Vrij rennen, nu het nog kan

Ze doen letterlijk veel stof opwaaien, de wilde merries die gisteren langs de hermitage van El Rocio stormden tijdens de 511de editie van ‘Saca de yeguas’. De eeuwenoude traditie die ieder jaar op 26 juni in El Rocio in Zuid-Spanje wordt gehouden, valt samen met de jaarlijks veemarkt Feria San Fredo in het nabijgelegen stadje Almonte. Een dag voor de viering drijft een groep ruiters wilde paarden bijeen, marismeños, rond het nabijgelegen Donana National Park. De paarden maken vervolgens een ronde door het dorp tot ze uitkomen bij de hermitage, het bedevaartsoord in El Rocio dat jaarlijks een miljoen bezoekers trekt. Voor het heiligdom worden de merries en veulens gezegend door de dominee. Op dat moment geeft de beroepsverenging van veehandelaren een veulen aan de maagd van El Rocio. Daarna vervolgen de leden hun weg naar de veemarkt in Almonte. Daar aangekomen, worden de dieren bijeengedreven en schoongemaakt, en krijgen ze hoefijzers aangemeten voor hun toekomstige verkoop. De dieren die niet worden verkocht, worden teruggebracht naar het moerassige natuurgebied.