Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Politie grijpt hardhandig in bij gay-parade Istanboel

Vorige week verliep een soortgelijk evenement in de Turkse hoofdstad nog zonder incidenten.
Vorige week verliep een soortgelijk evenement in de Turkse hoofdstad nog zonder incidenten. Foto AP / Emrah Gurel

De politie in Istanboel heeft hardhandig ingegrepen bij de jaarlijkse gay-parade. Agenten dreven de groep mensen die zich op het Taksim-plein in het centrum van de stad hadden verzameld voor de optocht uiteen met waterkanonnen, rubberen kogels en traangas.

Het Amsterdamse PvdA-raadslid Emre Unver was een deelnemer van de Turkse gay-pride.

“Zonder enige aanleiding werden we uit elkaar gedreven, met de nodige overtuigingsmiddelen. Om ons hachje te redden zijn we in kleine straatjes gevlucht.”

Via Facebook liet de organisatie weten dat de gouverneur van Istanbul de homo-optocht plotseling heeft verboden, met als reden dat het in de islamitische heilige vastenmaand, de ramadan, valt. Maar vorig jaar vond de gay-pride ook plaats tijdens de ramadan.

Twitter avatar JoelSerphos Joël Serphos Turkse politie zet waterkanonnen en traansgas in om Gay Pride in Istanbul te verstoren: http://t.co/vmKymvJ2dE http://t.co/w71RRoQ6RG

De organisatoren riepen zondag de gouverneur via sociale media op om “zich te houden aan de grondwet van Turkije en de aanvallen te stoppen”.
“Wij zijn hier, wen er maar aan, we gaan niet weg. Liefde overwint!”, schreven ze ook. Vorige week verliep een soortgelijk evenement in Istanboel nog zonder incidenten en deelnemers van vandaag zijn dan ook met stomheid geslagen, meldt Al Jazeera.

Twitter avatar jometro Joël Métreau Les canons à eau et la police pour accueillir les manifestants à la Gay Pride jusque tard le soir #istanbul http://t.co/3l6RqfrQN1
Twitter avatar Boris_Elenin Boris Berezovsky Shocking use of force against gay pride marchers in Istanbul. http://t.co/Op9GE9psDS