Opinie

Script

Sinds drie weken ploeter ik met mijn beste vriend bijna dagelijks aan een nieuw filmscript. Ik moet dan regelmatig terugdenken aan 19 januari van dit jaar. Aan een van de mooiste dagen van mijn leven.

In een strak uitverkocht Tuschinski mocht ik de filmpremière van Homies presenteren. Als een film in première gaat zijn er veel bekende, beroemde en beruchte mensen die vermaakt willen worden. Aan het einde van een film worden veel mensen bedankt en moet alles in goede banen worden geleid. Daarom heb je iemand nodig die het een en ander aankondigt. De reden dat ik het mocht zijn, was dat ik samen met de regisseur de film geschreven had.

Niet veel mensen weten het, maar ik schrijf filmscenario’s en wat het allerleukste is, is dat ik dat doe met mijn oudste vriend. Hij is regisseur en ik ben natuurkundige. Klinkt als een beetje gekke combinatie, maar toch had ik dit anders niet kunnen doen. Het helpt me om heel snel dingen op een rijtje te zetten en verbanden te zien. Maar de opleiding tot natuurkundige leerde me ook dat je soms stug moet doorploeteren.

Bij vakken als kwantummechanica moest ik formules omschrijven waarbij je werkte met rare tussenstappen waar geen mens zich iets bij kan voorstellen. Maar als je in je hoofd begint met iets wat bestaat in de echte wereld, en je maakt geen logische fouten in je denkstappen, dan moet de eindconclusie óók bestaan. Soms ben je als natuurkundige kwijt wat alle tussenstappen fysisch betekenen, maar moet je vertrouwen hebben dat je uiteindelijk op iets moois kunt uitkomen.

Zo werkt dat ook met zo’n filmscript. Alle ingrediënten in een film zijn causale relaties. Het is oorzaak en gevolg. Ook zit er een vaste dynamiek van diepte- en hoogtepunten in films. Je moet de kijker een stap voor zijn en de kijker moet jouw hoofdpersonen iets gunnen. De toeschouwer moet willen dat het goed met ze komt. Als je met al deze dingen rekening houdt, en dan ook nog films schrijft over vriendschap met je beste vriend, dan kan het zomaar ineens zijn dat je eigen film in de bioscoop draait en jij in een zwart pak op het podium staat.