Lieve Joris schrijft dit jaar Groot Dictee

Lieve Joris
Lieve Joris Foto KIPPA

Het Groot Dictee der Nederlandse taal wordt dit jaar geschreven door de Vlaamse schrijfster Lieve Joris. Zij treedt hiermee in de voetsporen van onder meer Gerrit Komrij, Arnon Grunberg, Tommy Wieringa en Adriaan van Dis. Dat meldt NTR, een van de organisatoren.

De 62-jarige Joris is vooral bekend van haar reisverhalen. In 2014 won ze de Bob den Uyl-prijs voor Op de vleugels van de draak, waarin ze haar reiservaringen uit Dubai, China en Afrika beschrijft. Eerder dit jaar publiceerde ze de verhalenbundel De meneer van kilometer 84. Ze begon als journalist bij NRC Handelsblad en de Haagse Post.

Advocaat Inez Weski legt na vier jaar het juryvoorzitterschap bij het Groot Dictee neer. Zij wordt opgevolgd door VVD-politica Annemarie Jorritsma, die burgemeester van Almere en senator is.

Het Groot Dictee wordt op 19 december uitgezonden op NPO2. Het is de 26e keer dat het Groot Dictee wordt georganiseerd.