Onderhandelingen Grieken en schuldeisers verlopen stroef

De internationale schuldeisers van Griekenland hebben vrijdag een nieuw voorstel gedaan om escalatie van de Griekse schuldencrisis te voorkomen. Maar dit voorstel werd meteen door de Griekse regering verworpen, zo meldden Griekse media. Of er dit weekend een akkoord wordt gesloten, blijft onzeker.

Zaterdag komen de ministers van Financiën van de eurolanden voor de vijfde maal in één week bijeen. Dinsdag moet Griekenland 1,6 miljard euro aan leningen terugbetalen aan het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Op die dag loopt ook het hulpprogramma van de eurolanden af.

In het voorstel van de schuldeisers staat volgens internationale persbureaus dat met spoed 1,8 miljard euro overgemaakt wordt aan Athene, zodat het aan zijn verplichtingen aan het IMF kan voldoen, op voorwaarde dat het Griekse parlement zondag instemt met een lijst hervormingen en bezuinigingen. Het Duitse parlement zou zich er dan maandag over buigen. Over de lijst hervormingen werden de Grieken en hun schuldeisers (eurolanden, IMF en Europese Centrale Bank) het vrijdag nog niet eens. Pensioenen en belastingen zijn de belangrijkste twistpunten.

Daarna stellen de schuldeisers de Grieken nog eens hulp ter waarde van 15,5 miljard euro in het vooruitzicht, tot november. Dit zou formeel deel uitmaken van het huidige, tweede steunpakket van 130 miljard euro, dat in dit geval zou worden verlengd. Na november zou dan over een derde pakket moeten worden gepraat.