‘Iran bereid om verrijkt uranium te verkopen’

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius (links) en zijn Iraanse ambtsgenoot Javad Zarif overleggen met hun delegaties in Wenen.
De Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius (links) en zijn Iraanse ambtsgenoot Javad Zarif overleggen met hun delegaties in Wenen. Foto: AFP Photo / Christian Bruna

Iran zou bereid zijn om tonnen verrijkt uranium als reactorbrandstof te verkopen aan het buitenland. Dat is de kern van een nieuwe deal over het Iraanse kernprogramma, zo melden diplomatieke bronnen aan persbureau AP.

Dit weekend zijn in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen onderhandelingen gestart tussen Iran en de zogenaamde p5+1 (Verenigde Staten, Duitsland, Groot-Brittannië, Frankrijk, China, Rusland). Tijdens de gesprekken wordt naar een oplossing gezocht voor de acht ton verrijkt uranium waarover Iran beschikt.

De Iraanse regering beweert met het verrijkte uranium geen kernwapens te willen ontwikkelen en het louter voor energieopwekking te gebruiken. Westerse landen, met name Israël en de Verenigde Staten, zijn sceptisch over Teherans bedoelingen achter het nucleaire programma. Als tegenprestatie zouden de economische sancties tegen Iran deels worden opgeheven.

Deadline voor een akkoord nadert

De zelfbenoemde deadline voor een akkoord verstrijkt aanstaande dinsdag. Het verkoopscenario waarover wordt gesproken, wordt door de Verenigde Staten gesteund. De instemming van Teheran om verrijkt uranium te verschepen is opmerkelijk; op een eerdere top keurden de Iraanse vertegenwoordigers dit scenario nog publiekelijk af.

Eerder deze week verhardde de Iraanse leider Ayatollah Khamenei nog zijn standpunt over het Iraanse kernprogramma. In een TV-toespraak zei hij dat eerst de meeste sancties die zijn opgelegd door de VN en westerse landen moeten worden opgeheven, voordat Iran grote delen van het nucleaire programma ontmantelt en internationale inspecteurs kunnen verifiëren dat Iran zijn deel van het akkoord uitvoert.

Iran en de p5+1 kwamen op 2 april tot een basisakkoord over het aan banden leggen van het Iraanse atoomprogramma. Dit om te voorkomen dat de Iraniërs atoomwapens kunnen ontwikkelen in de toekomst. In het akkoord op hoofdlijnen staan afspraken over inspecties, de verrijkingscapaciteit van Iran en de hoeveelheid verrijkt uranium die Iran in bezit mag hebben.