Gesloten liveblog

Teruglezen liveblog: Overleg mislukt, gesprek eurogroep min Griekenland over ‘plan B’ voorbij

Voor de vijfde keer deze week zit Griekenland deze week om tafel met zijn schuldeisers om te onderhandelen over de hervormingen die het land moet doorvoeren in ruil voor nieuwe steun. Maar eerst wordt in het Griekse parlement gestemd over het voorstel van Tsipras om een referendum te houden. Volg alle ontwikkelingen hier live.

Dit is er vandaag gebeurd

De vergadering van de eurogroep is voorbij, de kans op een akkoord dit weekend verkeken. Wij sluiten het liveblog af. De belangrijkste gebeurtenissen van vandaag op een rij:

  • Het vijfde overleg van de eurogroep van deze week over de Griekse schuldenkwestie is geklapt. De Griekse regering heeft het voorstel van de eurogroep om de schuldenkwestie op te lossen, afgewezen, en wil er ook eerst een referendum over houden, zo bleek gisteravond. Daarop stopten de onderhandelingen.
  • Daaruit volgt dat het steunprogramma niet wordt verlengd. De geldschieters maken geen geld meer over. En dat terwijl het bijna failliete Griekenland dinsdag 1,6 miljard euro aan het IMF moet terugbetalen.
  • Het steunprogramma van de eurolanden zelf (ESM) en de ECB lenen mogelijk nog wel geld aan Griekenland. De ECB praat daar morgen over. Het is maar de vraag of de ECB dat zal doen, nu een Grexit iets dichterbij is gekomen.
  • Nadat de onderhandelingen klapten, praatte de eurogroep verder zonder Griekenland, over een plan B: de maatregelen die genomen moeten worden om de gevolgen van een Griekse ingebrekestelling zoveel mogelijk te verzachten.
  • Dijsselbloem gaf na dat gesprek een persconferentie waarin hij benadrukte dat de eurogroep nog altijd negentien leden heeft (met Griekenland dus). Hij zei dat de eurogroep in gesprek blijft met Griekenland.
  • Minister van financiën Varoufakis zei in een persconferentie nog in een akkoord te geloven. Als het akkoord wordt aangepast, geeft de Griekse regering een positief stemadvies voor het referendum, zei hij.

Ja / Nee

Twitter avatar NeinQuarterly Nein. The funny thing about Greek is that yes (naí) sounds like no. One of the many reasons I like the place.

Griekse parlement stemt over stemming

Het Griekse parlement stemt straks over de vraag of er volgende week een referendum moet komen, zoals de regering heeft voorgesteld. In dat referendum moet de vraag worden gesteld of Griekenland in moet stemmen met het Europese voorstel om escalatie van de Griekse schuldencrisis te voorkomen. Maar het is de vraag wat dat voorstel volgende week zondag nog waard is, nu vandaag bekend is geworden dat het steunprogramma niet wordt verlengd. En dinsdag moet Griekenland al geld (dat het niet heeft) overmaken aan de schuldeisers.

Reuters / Alkis Konstantinidis

Reuters / Alkis Konstantinidis

Hoe Varoufakis de wereld ziet

De Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis schreef nog voordat hij minister werd een boek waarin hij de economie uitlegt aan zijn 11-jarige dochter. Dat boekje verscheen onlangs in het Nederlands. Het boek gaat niet over de Griekse crisis, maar laat wel zien hoe Varoufakis naar de wereld kijkt. Onze redacteur Hanneke Chin-A-Fo las het boek en schreef erover in de krant:

"De boodschap van het boekje is nog dramatischer dan de Griekse misère. Het vertelt hoe wij allen slaven zijn geworden. Slaven van onze schulden, de banken, het grootkapitaal, de machines die we hebben uitgevonden om het leven juist aangenamer te maken. En hoe de meesten ervoor kiezen om hun ogen ervoor te sluiten.

"Niet doen, Xenia, instrueert Varoufakis zijn dochter. Je bent beter dan dat! En hij verwijst naar The Matrix, de film uit 1999 waarin machines de aarde hebben overgenomen en slechts enkele helden weerstand bieden."

