Economie

Taylor <3 Apple, Hollanders pakken iets af van Belgen, word astronaut

Foto Andreas Terlaak

Had je geen tijd al onze verhalen te lezen? Dit zijn de belangrijkste stukken van de week op een rij.

1. Hij wordt komende week van kracht, maar minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid, PvdA) houdt er nu al serieus rekening mee dat de Wet werk en zekerheid binnen een paar jaar weer zal moeten worden aangepast. Dat zegt hij vandaag in een interview met NRC.

2. Begin deze week was het duidelijk even ‘bad blood’ tussen Taylor Swift en Apple. Taylor schreef een boze blogpost over Apple’s nieuwe streamingdienst Apple Music. Maar in plaats van het van zich af te schudden, zwichtte Apple: het gaat artiesten toch royalties betalen in de eerste drie, voor gebruikers gratis, maanden. Inmiddels zijn het bedrijf en de popkoningin dan ook gewoon weer terug bij elkaar: Swift’s laatste album, 1989, is binnenkort te streamen via Apple Music.

3. Meer vrolijke gezichten deze week, bij Ahold en Delhaize. De Nederlandse en Belgische supermarktconcerns willen samen verder en spreken graag van een fusie. Maar, zo wijst de praktijk uit, die bestaan eigenlijk niet. Er is er altijd één de baas. En in de ogen van de Belgen, komen de Hollanders hun kroonjuweel afpakken.

4. Ze zijn stabiel, succesvol en een tikje conservatief: familiebedrijven. Wat als je in zo’n familie wordt geboren? Hoe beslis je dan of je je ouders gaat opvolgen? NRC Q sprak erover met vier jonge ondernemers (en één vader) van distilleerderij Koninklijke De Kuyper en installatiebedrijf P.G. Kuijpers & Zonen.

5. Misschien kunnen ze alvast wat ongewone inspiratie opdoen bij de topondernemers achter Coolblue, Rituals, Tony’s Chocolonely, Karmijn Kapitaal en Marqt. In het laatste deel van onze videoserie met carrièretips (en -blunders): deze dingen verwacht je niet van ze.

6. En mocht je nou zelf enthousiast worden, misschien is een viswinkel beginnen dan een idee. Daar gaat het namelijk, in tegenstelling tot de groenteboer en computerzaak, wél goed mee. En verhuis dan meteen naar Limburg, daar smachten ze ernaar.

7. Of, als je het iets grootser wil aanpakken: word astronaut. Dat biedt je de kans dit soort unieke beelden van menselijke organisatiedrang in het echt te zien. Hoogtevrees? Dan is onderzoek doen naar artificiële intelligentie bij Facebook wellicht wat. Mag je computers laten fantaseren.

8. Ben je iets minder origineel aangelegd en wil je vooral binnenlopen? Doe dan wat de mannen achter het Duitse Rocket Internet doen: kijk een idee af, kopieer het en zie je bankrekening groeien. Kun je op een gegeven moment met vakantie naar Griekenland, je halve inboedel leasen of dit kunstwerk - ter waarde van 50.018,01 iPhones - gewoon kopen.

9. En, bijkomend voordeel, het wordt lastig voor VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer om je uit te maken voor labbekak, zoals hij deze week deed bij 306.000 Nederlanders. Hoewel, van die bewering klopte weinig, dus waarschijnlijk houdt niets hem tegen.