Broer van Jos van Rey verdacht van witwassen

Justitie heeft afgelopen dinsdag op Aruba Hennie van Rey, de 74-jarige broer van politicus Jos van Rey, aangehouden in een groot witwasonderzoek. Samen met hem werden nog twee verdachten opgepakt.

Bij diverse doorzoekingen werd in totaal 3,9 miljoen euro in beslag genomen. 2,8 miljoen daarvan werd aangetroffen in een koelcontainer met pakketten kippenvlees. Bij doorzoekingen in Nederland en België werd 700.000 euro gevonden, op Aruba ruim 400.000 euro.

De politie doorzocht dinsdag drie woningen en drie bedrijfspanden in Roermond, een woning in het Belgisch-Limburgse Lanklaar, een bedrijfspand in het ook in die provincie gelegen Bree, en vier ondernemingen en vier woonhuizen op Aruba. Behalve contant geld werden administratie, computers, drie auto’s en twee motoren in beslag genomen.

Het vermoeden bestaat dat Hennie van Rey’s vleesbedrijf Castimex (actief in import, export en verscheping) geld transporteerde van Nederland naar Aruba. De verdachten of anderen beheerden en wisselden geld en brachten het onder op voor de buitenwereld verborgen plekken. Hennie van Rey heeft op Aruba ook een bouw-en constructiebedrijf en een vakantiecomplex (onder de naam Del Rey).

Het Openbaar Ministerie Aruba en het Landelijk Parket van het OM in Nederland begonnen op 13 april met het onderzoek naar de witwaslijn. Dat vloeide voort uit een parallel opsporingsonderzoek naar witwassen. Volgens een woordvoerder van het OM gaat het daarbij niet om het dossier San José, waarin Jos van Rey centraal staat. De oud-politicus wordt behalve van corruptie, verkiezingsfraude en schending van het ambtsgeheim ook verdacht van witwassen. Begin volgende week wordt Hennie van Rey naar Nederland gebracht, waar beslist wordt of hij vast blijft zitten. De andere twee verdachten blijven op Aruba.