Schrikken

Twitter avatar SpiegelPeter Peter Spiegel Boy did that spook me. @EUCouncilPress just announced there will be another #eurogroup...for today at 2pm. http://t.co/7v1jrdVJaq

Wat is de strategie van Tsipras?

Waarom schrijft Tsipras een referendum uit over de Griekse schuldenkwestie? De officiële verklaring is dat hij vindt dat hij geen mandaat heeft om over zoiets voor het Griekse volk te beslissen. Maar Politico komt in een analyse met een andere verklaring:

By calling a referendum instead, Tsipras can shift the blame on the failure of the talks to the creditors. All Athens (the “cradle of democracy”) was asking for was to put the matter to the people. Europe, unreasonable as ever, refused. Varoufakis played on that theme on Saturday via Twitter: “Democracy deserved a boost in euro-related matters. We just delivered it. Let the people decide. (Funny how radical this concept sounds!),” he tweeted. (...)

Tsipras can claim it was all Europe’s fault for not letting Greeks decide, when in fact, by calling the referendum, he made the decision for them.

En dit zei Dijsselbloem

"Ministers from eighteen euro area Member States and the institutions held an informal meeting to discuss the forthcoming expiration of the current EFSF financial arrangement with Greece, after the break-up of the negotiations with the Greek authorities.

"The strengthening of EMU has been instrumental in helping the euro area to overcome the legacy of the financial crisis. We have notably advanced fiscal consolidation, implemented ambitious structural reforms, improved our fiscal and economic governance, deepened financial integration and established efficient firewalls. We are in a much stronger position than during the crisis.

"Euro area Member States intend to make full use of all the instruments available to preserve the integrity and stability of the euro area. This will complement any actions the European Central Bank may take in full independence and in line with its mandate. EFSF and ESM remain the strong instruments with our full backing that they have always been.

"We commit to take all necessary measures to further improve the resilience of our economies. We stand ready to take decisive steps to strengthen the Economic and Monetary Union.

"We stress that the expiry of the EFSF financial arrangement with Greece, without immediate prospects of a follow-up arrangement, will require measures by the Greek authorities, with the technical assistance of the institutions, to safeguard the stability of the Greek financial system. The Eurogroup will monitor very closely the economic and financial situation in Greece and the Eurogroup stands ready to reconvene to take appropriate decisions where needed, in the interest of Greece as euro area member.

"We stand ready to assist and support Greece and the Greek people as required, following the expiration of the EFSF financial arrangement."

De tweede persco van Dijsselbloem

Pinautomaten zijn leeg

Ook de Duitse minister van Financiën Schlaube heeft een verklaring afgegeven. "Dit is geen goede dag voor Europa", zei hij, "maar Europa wordt meestal sterker tijdens crises." Ook had hij het over de dramatisch drukbezochte pinautomaten in Griekenland vandaag. "Dat is een gevolg van de risico's die de Griekse regering neemt."

Meer dan een derde van de pinautomaten in Griekenland is inmiddels leeg, meldt persbureau Reuters. Grieken nemen massaal geld op nu premier Tsipras een referendum wil houden en een faillissement dichtbij komt vanwege het aanstaande einde van het hulpprogramma.

De Litouwse minister van Buitenlandse Zaken twittert:

Twitter avatar LinkeviciusL Linas Linkevicius Referendum in Greece is already going on- at bank machines. They vote for solution, government ignores it. http://t.co/a7JfaqtKNr

'We staan klaar voor Griekenland'

Europa staat klaar voor Griekenland, zei Dijsselbloem tijdens zijn persconferentie aan het einde van het overleg met de eurogroep. Onze correspondent Stéphane Alonso:

#Dijsselbloem: aflopen EU-hulpprogramma #Griekenland loopt dinsdag af. #Eurogroep #Europese Commissie staan klaar om het land bij te staan

— Stéphane Alonso (@alonsoNRC) June 27, 2015

#Dijsselbloem: wij hebben onderhandelingen #Griekenland niet afgebroken. Het proces is niet/nooit afgelopen, maar dinsdag loopt progamma af

— Stéphane Alonso (@alonsoNRC) June 27, 2015

#Dijsselbloem: nog geen nieuwe #Eurogroep bijeen geroepen, maar we zullen de situatie van zeer dichtbij in de gaten houden

— Stéphane Alonso (@alonsoNRC) June 27, 2015

Dijsselbloem: het was geen 'take it or leave it’ voorstel wat #Griekenland heeft gekregen. Griekse plannen moesten fiscaal kloppen.

