Dit is een artikel uit het NRC-archief

Defensie

IS-strijders volledig verdreven uit Syrische grensstad Kobani

Bombardement op stellingen van IS in de omgeving van Kobani in oktober vorig jaar.
Bombardement op stellingen van IS in de omgeving van Kobani in oktober vorig jaar. Foto EPA / SEDAT SUNA

Koerdische YPG-strijders hebben alle jihadisten van terreurbeweging Islamitische Staat (IS) uit de Syrische grensstad Kobani verdreven. Dat meldt het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten vandaag. De afgelopen dagen kwamen zeker 164 burgers om het leven bij een nieuwe verrassingsaanval van IS.

Ten zuiden van Kobani wordt nog wel gevochten. Het offensief begon woensdagnacht met een serie autobommen die afging. Daarna zetten IS-strijders de aanval in op de Koerdische stad. Koerdische media meldden toen dat de aanval vanaf Turks grondgebied werd ingezet, maar dit ontkende Ankara.

Grote symbolische waarde

Kobani is van beperkt strategisch belang, maar heeft een grote symbolische waarde. Na een strijd van vier maanden werd de stad in januari door de Koerden veroverd op IS. Zij kregen hierbij luchtsteun van de door de Verenigde Staten geleide coalitie. Er was veel media-aandacht voor de veldslag.

Onlangs veroverden Koerdische strijders een legerbasis ten noorden van Raqqa, de officieuze hoofdstad van het ‘kalifaat’. Hiermee werden de aanvoerroutes, van buitenlandse strijders en goederen, naar het IS-bolwerk afgesloten. Vorige week moest de terreurbeweging de grensstad Tal Abyad uit handen geven. Dat was de laatste grensstad met Turkije die IS in handen had.