerie en de Rijksrecherche zijn een onderzoek begonnen naar een mogelijk verband tussen het optreden van agenten gisteren bij een aanhouding van een 42-jarige Arubaan en het kort daarop onwel worden van de arrestant. De man overleed vandaag in het ziekenhuis.

De Arubaan was in Nederland op familiebezoek maar werd gisteren opgepakt in het Haagse Zuiderpark. Hij was daar aanwezig bij het muziekfestival Night at the Park en werd ‘s avonds aangehouden nadat hij zou hebben geroepen dat hij een wapen had. De man verzette zich volgens het OM tegen zijn aanhouding, waarna de politie geweld gebruikte om hem naar het politiebureau te brengen.

De Rijksrecherche is nu onder leiding van het Openbaar Ministerie in Den Haag een onderzoek gestart naar de aanhouding en het daarop volgende onwel worden van de man uit Aruba. Op weg naar het politiebureau raakte hij in zeer kritieke toestand. Agenten startten met reanimatie en een ambulance bracht de man over naar het ziekenhuis.

De Rijksrecherche onderzoekt de oorzaak van het onwel worden van de man en daarbij wordt gekeken of er een verband bestaat tussen het handelen van de agenten en het onwel worden, zo meldt het OM vanavond. De Rijksrecherche is derhalve op zoek naar getuigen en mensen die mogelijk de aanhouding hebben gefilmd. Night at the Park werd door dertigduizend mensen bezocht.