— Stéphane Alonso (@alonsoNRC) June 27, 2015

#Dijsselbloem: parlement #Griekenland moet nog beslissing nemen en ik hoop dat het wijze beslissing is. #laatstehoop

— Stéphane Alonso (@alonsoNRC) June 27, 2015

Eurogroep voorbij

Dijsselbloem is momenteel bezig aan zijn tweede persconferentie. Hij benadrukt dat de eurogroep uit nog altijd uit negentien leden bestaat, ook al was Griekenland er bij de tweede helft van het overleg niet meer bij. Volgens Dijsselbloem staat de euro er beter voor dan voor de crisis. Wat gaat er de komende dagen gebeuren? Dat is niet duidelijk, zei Dijsselbloem: er zijn verschillende scenario's denkbaar. Over het aflopen van het hulpprogramma:

"De Grieken gaven een heldere boodschap, dus moet ons antwoord ook duidelijk zijn."

De sfeer wordt er niet beter op

 

Pro-Russian Greek foreign minister seemingly threatens #EU colleagues https://t.co/vup7z0929t

— Bojan Pancevski (@bopanc) June 27, 2015

'Geen Grexit'

"Het lot van Griekenland is om in de euro te blijven."

Dat zei de Franse minister van Financiën Michel Sapin. Naar verluidt was hij als enige in de eurogroep vóór uitstel van betaling van een maand, zoals Griekenland had gevraagd.

Griekenland probeert te voorkomen dat banken instorten

De Griekse regering zal nauw blijven samenwerken met de ECB en de Griekse Centrale Bank om ervoor te zorgen dat banken stabiel blijven, schreef plaatsvervangend premier Yanis Dragasakis zojuist op Twitter na een ontmoeting met ECB-voorzitter Mario Draghi.

In Griekenland zelf zijn de rijen voor de pinautomaten nog altijd lang.

Twitter avatar ajboekestijn Arend Jan Boekestijn Pinnen is ook een referendum

Reuters / Stefanos Rapanis

Reuters / Stefanos Rapanis

Nieuwe persco

Om acht uur is er een nieuwe persconferentie van de eurogroep min Griekenland.

De Griekse oppositieleider Samaras zal morgen met de president praten over de situatie waar Griekenland is in beland, schrijft persbureau Reuters. Samaras zei eerder deze week dat hij mee wil werken aan een plan om het bankroet van Griekse banken te voorkomen. De Griekse oppositie is erg kritisch over het plan voor een referendum over het voorstel van de eurogroep.

Een symbolische voetnoot

Twitter avatar StefanLeifert Stefan Leifert Eurogroup declaration: a single footnote summarizes the whole drama. http://t.co/UH496kHzmS

Eurogroep min Griekenland: spijtig

Hieronder nog eens de volledige tekst van de verklaring van de eurogroep min Griekenland. Lees ook ons uitgebreide nieuwsbericht over de gebeurtenissen.

"Since the 20 February 2015 agreement of the Eurogroup on the extension of the current financial assistance arrangement, intensive negotiations have taken place between the institutions and the Greek authorities to achieve a successful conclusion of the review. Given the prolonged deadlock in negotiations and the urgency of the situation, institutions have put forward a comprehensive proposal on policy conditionality, making use of the given flexibility within the current arrangement.

"Regrettably, despite efforts at all levels and full support of the Eurogroup, this proposal has been rejected by the Greek authorities who broke off the programme negotiations late on the 26 June unilaterally. The Eurogroup recalls the significant financial transfers and support provided to Greece over the last years. The Eurogroup has been open until the very last moment to further support the Greek people through a continued growth-oriented programme.

