Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Arbeidsmarkt

Politie schoot tekort bij Marikana-bloedbad

Het optreden van de politie tijdens het bloedbad bij de Zuid-Afrikaanse Marikana-mijn in 2012 was „gebrekkig”, maar de politieke leiders valt niets te verwijten. Dat is de conclusie van de commissie die het drama heeft onderzocht. President Jacob Zuma maakte het rapport met de resultaten gisteravond bekend. Ongeveer drieduizend mijnwerkers legden destijds het werk neer uit onvrede over hun arbeidsomstandigheden. Toen mijnwerkers van een andere vakbond wel aan het werk wilden gaan, brak er geweld uit. De politie werd ingezet en het liep uit op een bloedbad. 34 mensen kwamen om. De politie verklaarde na het bloedbad uit zelfverdediging te hebben gehandeld. Het was het ergste bloedbad sinds het afschaffen van de apartheid in 1994.