‘IS eist verantwoordelijkheid op voor aanslag Tunesië’ - land sluit 80 moskeeën

Vakantiegangers uit Tunesië worden begroet in de aankomsthal. Zij onderbraken hun vakantie eerder na de aanslag op een toeristenstrand.
Vakantiegangers uit Tunesië worden begroet in de aankomsthal. Zij onderbraken hun vakantie eerder na de aanslag op een toeristenstrand. Foto ANP / Evert Elzinga

De aanslag in de Tunesische badplaats Sousse is het werk van Islamitische Staat. Dat claimt de terreurgroep althans in een verklaring op sociale media, zo meldt persbureau Reuters. Op andere accounts die met IS in verband worden gebracht, zijn foto’s geplaatst van een schutter – de dader, zo beweren ze.

Het zou gaan om Abu Yihya al-Kairouni, die in de verklaring wordt beschreven als een “broeder” en een “soldaat van het kalifaat”. De twee hotels waar de aanslag plaatsvond, zijn volgens de terreurgroep “bordelen”. De 39 slachtoffers van de aanval worden in het document weggezet als “ongelovigen”.

Een Belgische dode

Onder de doden is ook een Belgische vrouw, zo maakte de Belgische minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders vanmorgen bekend. Zij is volgens de bewindsman in het ziekenhuis aan haar verwondingen bezweken. In het getroffen hotel zaten nog zeker drie andere Belgen, zo meldt ANP. Het is niet bekend hoe zij eraan toe zijn.

Bekijk hier onze In Beeld over de nasleep van de aanslag:

Het officiële dodental van de aanslag in Tunesië is inmiddels opgelopen tot 39. Veel van hen waren op vakantie in de badplaats. Van de meeste slachtoffers is de nationaliteit nog niet bekend. Wel is duidelijk dat zeker vijf van de doden Brits zijn. Ook zijn er Duitsers, Fransen en een Ier om het leven gekomen.

Geen Nederlandse slachtoffers

Hoewel van het merendeel van de slachtoffers de nationaliteit nog niet bekend is, werd gisteren al wel duidelijk dat er geen Nederlanders zijn omgekomen bij de aanslag in het hotel Imperial Marhaba. Ook zijn geen berichten over Nederlandse gewonden, zo liet een woordvoerder van alarmcentrale SOS International gisteravond weten.

Het hotel waar de aanslag plaatsvond:

In het getroffen hotel zaten ten minste zes Nederlanders die met reisorganisatie Arke op vakantie waren. Daarnaast huisvestte de touroperator, onderdeel van TUI, nog eens 78 Nederlanders in andere hotels in Sousse. TUI besloot gisteren om alle vluchten voor de komende week naar Tunesië te schrappen.

Twee extra vluchten van TUI

Vanochtend landde op Schiphol al een extra vlucht met toeristen die vervroegd wegwilden uit Tunesië. Het toestel – ingezet door Arke – vertrok volgens ANP om 03.45 Nederlandse tijd. Later op de dag heeft de touroperator nog een tweede extra vlucht ingelast en voor vanavond staat nog een reguliere vlucht op het programma.

Aan boord van het eerste toestel zaten 120 Nederlanders, aldus een woordvoerder van TUI. Ook in het toestel van vanavond zitten 14 Nederlanders die hun vakantie vroegtijdig onderbreken en nog eens 180 Nederlanders die sowieso al vandaag zouden terugkeren. In totaal 215 toeristen hebben aangegeven dat ze in Tunesië willen blijven.

Tunesië sluit moskeeën

Tunesië heeft ondertussen aangekondigd dat het de komende week tachtig moskeeën gaat sluiten omdat ze zouden aanzetten tot geweld. Het gaat om moskeeën waar de staat geen controle over heeft, zo maakte premier Habib Essid vannacht bekend. Essid is pas sinds februari van dit jaar aan de macht.

Sinds de 66-jarige premier in functie trad, is Tunesië al twee keer getroffen door een aanslag. In maart van dit jaar kwamen 22 mensen om bij een aanslag op een museum in de hoofdstad Tunis. Tunesië heeft de laatste jaren veel last van ultraconservatieve islamitische bewegingen.

Lees hier alles over wat we nu weten over de aanslagen in Frankrijk, Tunesië en Koeweit. Lees ook in NRC Handelsblad in hoeverre die aanslagen met elkaar in verband staan. (€)