Griekse banken voor onbepaalde tijd dicht - Tsipras: Grieken, blijf rustig

Door het besluit van de Europese Centrale Bank is de Griekse centrale bank genoodzaakt om de banken morgen te sluiten, maar het spaargeld van de Grieken is veilig. Dat zei de Griekse premier Tsipras vanavond tijdens een televisietoespraak.

Graffiti in het centrum van Athene.
Graffiti in het centrum van Athene. Foto AFP / Aris Messinis

Door het besluit van de Europese Centrale Bank is de Griekse centrale bank genoodzaakt om de banken voor onbepaalde tijd te sluiten, maar het spaargeld van de Grieken is veilig. Dat zei de Griekse premier Tsipras vanavond tijdens een televisietoespraak.

Eerder vandaag werd bekend dat de ECB Griekenland niet te hulp schiet met een verhoging van de financiële steun aan banken. Na een bijzondere vergadering liet het bestuur van de ECB weten dat de liquiditeitssteun aan de Griekse banken wel wordt gehandhaafd op het niveau van afgelopen vrijdag (89 miljard euro), maar niet wordt opgehoogd.

Dit betekent dat Griekse banken morgen niet open kunnen gaan en er kapitaalcontroles worden ingesteld.

‘Sluiten banken is bittere noodzaak’

“De banken blijven uit bittere noodzaak dicht”, zegt economieredacteur Maarten Schinkel.

“Als ze open zouden gaan, zouden ze direct in de problemen raken, omdat iedereen dan meteen al zijn geld opneemt. In wezen fixeer je het probleem. Je bevriest de zaak tot er meer duidelijkheid is. Wellicht tot na het referendum op 5 juli.”

‘Grieken moeten rustig blijven’

Tsipras riep de Grieken op rustig te blijven. Hij heeft een paar dagen respijt gevraagd om de IMF 1,6 miljard euro terug te betalen. Athene moet dit bedrag uiterlijk dinsdag terugbetalen aan het IMF, en het IMF wil dat “koste wat kost” terug, legt Schinkel uit. “Het IMF loopt een reputatierisico. Het IMF wordt altijd terugbetaald, en wil dat nu ook.”

Tsipras heeft daarnaast gevraagd of het steunprogramma van de eurozone een paar dagen verlengd kan worden. De pogingen van de trojka om het democratische proces in Griekenland (het referendum) te stoppen is een blamage voor democratische tradities in Europa, zei Tsipras.

Belletje Obama en Merkel

Obama en Merkel hebben vandaag gebeld over de situatie in Griekenland en blijven de komende dagen nauw met elkaar in contact staan over de ontstane crisis. Beide leiders zijn het erover eens dat het “cruciaal” is om te proberen een uitweg te zoeken uit deze crisis, meldt persbureau Reuters op gezag van het Witte Huis.