Nederland naar huis met 29 medailles Europese Spelen

Met het zilver op de slotdag voor BMX’er Twan van Gendt heeft Nederland de Europese Spelen vandaag afgesloten met 29 medailles.

Foto Reuters / Stoyan Nenov

Met het zilver op de slotdag voor BMX’er Twan van Gendt heeft Nederland de Europese Spelen vandaag afgesloten met 29 medailles. Het betrof acht gouden, twaalf zilveren en negen bronzen medailles waarbij moet worden aangetekend dat de organisatie in Bakoe bij teammedailles, zoals in tafeltennis en turnen, elke plak meetelt. Sportkoepel NOC*NSF hield het op 23 medailles.

Meer plakken dan verwacht

Twee van de gouden plakken werden zaterdag veroverd door de judoka’s Henk Grol en Marhinde Verkerk. De andere winnaars van goud waren zwemster Marrit Steenbergen, tafeltennisster Li Jiao, turnster Lieke Wevers, bokster Nouchka Fontijn, wielrenster Ellen van Dijk en judoka Kim Polling.

Het aantal plakken lag ver boven de vooraf door chef de mission Jeroen Bijl uitgesproken doelstelling, al wist hij ook niet precies wat te verwachten van het nieuwe evenement. Bijl mikte op tenminste acht medailles in vijf verschillende sporten. Nederland sloot het medailleklassement af als negende.

‘Sporters stonden er wanneer het moest’

“De sporters hebben het echt fantastisch gedaan”, zei Bijl bij de NOS.

“Zij stonden er wanneer het moest, op een hoog niveau. In meer dan de helft van de sporten was er een goed deelnemersveld. Het is mooi dat er resultaten zijn geboekt bij sporten die normaal geen prioriteit hebben bij NOC*NSF. Denk aan tafeltennis, turnen en boksen. We hadden niet gerekend op medailles daar.”

Bijl was vol lof over de organisatie van het evenement in Azerbeidzjan. “Het voelde olympisch hier en dat kwam door de organisatie, het was echt een groots multi-evenement. Voor de sporters een extra moment om te leren daarmee om te gaan.” (ANP)