Zij mogen nu overal trouwen in de VS

Gisteren bepaalde de hoogste rechter in de Verenigde Staten dat homo’s in alle staten het recht krijgen om te trouwen. „Een reuzensprong.”

Justin Kattler en Tim Loecker uit Dallas, Texas, vieren de uitspraak van het Supreme Court in New York. Dat bepaalde gisteren dat het homohuwelijk in alle Amerikaanse staten legaal wordt. Foto TIMOTHY A. CLARY/AFP
Justin Kattler en Tim Loecker uit Dallas, Texas, vieren de uitspraak van het Supreme Court in New York. Dat bepaalde gisteren dat het homohuwelijk in alle Amerikaanse staten legaal wordt. Foto TIMOTHY A. CLARY/AFP

Zodra het Amerikaanse Hooggerechtshof gisterochtend het homohuwelijk heeft gelegaliseerd, breekt er een feest uit op de statige trappen bij de ingang. Honderden mensen barsten in gejuich uit, zoenen en omhelzen elkaar, en steken regenboogvlaggen de lucht in.

Ikeita Cantú en Carmen Guzmán, twee advocaten uit Virginia, geven iedereen die langsloopt een knuffel. „Hier heb ik zo lang op gewacht”, zegt Cantú. „Voor het eerst in mijn leven voel ik me beschermd door de wet, en geen tweederangs burger.” Cantú en Guzmán trouwden in 2009, maar moesten dat in Canada doen. Het homohuwelijk was illegaal in Virginia. Cantú: „Amerika gaat vooruit. Soms met kleine stappen, soms met grotere. Vandaag was een reuzensprong.”

Dit was misschien wel Amerika’s meest progressieve week onder president Barack Obama. In een paar dagen tijd ging op talloze plaatsen in het zuiden de Confederatievlag naar beneden, door velen gezien als symbool van racisme. Dat gebeurde na een maatschappelijk debat over Amerika’s verleden van slavernij en racisme, begonnen na de aanslag in Charleston. Het Hooggerechtshof hield donderdag ‘Obamacare’ in stand, het zorgstelsel dat een verzekering garandeert voor iedere Amerikaan.

Vijf van de negen stemden voor

Daar kwam gisteren een uitspraak bij die alom wordt gezien als de belangrijkste van het Hof sinds jaren. Vijf van de negen rechters stemden in met de legalisering van het homohuwelijk in alle vijftig staten: ze mogen niet langer zulke huwelijken weigeren, en moeten ook homohuwelijken die in andere staten zijn gesloten erkennen. Tot nu toe was het homohuwelijk toegestaan in 36 staten. In veel andere staten werden taaie gevechten geleverd, omdat het daar tot nu toe wettelijk verboden was.

Het Hooggerechtshof telt vijf rechters die door Republikeinse presidenten zijn benoemd. Vier zijn door Democraten aangesteld. Van de conservatieve rechters stemde Anthony Kennedy mee met de progressieve rechters. Kennedy staat bekend als een vrijdenker, die zich weinig aantrekt van politieke argumenten. In de zaak van Obamacare stemde hij, samen met de eveneens conservatieve opperrechter John Roberts, ook mee met de progressieven.

Kennedy schreef ook de tekst van de uitspraak in de zaak Obergefell vs Hodges. James Obergefell trouwde met zijn partner, maar het huwelijk werd niet erkend door de staat Ohio. Zijn partner overleed, maar ook na zijn dood werd het huwelijk niet erkend. Obergefell vocht dat vervolgens aan bij het Hooggerechtshof.

Homoseksuelen die willen trouwen, schreef Kennedy, „vragen gelijkwaardigheid in de ogen van de wet. De grondwet geeft hun dat recht.”

Nog maar elf jaar legaal

Het Hof volgt een maatschappelijke trend. Het heeft maar elf jaar gekost voordat het homohuwelijk vrijwel onomstreden werd in de VS. In 2004 was de staat Massachusetts de eerste die het trouwen door koppels van hetzelfde geslacht toestond. Destijds was dat een omstreden besluit, en veel conservatieve politici voerden campagne met een anti-homo-agenda. Dat is helemaal omgeslagen. Zo’n 60 procent van de Amerikanen is voor volledige gelijkschakeling.

Meteen na de uitspraak werden de eerste homohuwelijken voltrokken in Texas, Ohio en Tennessee.

Republikeinse leiders, reageerden teleurgesteld. Het Republikeinse Congreslid Steve King roept op tot een algeheel verbod op het burgerlijk huwelijk, zodat alleen het kerkelijk huwelijk nog geldig is. Een district in de conservatieve zuidelijke staat Alabama heeft inderdaad alle burgerlijke huwelijken voorlopig opgeschort, zodat er geen homohuwelijken gesloten kunnen worden.

Maar uiteindelijk waren de meeste reacties uit conservatieve hoek vrij lauw. Het leek alsof het verzet allang was opgegeven. Abortus is met afstand het belangrijkste onderwerp, daar is nog altijd scherp verzet tegen. Tekenend was eerder deze week een opmerking van Rick Perry, die net als in 2012 presidentskandidaat is. Perry maakte toen een spotje waarin hij ageerde tegen homo’s in het leger. Nu, zei Perry deze week, zou hij zo’n spotje nooit meer maken.

President Obama heeft misschien wel de beste week van zijn presidentschap achter de rug. Hij reageerde euforisch, en belde James Obergefell om hem te feliciteren. Later zei Obama: „We moeten nog veel werk verrichten om de belofte van Amerika voor iedere Amerikaan te laten gelden. Maar vandaag kunnen we zeggen dat onze unie een klein beetje perfecter is.”