"The Eurogroup takes note of the decision of the Greek government to put forward a proposal to call for a referendum, which is expected to take place on Sunday July 5, which is after the expiration of the programme period. The current financial assistance arrangement with Greece will expire on 30 June 2015, as well as all agreements related to the current Greek programme including the transfer by euro area Member States of SMP and ANFA equivalent profits.

"The euro area authorities stand ready to do whatever is necessary to ensure financial stability of the euro area."

Het voorstel

Wat is eigenlijk dat Europese voorstel, waar de Grieken een referendum over zullen houden? Merkel noemde dit voorstel gisteren "uitzonderlijk genereus".

Onze economieredacteur Mark Beunderman schreef vandaag in nrc.next wat het voorstel volgens de persbureaus zou behelzen:

  •  Met spoed wordt 1,8 miljard euro overgemaakt aan Athene, zodat het aan zijn verplichtingen aan het IMF kan voldoen. Maar dit alleen als het Griekse parlement zondag instemt met een lijst hervormingen en bezuinigingen. Het Duitse parlement zou zich er dan maandag over buigen.
  • Daarna stellen de schuldeisers de Grieken nog eens hulp ter waarde van 15,5 miljard euro in het vooruitzicht, tot november. Dit zou formeel deel uitmaken van het huidige, tweede steunpakket van 130 miljard euro, dat in dit geval zou worden verlengd. Na november zou dan over een derde pakket moeten worden gepraat.
  • Voor deze 15,5 miljard euro worden verschillende geldpotjes aangeboord. 8,7 miljard komt uit het Europese noodfonds EFSF, dat eigenlijk was gereserveerd voor de herkapitalisatie van Griekse banken maar nu ook voor investeringen wordt gebruikt. 3,3 miljard bestaat uit winsten die de ECB heeft gemaakt op Grieks schuldpapier. Die zouden terugvloeien naar Griekenland. En 3,5 miljard euro is afkomstig van het IMF, dat het bedrag al eerder had toegezegd.

Het geweten van Varoufakis...

... is schoon, twittert onze correspondent Stéphane Alonso. Maar wat hebben de Grieken daaraan?

Twitter avatar alonsoNRC Stéphane Alonso #Varoufakis #Tsipras hebben schoon geweten, zijn principes trouw gebleven. Maar wat hebben Grieken daaraan? Daar gaat #Greferendum nu over

Twitter avatar StefanLeifert Stefan Leifert Mr Varoufakis, is this a sad day for Greece? Varoufakis: "This is a sad day for Europe."

Reuters / Yves Herman 

Reuters / Yves Herman

Terugkijken: Dijsselbloem en Varoufakis

De persconferentie van Dijsselbloem...:

...en van Varoufakis:

Wat doet de ECB?

De enige steunmogelijkheden voor Griekenland komen nu nog van het ESM, het steunprogramma van de eurolanden, en de ECB. Een grote vraag is of de ECB na dinsdag doorgaat met de noodsteun voor de Griekse banken, zegt onze economieredacteur Mark Beunderman.

"Als Griekenland niet meer in een programma zit, kan dat door sommige leden van het ECB-bestuur worden opgevat als signaal dat het onzeker is of de Europese politiek Griekenland in de euro willen houden. De ECB heeft eigenlijk altijd het politieke signaal nodig gehad dat er een perspectief was op een oplossing. Daarom zijn ze tot eind vorige week doorgegaan met het aanvullen van de tekorten van de Griekse banken: de onderhandelingen waren nog gaande. Nu zijn de onderhandelingen afgebroken en bovendien loopt het steunprogramma af. Dus de ECB komt op onbekend terrein.

"Tegelijkertijd is het de vraag of de ECB op zo'n kritiek moment, nu er een bankrun gaande is, de stekker uit de noodsteun trekt. Dan zou het hek echt van de dam zijn: banken vallen dan om en de chaos wordt compleet. Niet de meest logische beslissing voor Draghi, die in 2012 zei alles te zullen doen om de euro te redden."

