Dit is een artikel uit het NRC-archief

Economie

Terugkijken: de persconferenties van Jeroen Dijsselbloem

Het hulpprogramma voor Griekenland wordt niet verlengd. Dat zei eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem zojuist op een persconferentie in Brussel. Kijk hier de persconferentie terug.

Foto: EPA / Olivier Hoslet

Bij het aflopen van de bijeenkomst van de eurogroep gaf voorzitter Jeroen Dijsselbloem een persconferentie. Hij benadrukte dat de eurogroep uit nog altijd uit negentien leden bestaat, ook al was Griekenland er bij de tweede helft van het overleg niet meer bij. Volgens Dijsselbloem staat de euro er beter voor dan voor de crisis.

Wat gaat er de komende dagen gebeuren? Dat is niet duidelijk, zei Dijsselbloem: er zijn verschillende scenario’s denkbaar. Over het aflopen van het hulpprogramma:

“De Grieken gaven een heldere boodschap, dus moet ons antwoord ook duidelijk zijn.”

Steunpakket Griekenland wordt niet verlengd

Eerder op de avond gaf Dijsselbloem ook een persconferentie, toen bekend werd dat het hulpprogramma voor Griekenland niet wordt verlengd. Het huidige steunpakket voor Griekenland verloopt dinsdag om middernacht. Dan moet het vrijwel failliete land ook 1,6 miljard euro aan leningen terugbetalen aan het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Dijsselbloem noemde het “spijtig” dat Griekenland zomaar uit het overleg is gestapt. De eurogroep praat nu verder zonder Griekenland over wat “de consequenties” hiervan zijn.

Ook was de Griekse premier Tsipras volgens Dijsselbloem zo negatief over het Europese voorstel dat het nog maar de vraag zou zijn of hij het zou implementeren als het Griekse volk ‘ja’ zou stemmen bij het referendum van volgende week.

De Griekse regering geeft voor alsnog een negatief stemadvies het voorstel. Dat kan volgens Griekenland een een positief advies worden als het voorstel verandert.

Persconferentie Varoufakis

Na de eerste persconferentie van Dijsselbloem was het de beurt aan de Griekse minister van Financiën, Yanis Varoufakis.

Varoufakis stelt dat het voorstel van de eurogroep niks zou hebben opgelost, en weer tot nieuwe impasses en onderhandelingen zou hebben geleid. Maar de Griekse regering heeft het mandaat niet om het voorstel af te wijzen, aldus Varoufakis. Vandaar de keuze voor het referendum van volgende week zondag.