Saxofonist Tineke Postma krijgt belangrijkste jazzprijs

Tineke Postma (36) is de derde vrouwelijke winnaar van de Boy Edgar Prijs. „In jazz gaat het niet om vrouw-zijn.”

De Buma Boy Edgar Prijs 2015, de belangrijkste prijs in Nederland op het gebied van jazz en geïmproviseerde muziek, is dit jaar toegekend aan saxofonist en componist Tineke Postma. De prijs bestaat uit een beeld van Jan Wolkers en 12.500 euro. Wat bij Postma vooral opvalt, zegt de jury, is de combinatie van kosmopolitisme en Hollandse nuchterheid. „Hoe een in principe bescheiden Friese musicus carrière in de Verenigde Staten maakte met haar eigen Amerikaanse band en samenwerkte met niet de minsten.” De jury noemt haar ook een uitstekend bandleider, „een ontvankelijke en derhalve natuurlijke autoriteit.”

De in Heerenveen geboren Tineke Postma (36) voelt zich overdonderd door de prijs. „Het is een oeuvreprijs waar ik misschien pas over een tijd op durfde te hopen. Het is geweldig om in deze lijst winnaars een plek te krijgen.” Ze voelt de verplichting iets voor de jazz te blijven betekenen. „De muziek naar een groot publiek brengen – dat blijft mijn insteek.”

De muzikale groei die de saxofoniste heeft doorgemaakt is opmerkelijk. In redelijk korte tijd heeft ze met zes albums de top van de Nederlandse, maar zeker ook de internationale jazz weten te bereiken. De afgelopen tien jaar verbleef ze veel in New York. Ze kreeg lessen van componist en saxofonist Lee Konitz, toerde met drumster Teri Lynne Carrington, bassiste Esperanza Spalding en zangeres Dianne Reeves. Met voormalige mentor, saxofonist Greg Osby is ze bandleider van de band Sonic Halo.

Twee vrouwelijke Boy Edgar Prijs-winnaars gingen haar voor: Corrie van Binsbergen (1999) en Greetje Bijma (1989). Postma: „In jazz gaat het niet om vrouw-zijn, Amerikaans of Nederlands, dik of dun.” Het prijzengeld wil ze besteden aan nieuwe opnames met Europese musici. Postma geeft bij de uitreiking in december een feestelijk concert.