De verklaring van de eurogroep

Twitter avatar Suanzes Pablo Rodríguez Eurogroup statement on Greece http://t.co/aMM71ciPZL

Varoufakis hoopt nog op akkoord

De Griekse minister van Financiën Varoufakis is nu aan het woord. Hij zegt dat het voorstel van de eurogroep niks zou hebben opgelost en weer tot impasses en nieuwe onderhandelingen zou hebben geleid. Maar de Griekse regering vond niet dat ze het mandaat hebben om het EU-voorstel af te wijzen - vandaar de verrassende keuze voor een referendum.

"Als het voorstel verbetert, kunnen we een positief stemadvies uitbrengen."

Varoufakis zegt nog steeds te hopen dat er voor zondag een akkoord is.

Twitter avatar alonsoNRC Stéphane Alonso #Varoufakis: weigering van #Eurogroep om ons uitstel te gunnen van ‘paar weken’ zal geloofwaardigheid Eurogroep ‘permanent’ schaden

'Men voelt zich bedonderd'

Onze correspondent Stéphane Alonso noemt de gebeurtenissen "dramatisch":

"Dijsselbloem maakt een gespannen indruk. Dit is niet wat hij zich had voorgesteld. Men ging er gisteren eigenlijk nog vanuit dat er nog onderhandeld werd. Maar opeens werden onderhandelaars teruggeroepen, en daarna begrepen ze vrij snel waarom: de Griekse regering had het voorstel afgewezen, en wilde ook nog eens een referendum houden. Dat wordt ervaren als verraad; men voelt zich bedonderd. Griekenland had het eerst niet over een referendum, dat kwam opeens, als een duveltje uit een doosje. En belangrijker: de onderhandelingen stopten."

Twitter avatar alonsoNRC Stéphane Alonso (1) Dramatische wending in Griekse geldcrisis. Dinsdag moet het 1,6 miljard euro aan het IMF terugbetalen aan het #IMF. Wordt heel moeilijk

Twitter avatar alonsoNRC Stéphane Alonso (2) Bovendien loopt dinsdag EU-hulpprogramma ten einde. Dat betekent dat geld dat hieronder gereserveerd was óók komt te vervallen.

'Tsipras was erg negatief'

Onze correspondent Stéphane Alonso volgt de persconferentie. Over een eventueel Grexit wil Dijssebloem niets zeggen. Ook wilde hij niet ingaan op de vraag waar het Griekse volk volgende week op stemt, mocht er een referendum komen, aangezien er dan geen hulpprogramma meer is.

Twitter avatar alonsoNRC Stéphane Alonso #Dijsselbloem: komende weken, zeg ik met grote spijt, zullen er grote risico’s zijn. Griekse parlement heeft het recht om dat te weten

Twitter avatar alonsoNRC Stéphane Alonso #Dijsselbloem: gisteren waren er nog onderhandelingen, toen Griekse team opeens werd teruggeroepen. Daarna bleek pas waarom.

Twitter avatar alonsoNRC Stéphane Alonso #Dijsselbloem: wat ons betreft was het onderhandelingsproces nog niet voorbij, maar #Griekenland heeft dat afgebroken

Twitter avatar alonsoNRC Stéphane Alonso #Dijsselbloem: #Tsipras is zo negatief over akkoord, dat ook als Grieken ‘ja’ zeggen, het onwaarschijnlijk is dat Athene het zal uitvoeren

Twitter avatar alonsoNRC Stéphane Alonso #Dijsselbloem: #ECB zal zelf moeten besluiten over verdere noodliquiditeit #ELA voor Griekse banken.

Persco begonnen

De persconferentie van Dijsselbloem is begonnen. Achttien ministers komen met een verklaring, die Griekenland niet onderschrijft. Hij zegt:

"We waren vanmorgen onaangenaam verrast door de stap van de Griekse regering van gisteravond."

"Tot vannacht waren we nog in gesprek, maar de Grieken stapten uit dat overleg."

Plan B: gevolgen zo veel mogelijk verzachten

Onze correspondent Stéphane Alonso over wat er gaande is:

"Het gerucht dat nu gaat is dat een Grieks verzoek om een maand uitstel is afgewezen. De Grieken gaan daarom nu naar huis. De eurogroep gaat straks verder met 18 landen, om te praten over plan B: de maatregelen die genomen moeten worden om de gevolgen van een Griekse ingebrekestelling zoveel mogelijk te verzachten."

