Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politiek

Grieks parlement stemt in met referendum over reddingsplan

De Griekse premier Tsipras krijg applaus van het kabinet na zijn speech tijdens een ingelaste stemming vannacht in het parlement om een referendum te houden over het door de Eurolanden voorgestelde reddingsplan.
De Griekse premier Tsipras krijg applaus van het kabinet na zijn speech tijdens een ingelaste stemming vannacht in het parlement om een referendum te houden over het door de Eurolanden voorgestelde reddingsplan. Foto EPA/Simela Pantzartzi

Het Griekse parlement heeft vannacht ingestemd met het plan een referendum te houden over het financiële reddingsplan voor het land. Het referendum moet op 5 juli plaatsvinden.

Het voorstel werd door een ruime meerderheid van de parlementariërs goedgekeurd. Er werd 178 keer voor het referendum gestemd, 120 parlementariërs waren tegen. De Griekse premier Alexis Tsipras riep voorafgaand aan de stemming zijn landgenoten op tegen het “beledigende” reddingsplan te stemmen. Volgens de premier geeft een ‘nee’ zijn land een sterkere onderhandelingspositie.

“Ze (kredietverstrekkers red.) hebben ons niet gevraagd om met het reddingsplan in te stemmen. Ze hebben ons gevraagd onze politieke waardigheid op te geven. Het referendum zal plaatsvinden, of onze partners dat willen of niet.”

Twitter avatar tsipras_eu Alexis Tsipras It is a decision to put an end to extortion and coercion, practices that have become all too common in Europe. #Greece #vouli #referendum
Twitter avatar tsipras_eu Alexis Tsipras I am certain that the Greek people will send a message of #democracy and dignity to all of Europe. #Greece #vouli #dimopsifisma #referendum

Eerste Peilingen wijzen op een ‘ja’

Volgens twee eerste peilingen van twee Griekse kranten zou de meerderheid van de Grieken instemmen met het reddingsplan dat nu op tafel ligt. In de ene peiling zou 57 procent van de kiezers ja stemmen, in de andere peiling zou 33 procent tegen de deal stemmen en 47 procent voor.

De plotse aankondiging van het referendum en het negatieve stemadvies van de Griekse regering leidde gisteren tot ophef in Brussel waar Griekenland en de Eurolanden voor de vijfde keer in een week tijd om de onderhandelingstafel zaten. Niet alleen de geldschieters van het noodlijdende land werden verrast door het plan van Tsipras. Ook de Griekse onderhandelaars in Brussel werden volgens een EU-functionaris compleet overvallen door het nieuws, dat via Twitter binnenkwam.

Athene vroeg om een verlenging van het steunprogramma, dat dinsdag om middernacht afloopt, totdat de uitslag van de volksraadpleging bekend was. De eurolanden bleken daar niets voor te voelen. Kort daarna verlieten de Grieken het overleg met vertegenwoordigers van de EU en het IMF.

Foto AP/Petros Karadjias

De Griekse premier Tsipras tijdens zijn speech voor het Griekse parlement vannacht. Foto AP/Petros Karadjias

ECB overlegt vandaag over mogelijk nog geld lenen

Griekenland moet dinsdag 1,6 miljard euro aan het IMF terugbetalen en dat geld heeft het land niet. Nu de onderhandelingen gisteren geklapt zijn is de grote vraag dus wat nu? Mogelijk dat het steunprogramma van de eurolanden zelf (ESM) en de ECB nog geld gaan lenen aan Griekenland. De ECB praat daar vandaag over.

Grote bron van zorg bij de ECB is een mogelijke bankrun waardoor de Griekse banken zouden kunnen omvallen. De Grieken haalden de afgelopen week al veel geld van de bank.

Zowel de Eurogroep, bij monde van voorzitter Jeroen Dijsselbloem, als Griekenland lieten gisteren na afloop van het mislukte overleg de deur nog op een kier staan. Dijsselbloem benadrukte dat de eurogroep nog altijd negentien leden heeft (inclusief Griekenland) en dat de eurogroep in gesprek blijft met Griekenland.

“Hoe de Griekse regering die lening gaat terugbetalen. Ik heb geen idee. Maar de deur is niet gesloten. De kredietverstrekkers zijn niet weggelopen van de onderhandelingstafel.”

De Griekse minister van Financiën Varoufakis zei ook nog steeds in een akkoord te geloven.

Lees ook: Lees hier ons liveblog over het mislukte overleg van gisteren terug.