Reisorganisaties krijgen nog weinig annuleringen voor Griekenland

De reisorganisaties merken er nog niet veel van dat vakantiegangers hun vakantie naar Griekenland willen afzeggen of omboeken.
De reisorganisaties merken er nog niet veel van dat vakantiegangers hun vakantie naar Griekenland willen afzeggen of omboeken. Foto ANP/Lex van Lieshout

Reisorganisaties krijgen nog weinig annuleringen voor vakanties in Griekenland. De ANVR verwacht dat tienduizenden Nederlanders de komende weken naar Griekenland op vakantie gaan, ondanks de onzekere financiële situatie in het land.

Reisorganisaties als TUI, Sunweb en Corendon bieden all-in vakanties aan, waarbij toeristen hun hotel en maaltijden vooraf betalen. TUI krijgt “enkele tientallen” verzoeken voor omboekingen, laat het weten aan NRC, maar geeft geen volledige boekingsaantallen. Pas als er sprake is van een negatief reisadvies kan de reis kosteloos worden geannuleerd.

Ook bij Corendon is het aantal omboekingen of annuleringen beperkt, vertelt de vliegmaatschappij:

“Vandaag vertrekken weer vijf volle vliegtuigen naar de Griekse eilanden.”

Corendon heeft een regeling getroffen voor als er geen geld meer uit de Griekse pinautomaten komt. Reizigers kunnen in dat geval via de website van Corendon met Ideal of creditcard geld kopen, dat vervolgens door de reisagent in Griekenland contant wordt uitbetaald.

Buitenlandse Zaken: neem genoeg cash mee

Vakantiegangers naar Griekenland doen er goed aan om contant geld voor de hele vakantie mee te nemen, adviseren het ministerie van Buitenlandse Zaken en reisbranchevereniging ANVR sinds vanochtend. Ze dienen rekening te houden met een situatie waarin geen geld meer kan worden opgenomen uit pinautomaten, en er niet meer kan worden betaald met creditcards.

De onzekere financiële situatie in Griekenland is geen reden voor een negatief reisadvies. ANVR-directeur Frank Oostdam tegen het ANP:

“We hebben de stellige overtuiging dat alles verder prima verloopt in Griekenland.”

Zowel het ministerie als de ANVR zien geen reden om de vakantie naar Griekenland af te zeggen. Buitenlandse Zaken adviseert wel om een goede verzekering af te sluiten voor “onverwachte kosten en ontwikkelingen”. En:

“Bereid uw verblijf in Griekenland extra goed voor en wees alert op veranderingen in de situatie”.

Toeristen kunnen zich tijdens hun vakantie informeren over de laatste ontwikkelingen via Twitter @BZReisadvies of via de app BZ Reisadvies. Het ministerie waarschuwt voor demonstraties die tot geweld kunnen leiden in het centrum van Athene.