Tribune in Assen verrukt over eerste startplek Rossi

Publiekslieveling Valentino Rossi veroverde gisteren poleposition. Alles wat geel was juichte. „Heel bijzonder.”

Met een eindzege in de MotoGP zou Valentino Rossi zijn legendarische landgenoot Giacomo Agostini evenaren.
Met een eindzege in de MotoGP zou Valentino Rossi zijn legendarische landgenoot Giacomo Agostini evenaren. foto REUTERS/Ronald Fleurbaaij

Hij won al zes keer in de koningsklasse van de TT in Assen en is lieveling van het publiek. Voor de branie van Valentino Rossi komen veel fans elk jaar naar de MotoGP. Met gele vlag of pet en met 46 erop, het startnummer van de Doctor, zoals de bijnaam van de Italiaan (36) luidt. „De sfeer is hier heel bijzonder. Veel passie van het publiek en veel fans van mij. Ik heb hier altijd veel succes gehad”, schetste Rossi gisteren nog eens.

Alles wat geel was, veerde gistermiddag verrukt op. Rossi veroverde in de kwalificatie poleposition en deelde zo een belangrijk psychologische tik uit aan Jorge Lorenzo, zijn grote rivaal en teamgenoot bij Yamaha. De Spanjaard vertrekt morgen van de achtste startpositie en moet wel heel hard rijden om bij Rossi in de buurt te komen. In het klassement om de wereldtitel verdedigt Rossi een nipte voorsprong van een punt op zijn collega.

De jongensachtige Rossi, met ondeugende glimlach en oorbel, is erop gebrand nog een wereldtitel te winnen, de laatste is van 2009. Naast zes titels in de MotoGP heeft hij ook de laatste titel in de 500cc staan (in 2001). Met een eindzege dit jaar komt hij derhalve op een totaal van acht mondiale prijzen. Daarmee zou hij het record van zijn legendarische landgenoot Giacomo Agostini evenaren.

Met zijn poleposition doorbreekt Rossi de dominantie van Lorenzo in de kwalificaties dit seizoen. Natuurlijk heeft de Italiaan een grotere historie in Assen dan zijn teamgenoot, maar de afgelopen vier GP’s waren steeds voor Lorenzo, die telkens een betere aanvangspositie had dan Rossi. Deze had het van tevoren al gezegd: „Om met Jorge te kunnen vechten moet ik vanaf het eerste moment geconcentreerd zijn. Jorge is in de kwalificatie altijd iets sneller dan ik.”

Rossi wil voorlopig nog doorgaan met racen, hoewel hij aan zijn twintigste wereldkampioenschap bezig is. Hij heeft zijn horizon zelfs op zijn veertigste gesteld. „Ik denk dat ik ook op die leeftijd nog met de besten meekan”.

Hij heeft 110 grand prix-zeges op zak, waarvan 84 in de koningsklasse, maar heeft nog niets aan scherpte ingeboet. In Assen reed hij gisteren de snelste rondetijd ooit en verbeterde het record van de Australiër Casey Stoner van 2012. „Leeftijd speelt geen rol. In fysiek en mentaal opzicht ben ik nog altijd 100 procent. Motivatie maakt het verschil”, aldus Rossi.

Als tweede vertrekt morgen de Spanjaard Aleix Espargaró op Suzuki, terwijl de Spaanse wereldkampioen Marc Márquez zich als derde heeft gekwalificeerd. Márquez maakt een moeizaam seizoen door, zeker in vergelijking met 2014 toen hij dertien keer won. Dit jaar won hij slechts een keer. Het toptalent worstelt met een instabiele Honda-motor.

Márquez grijpt in Assen terug naar het frame dat hij vorig jaar gebruikte en „dat voelde meteen goed aan”. In het klassement om de wereldtitel staat de regerend wereldkampioen op de vijfde plaats, 69 punten achter Rossi.

In de Moto2 viel het debuut van de Nederlander Jasper Iwema tegen. De 25-jarige coureur uit Drenthe worstelde gisteren met zijn motor en noteerde in de kwalificatie de slechtste tijd. Iwema start morgen vanaf de achterste rij. De Drent kreeg voor zijn thuisrace een wildcard.