De ware kop van de beroemde fluweelworm

Illustratie Danielle Dufault.

Het beroemdste dier uit het Cambrium (500 miljoen jaar geleden) is eindelijk compleet. Donderdag beschreven twee paleontologen in Nature het kopje van Hallucigenia, met twee ogen en een mond met tandplaatjes. Hallucigenia was ooit het boegbeeld van een karavaan van bizarre schepsels uit de zeeën van het Cambrium. Inmiddels is duidelijk dat Hallucigenia een primitieve fluweelworm is – een diergroep die nu nog leeft in tropische bossen. Wat eerder aangezien was voor de kop, bleek een vlek. De paleontologen uit Cambridge (VK) en Toronto (Canada) vonden de echte kop in fossielen uit de Canadese Burgess Shale, de bekendste Cambrische vindplaats. Dat vereiste onderzoek met de elektronenmicroscoop: de kop is 1 millimeter lang.