Twitter avatar RikWinkel Rik Winkel #Eurogroup no longer Eurogroup, but informal meeting of 18 countries with euro as currency (EU-source)

Toch een persconferentie

Vergeet ons vorige bericht: de persconferentie gaat toch door. Hier te volgen:

Twitter avatar SpiegelPeter Peter Spiegel The on-again, off-again @J_Dijsselbloem presser appears to be back on again. #eurogroup #Greece

Perco afgeblazen

De persconferentie die voorzitter van de eurogroep Jeroen Dijsselbloem zou geven, is afgeblazen. Volgens persbureau AFP hebben de geldschieters ervoor gekozen het steunprogramma niet te verlengen. Dat betekent dat geen zeven miljard euro wordt overgemaakt aan Griekenland. En dat geldt is nodig om een miljardenschuld aan het IMF op te lossen. Dinsdag moet Griekenland het geld overmaken.

En dan?

Financieel journalist Martin Visser:

Twitter avatar martinvisser Martin Visser ik neem aan dat Dijss nu alleen maar het goed voorbereide Grexit-scenario uit de la hoeft te halen

Einde oefening?

Verschillende journalisten melden nu dat het voor de Eurogroep einde oefening is: het steunprogramma wordt niet verlengd, 'plan B' zal worden besproken.

Twitter avatar StefanLeifert Stefan Leifert Government official: No further Euro summit planned. Decision of today's Eurogroup will be the final one. #Greece

'Geen verlenging steunprogramma'

Volgens bronnen gaat de Eurogroep het Griekse steunprogramma niet verlengen,meldt persbureau AFP. Er volgt straks een persconferentie.

Twitter avatar ThePressProject ThePressProject.gr #BREAKING @Eurogroup is finished, #Greek request rejected. #Greferendum

Bericht vanuit het overleg

Twitter avatar StefanLeifert Stefan Leifert Eurogroup is presently discussing the greek referendum. "But we will soon start discussing Plan B", we hear from inside the Eurogroup.

Wilders wil óók een referendum

Zij een referendum? Dan wij ook, vindt Geert Wilders. Over de vraag of er meer geld naar Griekenland toe moet.

Twitter avatar geertwilderspvv Geert Wilders Zij een referendum, wij een referendum!Laat ook de NL-se bevolking kiezen: meer geld voor Griekenland of niet #noway https://t.co/Va1nfCAFym

Breaking: Tsipras wil op 5 juli referendum houden over reddingsplan - http://t.co/yYTuj3cWo4 #Griekenland pic.twitter.com/99W9NzTeGy

— Trouw (@trouw) June 26, 2015

Het laatste Griekse referendum was volgens journalist Stefan Leifert overigens in 1974.

Twitter avatar StefanLeifert Stefan Leifert Last greek referendum dates from 1974. Question was: Monarchy or Republic? #Greece

Praktische zaken

Onze correspondent Marloes de Koning zegt dat de vraag of een referendum over het bod van de schuldeisers verstandig is, nauwelijks aan bod komt in het Griekse parlement.

Twitter avatar MarloesdeK Marloes de Koning Debate in #Greek parliament seems to focus on practicalities of organizing referendum. Not on whether it's wise to do it in the first place

Twitter avatar MarloesdeK Marloes de Koning Lekker compliment vd man vd parlementsvoorzitter:'Tsipras je hebt ballen van hier tot Singapore'. #Greferendum #Greece

De hoofdrolspelers

Voor de zoveelste keer zitten de hoofdrolspelers bij elkaar om te onderhandelen over Griekenland. Op de foto's: Jeroen Dijsselbloem, Christine Lagarde en Yanis Varoufakis. Wie praten nog meer mee? Zoek het op in ons smoelenboek.

EPA / Oliver Hoslet 

EPA / Oliver Hoslet

EPA / Oliver Hoslet 

EPA / Oliver Hoslet

EPA / Oliver Hoslet 

EPA / Oliver Hoslet

Hoe hard werken die Grieken nu eigenlijk?

