Ippon, ippon, ippon en wederom ippon

Niemand is opgewassen tegen Kim Polling. Op weg naar de Europese titel raffelt de judoka haar partijen af. Boem, klaar.

Na haar winst op de Duitse Laura Varga Koch in de finale steekt judoka Kim Polling drie vingers op: op de tatami in Bakoe werd ze voor de derde keer in haar carrière Europees kampioen.
Na haar winst op de Duitse Laura Varga Koch in de finale steekt judoka Kim Polling drie vingers op: op de tatami in Bakoe werd ze voor de derde keer in haar carrière Europees kampioen. foto JACK GUEZ / AFP PHOTO

Judo is voor Kim Polling in essentie een eenvoudige sport. Ze tilt haar tegenstander op, gooit die als een baal stro op de grond en loopt met een stralend gezicht de mat af. Als de werptechniek niet lukt, is de houdgreep haar alternatief. Maar het resultaat is in Bakoe steeds gelijk: ippon, ippon, ippon en wederom ippon. Dus wordt Polling voor de derde keer op rij Europees kampioen. Logisch toch.

De duur van de partij is afhankelijk van de mate waarin het slachtoffer tegenspartelt, maar de volle vier minuten haalt Polling nooit. De eerste partij is na 1.08 minuut bekeken, de kwartfinale neemt 1.14 minuut in beslag, de halve finale is na 43 seconden gepiept, waarna de finale met 1.39 minuut voor haar doen lang duurt.

Polling staat vrijdag in de prachtige Heydar Alijev Hal bij elkaar 4.39 minuten op de tatami, ruim een halve minuut langer dan de maximale tijdsduur van één partij. Aan Polling ligt het niet dat het programma ernstige vertraging oploopt. De oorzaak is president Ilham Alijev, die drie kwartier later dan gepland arriveert om de ontknoping bij de blinde judoka’s hoogstpersoonlijk te kunnen bijwonen. Hij wil delen in het succes van zijn landgenoten, de ‘gouden’ reus Ilham Zakiyev en de ‘bronzen’ Zakir Mislimov.

De Azerbajdzjaanse opwinding over zoveel succes in het bijzijn van de grote leider, hindert Polling niet, ook al moet ze anderhalf uur langer wachten dan gepland. Ze blijft in de warming-uphal maar lopen en huppelen om de concentratie vast te houden. Ze moet wel enige kilometers afgelegd hebben, zegt ze na afloop met twee klingelende medailles om haar nek: één als Europees kampioene en één als winnares van de Europese Spelen.

Polling is weer de oude Polling, de intuïtieve judoka voor wie het gevoel allesbepalend is. Zodra Polling gaat twijfelen en niet zichzelf kan zijn, verspeelt ze haar kracht. Zoiets overkwam haar vorig jaar bij de WK in Tsjeljabinsk. Daar stak onzekerheid plotseling de kop op. Zodanig dat Polling zich afvroeg wat ze in hemelsnaam op de mat te zoeken heeft. Ze voelde de druk van de favorietenrol, vroeg zich af waaraan ze dat te danken heeft en versteende. Ze kon plotseling niks meer, en al helemaal geen judoka’s door het luchtruim werpen.

De dochter van een Groningse houtzager vond destijds dat ze het niet verdiende wereldkampioen te worden. Die gemoedsaandoening heeft ze in Bakoe verdreven. Ze weet weer dat ze de beste is en dat ze van iedereen zal winnen. Merkwaardigerwijs vindt ze haar tegenstander in de finale, de Duitse Laura Varga Koch, de makkelijkste – „van haar win ik altijd héél eenvoudig.”

Toch is haar reeks naar de titel bijzonder, omdat het werpen stagneert. Ze moet noodgedwongen terugvallen op de houdgreep, het grondgevecht waarvan ze geen groot liefhebber zegt te zijn. Maar dat is Polling, een spontane sportvrouw die geheel zichzelf moet zijn om te winnen. En dat is ze in Bakoe.