Opinie

mini-opinie

Te vaak blijven gesprekken hangen in kabbelend gekeuvel. Maak ze spannender: snijd een spraakmakend onderwerp aan! nrc.next helpt.

Verklaring: Dit is hoe Zomergasten zijn kandidaten selecteert

We zijn er inmiddels wel uit hoe het werkt bij het veelgeprezen zomerprogramma, dat „instituut van intellectuele folklore”, aldus Peter Buwalda. Zo moet het gaan op de VPRO-burelen als de zomergasten worden geselecteerd. Eerst wordt de vacature van ‘vrouw 1’ ingevuld. Daarvoor wordt vaak een veelverkopende babe uitgezocht, logisch dat ze dit jaar uitkwamen bij Annejet van der Zijl. Dan is er nog ‘vrouw 2’ (altijd lastig). Deze keer hebben ze het slim aangepakt: door een feministe te strikken (onze columniste Simone van Saarloos) dekt de omroep zich in tegen het jaarlijks terugkerende verwijt dat Zomergasten nooit een ‘vrouw 3’ aantrekt, want feministes tellen dubbel. Dan is er nog ‘de Nederlander met een andere etnische achtergrond’ (Aboutaleb), ‘de Bekende Nederlander’ (Buwalda), ‘de Onbekende Nederlander die toch best interessant is want anders krijgen we het verwijt dat we net RTL4 zijn’ (een landschapsarchitect) en, nou komt het, ‘de excuuswetenschapper’, die dan mag verkondigen dat zijn vakgebied er heus wel toe doet.

Stelling: Hans de Boer is een hûnekop

Hans de Boer vond het nodig om mensen in de bijstand labbekakken te noemen. En uitkeringsgerechtigden uitkeringsgenieters. Hij denkt dat dat Fries is, om bot te doen. Waarmee hij in één moeite door ook de Friezen nog even schoffeert. Wij voelen heel erg de behoefte om Hans de Boer een rechtse zakkenvuller te noemen, een arrogante zak patat, een hangjas, een flapdrol, een bralaap, een kletsmajoor. Of even op z’n Fries: een hûnekop. Als Hans de Boer dat niet leuk vindt, nemen we het daarna wel weer terug.

Stelling: Taylor Swift moet Griekenland redden

Als één zangeres in één dag Apple zover krijgt om muzikanten te betalen voor hun muziek, zou ze dan ook niet even een cruciale dag voor Griekenland tot een goed einde kunnen brengen? Of aan kunnen schuiven bij het telefoontje van Obama en Poetin? Of even met Israël praten over Palestina?

Stelling: Zeg ja tegen MDMA

Nog nooit iets anders gedronken dan melk en cola maar ineens krijgen we onweerstaanbare trek in drank en drugs. En dat komt allemaal door dat liedje van Ronnie Flex en Lil’Kleine. Als zij ons niet op dat idee hadden gebracht, zou het er waarschijnlijk nooit van zijn gekomen. Aan dat liedje zie je trouwens ook hoe belangrijk het is dat fabrikanten hun producten een naam geven die niet op ee eindigen. Alle tieners zeggen nee tegen MAMD zou nooit een zomerhit hebben opgeleverd. Dus daarom nog één keer met z’n allen: alle tieners zeggen ja tegen MDMA!

Stelling: De volgende Elfstedentocht moet in Oslo beginnen

De Tour de France begint dit jaar in Utrecht. De Giro d’Italia zal volgend jaar in Apeldoorn van start gaan. En niemand vindt dit raar? Zou ook niemand het raar vinden als Paris- Roubaix dit jaar eigenlijk Maastricht-Groningen zou zijn? Als echt iedereen dit normaal vindt, laten we dan ook eens ergens anders beginnen met de Elfstedentocht. In Appingedam bijvoorbeeld. Of als dat internationaal te weinig aansprekend is: in Oslo. Hoe we daarna bij de Bonkevaart komen, zien we dan wel weer.

, Martine Kamsma en Merlijn Kerkhof