Waarom verstopte Forrest Fenn een miljoenenschat in de bergen?

De eigenzinnige, markante Forrest Fenn runde na een militaire carrière als gevechtspiloot een lucratieve kunsthandel in de Amerikaanse staat New Mexico. Op een dag, inmiddels vijf jaar geleden, toog hij af naar de uitgestrekte Rocky Mountains om een schatkist met 20 kilo aan waardevolle voorwerpen te verstoppen. Waarom deed hij dit?

Forrest Fenn
Forrest Fenn Foto: Jesse Chehak

De eigenzinnige, markante Forrest Fenn runde na een militaire carrière als gevechtspiloot een lucratieve kunsthandel in Santa Fe in de Amerikaanse staat New Mexico. Op een dag, inmiddels vijf jaar geleden, toog hij af naar de uitgestrekte Rocky Mountains om een schatkist met 20 kilo aan waardevolle voorwerpen te verstoppen. Waarom deed hij dit?

Dat vroeg California Sunday zich af en het blad stuurde journalist Taylor Clark op onderzoek uit. Die kwam erachter dat het verstoppen van de schatkist een bewogen voorgeschiedenis had. In 1988 werd Fenns rechternier verwijderd vanwege een tumor. De kunsthandelaar dacht dat hij dood zou gaan en bedacht een plannetje om met enig spektakel deze wereld te verlaten.

Bekijk hier een uitzending van HDNet over de verstopte schatkist van Fenn:

Toen bij Fenns vader kanker werd vastgesteld, besloot hij geen behandeling te accepteren en sloeg hij de hand aan zichzelf. Fenn besloot zijn voorbeeld te volgen, maar op een eigen manier. Hij vulde een kist met gouden munten, kunstwerken van jade en peperdure saffieren. Geschatte waarde: ergens tussen de 1 en 3 miljoen euro. Vervolgens schreef Fenn een cryptisch gedicht dat aanwijzingen bevatte voor de locatie waar hij de schat zou verstoppen, dat opgenomen zou worden in zijn autobiografie. Ten slotte zou Fenn naar de plek afreizen om daar bij de kist zijn einde af te wachten.

Eén “probleem” alleen: de kankerbehandeling sloeg aan en Fenn herstelde volledig. Toch bleef hij gefascineerd door het idee dat hij in wanhopige tijden had uitgedacht. Af en toe liet hij vrienden een kijkje nemen in de schatkist, die verbijsterd reageerden. Zo bleef de doos vol goud en juwelen jaren in zijn huis staan.

Een uitzending van een televisiezender uit Santa Fe over de schat:

Maar op een dag in 2010 trok de inmiddels 80-jarige Fenn het niet meer. Hij stapte in de auto, reed naar een onbekende locatie en verstopte de kist. Het gedicht werd datzelfde jaar gepubliceerd in Fenns boek en meerdere Amerikanen hebben hun leven overhoop gegooid in de hoop de schat te vinden. Sommigen hebben zelfs al hun geld verloren tijdens de zoektocht. Sindsdien heeft de kunstverkoper meerdere tips onthuld, zoals dat de schatkist nat is en zich niet op een kerkhof bevindt.

De afgelopen vijf jaar is de schat nog steeds niet gevonden. Maar waarom besloot Fenn alsnog de kist te verstoppen? (naar eigen zeggen misschien wel de belangrijkste daad van zijn leven) Lees hier het artikel van Clark.

Zelf zin in een speurtocht die wel eens 3 miljoen kan opleveren? Hier is Fenns gedicht dat je naar de schat moet leiden:
The Poem