Raket met voorraad ISS ontploft - ‘flinke smet op blazoen raketbouwer’

Een onbemande raket met voorraad voor het internationale ruimtestation (ISS) is vandaag kort na de lancering op het Amerikaanse Cape Canaveral ontploft. Dat maakt de NASA zojuist bekend.

De SpaceX Falcon 9 raket met het onbemande vrachtschip Dragon explodeert kort na lancering.
De SpaceX Falcon 9 raket met het onbemande vrachtschip Dragon explodeert kort na lancering. Foto AFP

Een onbemande raket met voorraad voor het internationale ruimtestation (ISS) is vandaag 2 minuten na de lancering op het Amerikaanse Cape Canaveral ontploft. Dat maakt de NASA zojuist bekend.

Hoofddoel van de lancering van de SpaceX Falcon 9-raket was het afleveren van een Dragon-capsule met ruim 2 ton aan voorraad bij het internationaal ruimtestation ISS. Het was de negentiende lancering van een Falcon 9 door SpaceX, een privaat bedrijf van ondernemer Elon Musk. SpaceX doet momenteel onderzoek naar de oorzaak van de explosie. Volgens Musk wijzen de eerste tekenen op een te hoge druk in de vloeibare zuurstoftank van de tweede trap.

Twitter avatar elonmusk Elon Musk There was an overpressure event in the upper stage liquid oxygen tank. Data suggests counterintuitive cause.

Als gevolg van de crash blijven de Falcon 9-raketten van SpaceX de komende maanden aan de grond. “Ik verwacht dat dit enkele maanden gaat duren. Het wordt zeker geen jaar”, aldus Gwynne Shotwell, topvrouw bij SpaceX.

‘Deze flinke kras op imago gaat consequenties hebben’

Bruno van Wayenburg, die voor NRC schrijft over ruimtevaart, in een reactie:

Dit is de derde poging om een trap van een SpaceX-raket zelfstandig te laten landen. Twee keer eerder landde de trap bijna goed, maar sneuvelde die daarna alsnog. Deze keer ging het al mis voordat de trap terug naar de aarde kon vallen.

Deze mislukking betekent een flinke smet op het blazoen van SpaceX. Mogelijk kan dit consequenties hebben in de contracten die zij hebben met de NASA. Het is nog niet precies bekend waarom het vandaag is mislukt. SpaceX doet nu onderzoek, maar vaak gaat het om een klein lullig onderdeel dat niet werkte. Zo’n fout kost tientallen miljoenen euro’s.

SpaceX is als brutale prijsvechter binnengekomen in de klassieke Amerikaanse ruimtevaartsector die grotendeels bestaat uit luchtvaart- en defensiegiganten als Lockheed of Boeing. Het bedrijf levert goedkopere raketten. SpaceX ligt onder een vergrootglas omdat het bedrijf wordt gezien als de toekomst van de ruimtevaart. Zo werken ze momenteel aan de ontwikkeling van een bemande capsule voor vluchten naar het internationaal ruimtestation. Een ongeluk met zo’n capsule zou vele malen rampzaliger zijn.

Tweede trap explodeert
Op deze (vertraagde) video is duidelijk te zien dat de tweede trap (linksonder in beeld) explodeert terwijl de eerste trap (de felle vuurmond iets rechtsboven) gewoon nog brandt:

Lees ook Elon Musk, de topman van autofabrikant Tesla is het nieuwe idool van Silicon Valley. Hij werkt aan een revolutie in energie en vervoer. En hij wil naar Mars. “De mens moet een multi-planetaire soort worden.”

Dit bericht is om 19.00 uur geüpdatet.