Grieken zijn lui, verwend en stoppen op hun 55ste al met werken. Het zijn van die beweringen die al jaren de ronde doen. Net als het verwijt dat de Griekse regering niets heeft gedaan om de begroting op orde te krijgen. Maar ze zijn helemaal niet waar, concludeerde hoogleraar financiële geografie Ewald Engelen afgelopen week in een blogje. Sterker nog: de Grieken werken nog harder dan wij Nederlanders, aldus Engelen. Maar is die bewering wel waar? NRC Q zocht het uit.

Schäuble: onderhandelingen ten einde

De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble ziet geen redenen om nog verder te onderhandelen met Griekenland. Door de uitspraken van de Griekse premier Tsipras is het overleg wat hem betreft ten einde, zo liet hij vandaag bij aankomst in Brussel weten. De Franse eurocommissaris Pierre Moscovici benadrukte kort daarvoor dat een akkoord nog steeds mogelijk is, maar dat de tijd wel gaat dringen.

Twitter avatar alonsoNRC Stéphane Alonso #Schauble #Duitsland: afgaande op wat #Tsipras zegt ‘geen verdere grond’ voor onderhandelingen. ‘Unilateraal beëindigd’ #Greferendum

Twitter avatar alonsoNRC Stéphane Alonso Eurocommissaris #Moscovici: ons 'enige idee' is #Griekenland in #eurozone houden. 'Akkoord is nog mogelijk, verschillen klein’ #referendum

Ook andere eurolanden voelen zich verraden

Vanuit Brussel volgt onze correspondent Stéphane Alonso de vergadering van de eurogroep. Daar komen momenteel alle ministers van Financiën van de eurolanden aan en allemaal voelen ze zich verraden over het plotse plan voor een referendum. Volgens de Maltese minister Edward Scicluna is er de afgelopen weken geen moment over een referendum gesproken.

Twitter avatar alonsoNRC Stéphane Alonso #Eurogroep ministers voelen zich duidelijk verraden door besluit #Tsipras om #referendum te houden. ,,Niet eerder ter sprake gekomen''

Twitter avatar alonsoNRC Stéphane Alonso Belgische minister #Overtveldt: bizar om Grieken in #referendum te vragen wat ze vinden, als Griekse regering zelf tegen is. #eurogroep

Dijsselbloem: zeer teleurgesteld

Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën, PvdA) wilde bij aankomst voor de eurogroep in Brussel niet heel veel kwijt over de kansen op een deal. De voorzitter van de vergadering voor ministers van Financiën reageerde ietwat korzelig en zei "zeer teleurgesteld" te zijn over de "negatieve beslissingen" van de Griekse regering. Hij zei:

"Ze hebben ons laatste besluit afgewezen en kiezen er nu voor om een referendum aan te vragen. Na de laatste overeenkomst stond bij ons de deur naar een akkoord nog open, maar het lijkt erop dat de Grieken die deur hebben dichtgegooid. We horen vandaag van de Griekse minister wat dit betekent."

Oppositie hekelt plannen referendum

De Griekse oppositiepartijen waren overigens uitermate negatief over de plannen voor een referendum. Ze vrezen dat Tsipras hun land “de afgrond induwt” en uit de eurozone stapt. Leider Fofi Gennimata van de socialistische PASOK-partij wil nu dat de Griekse premier aftreedt, zodat het volk écht kan kiezen welke toekomst het Griekenland gunt.

De stand van zaken

Met de deadline van 30 juni in het vooruitzicht is de vergadering van de eurogroep van vanmiddag een van de laatste kansen om tot een akkoord te komen over de Griekse schuldenberg. Maar Athene lijkt niet verder te willen buigen en dus legde de Griekse premier Alexis Tsipras het besluit bij zijn volk neer. Hij kondigde vannacht aan dat er volgende week zondag een referendum wordt gehouden waarin Griekenland mag stemmen over het laatste bod van Brussel. Het Griekse parlement is nu bijeen om te stemmen over dat plan van de Griekse premier.