Rechter moet schade betalen

Oud-rechter Westenberg moet advocaat Smit 10.000 euro betalen in geschil over leugens dat al elf jaar duurt.

De voormalige vicepresident van de Haagse rechtbank Hans Westenberg moet een schadevergoeding van 10.000 euro betalen aan advocaat Hugo Smit omdat hij de raadsman ten onrechte van het spreken van onwaarheden heeft beticht.

Dit oordeel heeft de rechtbank Amsterdam vorige week uitgesproken. Advocaat Smit spreekt van „een verbijsterend vonnis”. Hij eiste namelijk een schadevergoeding van ruim 4,4 miljoen euro van de magistraat.

Het gaat om een van de langst lopende juridische geschillen. De oorsprong van de kwestie ligt in 1994. Toen kreeg advocaat Smit, namens projectontwikkelaar Chipshol in een rechtszaak verwikkeld, een telefoontje van Westenberg. De rechter zou hem hebben laten weten dat hij beter met procederen kon stoppen omdat hij de zaak toch zou verliezen.

In het boek Topadvocatuur van Micha Kat (2004) vertelde Smit over het incident. Westenberg daagde Smit daarop voor de rechter. De magistraat ontkende te hebben gebeld. Westenberg won in 2008 de rechtszaak, maar verloor in hoger beroep.

Smit begon toen een procedure om schadevergoeding te eisen. Vorig jaar oordeelde de rechtbank al dat rechter Westenberg onrechtmatig had gehandeld tegenover Smit door over het bellen onwaarheid te spreken. Alleen de omvang van de financiële schade moest nu nog worden vastgesteld.

Smit eiste alleen al 3,3 miljoen euro vergoeding van inkomensverlies. Hij zegt dat hij in 2005 bij zijn advocatenkantoor Simmons & Simmons gedwongen werd te vertrekken na de beschuldigingen van Westenberg. De rechtbank wijst die vordering af. De claim is verjaard en volgens de rechtbank heeft Smit destijds zelf besloten te vertrekken bij het kantoor.

Aan immateriële schadevergoeding werd door Smit vergeefs 400.000 euro geëist. Hij gaat nu in hoger beroep.