Hulpprogramma Griekenland wordt niet verlengd - ‘dramatische wending’

Het hulpprogramma voor Griekenland wordt niet verlengd. Dat zei Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem zojuist op een persconferentie. Volgens Dijsselbloem is Griekenland zelf uit het overleg gestapt. De eurogroep praat nu verder zonder Griekenland over “de consequenties”.

EPA / Olivier Hoslet

Het hulpprogramma voor Griekenland wordt niet verlengd. Dat zei eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem zojuist op een persconferentie. Hij noemde het “spijtig” dat Griekenland zomaar uit het overleg is gestapt. De eurogroep praat nu verder zonder Griekenland over “de consequenties”.

Het huidige steunpakket voor Griekenland verloopt dinsdag om middernacht. Dan moet het vrijwel failliete land ook 1,6 miljard euro aan leningen terugbetalen aan het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Dijsselbloem:

“De komende weken, het spijt me om dat te zeggen, zijn vol risico’s. Het Griekse parlement heeft het recht om dat te weten.”

‘Dramatische wending’

Onze correspondent Stéphane Alonso:

“Dijsselbloem maakt een gespannen indruk. Dit is niet wat hij zich had voorgesteld. Men ging er gisteren eigenlijk nog van uit dat er nog onderhandeld werd. Maar opeens werden onderhandelaars teruggeroepen, en daarna begrepen ze vrij snel waarom: de Griekse regering heeft het voorstel afgewezen, en wil ook nog eens een referendum houden. Dat wordt ervaren als verraad; men voelt zich bedonderd. Griekenland had het eerst niet over een referendum, dat kwam opeens, als een duveltje uit een doosje. En belangrijker: de onderhandelingen stopten.”

Twitter avatar
alonsoNRC Stéphane Alonso (1) Dramatische wending in Griekse geldcrisis. Dinsdag moet het 1,6 miljard euro aan het IMF terugbetalen aan het #IMF. Wordt heel moeilijk
Twitter avatar alonsoNRC Stéphane Alonso (2) Bovendien loopt dinsdag EU-hulpprogramma ten einde. Dat betekent dat geld dat hieronder gereserveerd was óók komt te vervallen.

Lees hier de verklaring van de eurogroep (min Griekenland).

‘Tsipras zeer negatief’

Volgens Dijsselbloem was de Griekse premier Tsipras zo negatief over het Europese voorstel dat het nog maar de vraag zou zijn of hij het zou implementeren als het Griekse volk ‘ja’ zou stemmen bij het referendum van volgende week. De Griekse regering geeft een negatief stemadvies voor dit volgens de Duitse bondskanselier Merkel “zeer genereuze” voorstel. Dat kan volgens Griekenland alleen een positief advies worden als het voorstel verandert. Maar het is überhaupt de vraag wat er de komende dagen zal gebeuren.

Tijdens de persconferentie wilde Dijsselbloem zich verder niet uitlaten over een eventueel ‘Grexit’. De Europese Centale Bank (ECB) kan Griekenland nog wel geld verschaffen, zei Dijsselbloem. Ook via het Europees Stabiliteitsmechanisme (ESM), een financieel noodfonds van de eurolanden zelf dat leningen verstrekt aan EU-lidstaten die in financiële problemen verkeren, kan Griekenland nog geld lenen.

‘De ECB komt op onbekend terrein’

De ECB beraadt zich morgen over de vraag of het de noodsteun zal voortzetten. Onze economieredacteur Mark Beunderman:

“Dat het hulpprogramma is beëindigd kan door sommige leden van het ECB-bestuur worden opgevat als signaal dat het onzeker is of de Europese politiek Griekenland in de euro wil houden. En de ECB heeft tot nu toe altijd het politieke signaal nodig gehad dat er een perspectief was op een oplossing. Daarom zijn ze tot eind vorige week doorgegaan met het aanvullen van de tekorten van de Griekse banken: de onderhandelingen waren nog gaande. Nu zijn de onderhandelingen afgebroken en bovendien loopt het steunprogramma af. Dus de ECB komt op onbekend terrein.

“Tegelijkertijd is het de vraag of de ECB op zo’n kritiek moment, nu er een bankrun gaande is, de stekker uit de noodsteun trekt. Dan zou het hek echt van de dam zijn: banken vallen dan om en de chaos wordt compleet. Niet de meest logische beslissing voor Draghi, die in 2012 zei alles te zullen doen om de euro te redden.”

Varoufakis: ‘voorstel zou niks oplossen’

De Griekse minister van Financiën Varoufakis zei op de persconferentie dat het voorstel van de eurogroep niks zou hebben opgelost, en weer tot nieuwe impasses en onderhandelingen zou hebben geleid. Maar de Griekse regering heeft het mandaat niet om het voorstel af te wijzen, aldus Varoufakis. Vandaar de verrassende keuze voor een referendum, volgende week zondag. Waar de Griekse oppositie overigens niet blij mee is. Pas als er aanpassingen gedaan worden, zou de Griekse regering overwegen om het stemadvies aan te passen.

Twitter avatar alonsoNRC Stéphane Alonso #Dijsselbloem: Grieken hebben onderhandelingen gisteren afgebroken. #Varoufakis: we vechten nog voor last-minute akkoord. #ahum