'Joden gescheiden op school van prinsessen'

Joodse leerlingen van de Nieuwe Baarnsche School, die in 1951 in de klas zouden komen bij de prinsessen Irene en Margriet, zijn door de basisschool in een parallelklas geplaatst. Het hof zou daarvan hebben geweten. Dat schreef historicus en onderzoeker Bart Wallet gisteren in het Nieuw Israëlietisch Weekblad (NIW). De ouders van de joodse kinderen waren ontzet en zochten hulp bij de vooraanstaande joodse notaris Eduard Spier, die ook voorzitter was van het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap. Die organisatie liet uitzoeken of het apart zetten van joodse leerlingen te maken had met inmenging door de Oranjes, wat niet zo bleek te zijn. „Het hof wilde zich er niet in mengen”, zegt Wallet. Later zou ook de huidige koning Willem-Alexander de Nieuwe Baarnsche School bezoeken.