Politiebonden gesommeerd om acties tijdens Tour af te blazen

Twee agenten fietsen in de Utrechtse Choorstraat, vlak bij het Domplein, waar de Tour op de eerste dag langs zal komen.
Twee agenten fietsen in de Utrechtse Choorstraat, vlak bij het Domplein, waar de Tour op de eerste dag langs zal komen. Foto: ANP / Jeroen Jumelet

Minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie heeft de politiebonden gesommeerd om de geplande vertragingsacties tijdens Tour-etappes in Utrecht en Rotterdam te annuleren. Van der Steur schreef samen met de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb een brief aan de bonden.

Als de bonden geen gehoor geven aan de oproep, spannen Van der Steur en Aboutaleb een kort geding aan om de acties alsnog te voorkomen.

Acties voor beter cao

Politiemensen en rijksambtenaren kondigden vorige week aan dat ze tijdens de twee ritten van de Tour de France in Nederland actie gaan voeren voor betere arbeidsvoorwaarden.

Zo wil de politie op zondag 5 juli op de Rotterdamse Erasmusbrug een snelheidscontrole houden op de reclame-karavaan die voor de wielrenners uit rijdt. Op zaterdag 4 juli willen rijksambtenaren de proloog vertragen door tussen 13.00 en 14.00 uur op het parcours te fietsen. De proloog begint om 14.00 uur.

Later zal volgens de politiebonden ook Sail Amsterdam doelwit van acties worden, als verantwoordelijk minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) niet met een beter cao-bod komt. Het politiepersoneel voert al meer dan vijftien weken actie.