Griekse oppositie hekelt referendum Tsipras

Een vrouw loopt langs een bekladde muur in Athene. "Mevrouw Merkel, we houden nog steeds van u", is de boodschap.
Een vrouw loopt langs een bekladde muur in Athene. "Mevrouw Merkel, we houden nog steeds van u", is de boodschap. Foto Reuters / Alkis Konstantinidis

Griekse oppositiepartijen zijn erg negatief over de plannen van premier Alexis Tsipras om een referendum te houden. Ze vrezen dat Tsipras hun land “de afgrond induwt”, zo laten ze vanochtend aan persbureau Reuters weten. Leider Fofi Gennimata van de socialistische PASOK-partij wil nu dat de Griekse premier aftreedt.

Volgens Gennimata is Tsipras “niet in staat om verantwoordelijke beslissingen te nemen”, schrijft persbureau Reuters. De leider van Pasok – onder de vorige premier nog onderdeel van het kabinet –is van mening dat het volk nu zelf over de toekomst van Griekenland moet beslissen. En niet in een referendum, maar bij verkiezingen.

Een lobby voor de drachme

Ook centrumpartij To Potami is weinig enthousiast over de plannen van Tsipras om het volk te laten stemmen over het meest recente voorstel van de schuldeisers van Griekenland. Partijvoorzitter Stavros Theodorakis vreest dat een Grieks ‘nee’ tegen de voorstellen ertoe leidt dat het land uit de euro en de Europese Unie drijft.

Theodorakis wil het Zuid-Europese land echter koste wat het kost in de muntunie houden. Hij beschuldigt Tsipras ervan een “lobby voor de drachme” te leiden en vreest dat de Griekse premier zijn land zo de afgrond mee in sleurt.

Een totale impasse

Dat laatste vindt ook Tsipras’ voorganger Antonis Samaras, leider van de conservatieve partij Nieuwe Democratie. De vroegere premier vindt dat Tsipras op ramkoers ligt met Brussel en nu een verantwoordelijkheid die hij zélf niet kan dragen op de schouders van zijn volk neerlegt. Samaras:

“Tsipras heeft dit land in een totale impasse geholpen. We zitten klem tussen een onacceptabel akkoord en een vertrek uit de euro. […] Tsipras stelt dit land nu via een referendum voor de keuze om voor of tegen Europa te stemmen.”

Als het aan de Griekse regering ligt, wijst het volk de meest recente voorstellen uit Brussel tijdens het referendum van de hand. Vanmiddag om 12.00 uur stemt het Griekse parlement over de plannen voor Tsipras. In de aanloop daartoe liet minister van Ontwikkeling Panayiotis Lafazanis al weten dat hij bij het referendum rekent op een “volmondig nee”.

Anders dan de Griekse oppositie reageert Europa minder afwijzend op de plannen van Tsipras. Volgens een woordvoerder van de regering in Athene toonde president Mario Draghi van de Europese Centrale Bank – een van de schuldeisers – “begrip en een zekere mate van gevoel” nadat Tsipras vannacht het referendum aankondigde.

Ook Duitsland is niet afwijzend over de plannen voor een volksraadpleging, zo liet vicekanselier Sigmar Gabriel vandaag in een interview met radiostation Deutschlandfunk weten. Voorwaarde is wel dat de vragen begrijpelijk en neutraal verwoord dienen te worden, aldus de plaatsvervanger van bondskanselier Angela Merkel.