Bij straatfotografie is het moment het belangrijkst

“Je moet niet zoeken, je moet vinden, dat is de beste tip die ik kan geven over straatfotografie”, vertelt fotograaf Olivier Middendorp over het thema van de NRC-Nikonfotowedstrijd van juli.

Felix, Gladys and Rover (1974).
Felix, Gladys and Rover (1974). Foto: Elliott Erwitt

“Je moet niet zoeken, je moet vinden, dat is de beste tip die ik kan geven over straatfotografie”, vertelt fotograaf Olivier Middendorp over het thema van NRC’s fotowedstrijd van de maand juli.

Middendorp, die onder meer voor NRC Handelsblad en Hollandse Hoogte werkt, won in 2014 een Zilveren Camera in de categorie Natuur & Milieu met zijn foto van ganzen die bij Schiphol worden gedood.

Middendorp: “Ik kreeg deze tip van mijn leraar Klaas Sans op de fotoacademie: het gaat over je instelling tijdens het fotograferen. Sommige mensen gaan op pad met het idee dat ze iets bepaalds willen fotograferen. Maar als je open om je heen kijkt, zie je dingen die interessant, grappig of ontroerend zijn. Dat moet je vastleggen.”

Vaak schieten mensen maar wat

“Je moet wel nadenken over wat je wil vertellen met je foto, je bewust zijn van het moment dat je kiest om stil te staan. Vaak schieten mensen maar wat, denken al snel dat het goed is. Maar als ze de foto dan door iemand anders laten bekijken, ziet die niet hetzelfde en heeft die geen idee van wat de fotograaf ermee bedoelt. Een goed voorbeeld is Elliott Erwitts foto A sweatered Chihuahua. Erwitt vond dit tafereel en maakte er iets eigens van. Hij bracht door zijn keuzes voor standpunt en kadering zijn blik over op de kijker. Een ander standpunt, andere kadering en het beeld verliest zijn humor en kracht.”

“Verder zijn er geen regels voor wat goed is en wat niet goed is bij straatfotografie. Het moment kan soms prevaleren boven compositie of technische perfectie. Thomas Schlijper heeft een boekje gemaakt over honden op de fiets; je ziet honden op de fiets staan of in een bak voorop of achterop. Er zit beweging in sommige foto’s. Als die hond dan niet helemaal scherp is, is dat niet zo belangrijk, je moet kunnen zien wat er gebeurt. Bij de meeste sportfoto’s zou dat bijvoorbeeld niet kunnen, die moeten scherp zijn.”

Foto’s bekijken en zelf inzenden kan op foto.nrc.nl. Het thema van de maand juli is Straatfotografie.