Economie

Asscher: “heel spannend” of Wet werk en zekerheid gaat werken

Foto ANP

Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken, PvdA) houdt er serieus rekening mee dat de Wet werk en zekerheid, die op 1 juli ingaat, over een paar jaar alweer moet worden aangepast. “Het wordt heel spannend of deze wet gaat doen wat hij moet doen”, zegt hij vandaag in een vraaggesprek met NRC.

Het doel van de wet is flexwerkers beter beschermen en ontslag eenvoudiger en goedkoper maken. Maar uit meldingen bij vakbond CNV blijkt dat er nu al bedrijven zijn die losse medewerkers op straat zetten, vooruitlopend op de wet die deze medewerkers juist meer rechten geeft.

Volgens Asscher moet de wet zich nu eerst “een paar jaar in de praktijk bewijzen”. Als het doel van de wet “onvoldoende” wordt bereikt, komen er aanpassingen. De minister erkent dat bedrijven flexwerkers “niet van de ene dag op de andere” in vaste dienst zullen nemen. Op Haagse ministeries was het verzet om tweeduizend eigen schoonmakers geleidelijk in vaste dienst te nemen “gigantisch”, zegt Asscher. “Ook van goedbetaalde beleidsambtenaren op hoog niveau. Ik was er verbijsterd over. Waarom verzet je je er zo fel tegen dat die mensen de keus krijgen om in vaste dienst te komen? Die schoonmakers gaan er niet in salaris op vooruit, maar ze hoeven niet meer ’s nachts wakker te liggen: heb ik volgende maand nog wel werk?”

Negen miljoen keer ik en nul keer wij

VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra zei vorige maand dat “flex de norm is”. Hierdoor wekte Zijlstra de indruk dat coalitiepartner VVD er minder aan hecht dat de Wet werk en zekerheid een succes wordt dan de PvdA van Asscher. Asscher zegt daar nu over dat Zijlstra’s verhaal ging over “‘negen miljoen keer ik’ en ‘nul keer wij’, waarbij ieder voor zich de risico’s inschat”. Dan krijg je volgens Asscher “een groep die het héél goed heeft en een grote onzekere groep die zelfs geen huis kan huren.”

Asscher gaat ervan uit dat Zijlstra’s uitlatingen bedoeld waren om te laten zien “hoe hij over de lange termijn denkt en hoe hij de kiezers tegemoet wil treden”. “Ik beoordeel de coalitiepartner op zijn daden en die zijn: steun voor de wet.”

Dat het de overheid nog vaak niet lukt om het goede voorbeeld te geven als fatsoenlijke werkgever komt volgens Asscher omdat die overheid “twintig jaar ‘doen alsof we een bedrijf zijn’ achter de rug heeft en BV-Nederland denken.”

Lees het hele interview in NRC Weekend: Ik wil geen arbeidsmarkt van 9 miljoen eenlingen (€)