Nederlands succes op EK judo - tweemaal goud en brons

Op het EK judo tijdens de Europese Spelen in Bakoe is vandaag het maximaal haalbare gepresteerd door de Nederlandse judoka’s. Marhinde Verkerk en Henk Grol veroverden het goud, terwijl Guillaume Elmont en Guusje Steenhuis brons wonnen in hun gewichtsklassen.

Henk Grol (blauw) werkt zijn tegenstander Lukas Krpalek tegen de grond
Henk Grol (blauw) werkt zijn tegenstander Lukas Krpalek tegen de grond Foto: AFP Photo / Jack Guez

Op het EK judo tijdens de Europese Spelen in Bakoe is vandaag het maximaal haalbare gepresteerd door de Nederlandse judoka’s. Marhinde Verkerk en Henk Grol veroverden het goud, terwijl Guillaume Elmont en Guusje Steenhuis brons wonnen in hun gewichtsklassen.

In het Azerbeidzjaanse Bakoe versloeg Henk Grol zijn Tsjechische tegenstander Lukás Krpálek. Grol maakte een yuko na ruim twee minuten. De drie straffen die hij daarna moest incasseren waren niet genoeg om hem van het goud af te halen. Het is de tweede keer dat Grol goud wint in een EK-finale.

Bij de dames veroverde Marhinde Verkerk het goud in de klasse tot 78 kilogram door de Duitse Luise Malzahn te verslaan. Een waza-ari na een minuut bleek voldoende voor de eindzege. Voor Verkerk was het haar derde EK-finale; ze won nog niet eerder.

Brons voor Elmont en Steenhuis

Guusje Steenhuis won brons door binnen een halve minuut een waza-ari te maken. De 22-jarige Brabantse versloeg in de klasse tot 78 kilogram de Française Audrey Tcheumeo.

Elmont won brons in de gewichtsklasse tot 90 kilo. De 33-jarige Rotterdammer wist de Hongaar Krisztian Toth te verslaan, ondanks het verliezen van een contactlens.

Bij een 1-3 stand in straffen en met nog een minuut op de klok vond de scheidsrechter het te lang duren te lang om de lens weer in te doen, waardoor Elmont met verminderd zicht verder moest. Hij incasseerde nog één straf maar wist uiteindelijk de strijd om het brons in zijn voordeel te beslissen.