‘Verdachten opgepakt op verdenking betrokkenheid bij aanslag Koeweit’

In Koeweit is een aantal mensen gearresteerd van wie vermoed wordt dat zij banden hadden met de zelfmoordterrorist die gisteren een aanslag pleegde op een shi’itische moskee in de hoofdstad. Dat heeft een bron bij de veiligheidsdiensten vandaag gezegd. Bij de explosie kwamen zeker 27 mensen om het leven.

Een overzicht van de moskee nadat een zelfmoordterrorist zichzelf opblies.
Een overzicht van de moskee nadat een zelfmoordterrorist zichzelf opblies. Foto EPA / RAED QUTENA

In Koeweit is een aantal mensen gearresteerd van wie vermoed wordt dat zij banden hadden met de zelfmoordterrorist die gisteren een aanslag pleegde op een shi’itische moskee in de hoofdstad. Dat heeft een bron bij de veiligheidsdiensten vandaag aan persbureau Reuters gemeld. Bij de explosie kwamen zeker 27 mensen om het leven.

Er wordt nu onderzocht of de arrestanten in verband gebracht kunnen worden met de terreuraanslag. De Koeweitse krant al-Qabas spreekt van drie verdachten die zijn opgepakt.

De explosie in de Imam Sadiq-moskee vond plaats na het vrijdagmiddaggebed. Het was de meest gewelddadige aanslag in de Golfstaat in jaren.

Opgeëist door IS

In een verklaring op sociale media eist IS de aanslag op. Abu Suleiman al-Muwahed zou zichzelf hebben opgeblazen met als doel de ‘tempel van de verwerpers’ te treffen: een term die door IS wordt gebruikt voor shi’itische moslims.

De moskee ligt in een drukke wijk van de stad. De aanslag vond plaats tijdens de ramadan, en dan zijn de moskeeën het drukst bezocht. Vorige maand claimde IS nog een aanslag op een shi’itische moskee in Saoedi-Arabië. Daarbij lieten negentien mensen het leven.

Aanslagen als deze zijn zeldzaam in Koeweit. Veiligheidsdiensten meldden de afgelopen maanden dat ze bommen hadden gevonden en onschadelijk hadden gemaakt. Tussen de dertig en veertig procent van de Koeweitse bevolking is shi’itisch, ongeveer 400.000 mensen.

Beelden van de moskee na de aanslag: