Technisch onderzoek MH17 in Oost-Oekraïne afgerond

Het Nederlandse opsporingsonderzoek in Oost-Oekraïne naar het neerstorten van vlucht MH17 is afgerond. Dat meld het Openbaar Ministerie (OM). Daarbij is het de onderzoekers met hulp van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) gelukt om het gebied rondom de stad Donetsk te bereiken.

Onderzoekers aan het werk nabij de Oekraïense stad Donetsk
Onderzoekers aan het werk nabij de Oekraïense stad Donetsk Foto: EPA / ALexander Ermochenko

Het Nederlandse opsporingsonderzoek in Oost-Oekraïne naar het neerstorten van vlucht MH17 is afgerond. Dat meldt het Openbaar Ministerie (OM). Daarbij is het de onderzoekers met hulp van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) gelukt om het gebied rondom de stad Donetsk te bereiken.

Het gebied dat binnen de grenzen van de zelfverklaarde republiek Loegansk ligt, bleef echter gesloten voor het onderzoeksteam. De plaatselijke machthebbers verleenden na gesprekken met de OVSE geen toegang tot de regio.

Grondmonsters en data van zendmasten meegenomen

De missie werd vervuld in opdracht van het Joint Investigation Team, een internationale onderzoeksgroep met Australië, België, Maleisië en Oekraïne, waarover Nederland de leiding heeft.

De onderzoeksmissie ging twee weken geleden van start en had als doel om bewijs te verzamelen. Er zijn grondmonsters genomen en er is technisch onderzoek gedaan om de locatie van zendmasten vast te stellen en de werking van het telefoonnetwerk in Oost-Oekraïne te kunnen controleren. De informatie die tijdens het onderzoek is verkregen wordt in Nederland verder onderzocht.

Op 30 april werd het bergingswerk in Oost-Oekraïne afgerond. De leider van de repatriëringsmissie zei toen dat “veel” stoffelijke resten, persoonlijke bezittingen van slachtoffers en brokstukken geborgen waren. Hij sloot niet uit dat er later nog iets gevonden zou worden. In april overhandigde de lokale bevolking bij het Oekraïense plaatsje Grabovo ook de persoonlijke bezittingen die zij in het gebied hadden aangetroffen.

Het toestel van Malaysia Airlines stortte vorig jaar op 17 juli neer. Alle 298 inzittenden kwamen om, onder wie 196 Nederlanders. Het toestel vloog over oorlogsgebied en is zeer waarschijnlijk uit de lucht geschoten met een luchtdoelraket.