Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Zomer: ook leuk voor thuisblijvers

Wie in de zomermaanden thuisblijft hoeft zich in Amsterdam in elk geval niet te vervelen. Tot en met augustus is er van alles te doen, op cultureel gebied, buiten, binnen, voor kinderen. maakte een selectie.

Foto’s Maurice Boyer, Roger Cremers, ANP

Zomerfestival Swinging Circus (27 juni)

Café Toussaint in West slaat deze zaterdag de handen ineen met Circus Elleboog, met jongleurs en muzikale acts op twee buitenpodia. De dag wordt afgesloten met o.a. een akoestische set van rockband Navarone, de Amsterdam Bigband en de salsaband Latin Adventure. Gratis. www.muziekpakhuis.nl

25 jaar ArtScience (27 juni)

De Interfaculteit ArtScience, mede opgericht door de in 2013 overleden elektronicapionier Dick Raaijmakers, bestaat 25 jaar en viert dat met lezingen, installaties en performances in poptempel Paradiso. Optredens van o.a. Mika Vainio (Pansonic), Joost Rekveld en Optical Machines. www.paradiso.nl

Swingen op Westwaarts (27 juni t/m 5 juli)

In het Erasmuspark swing je op het Westwaarts-festival van Caribische jazz via Westerse pop naar Oosterse klassiek. Met o.a. Wouter Hamel, New Cool Collective en CaboCubaJazz, kinderprogramma’s en kleinkunst. Gratis. www.westwaarts.com

ZOOmeravonden Artis (27 juni t/m 28 augustus)

Deze zomer is Artis elke zaterdag open tot zonsondergang. Picknicken en barbecuen in het gras, rondleidingen in de schemering, schrijvers en meer. In de Muziektent treden o.a. op: singer-songwriters Sue the Night, Ed Struijlaart en bekende acts als Novastar en Hallo Venray. Vanaf 15.00 uur dans, voorlezen, poppenkast, en andere activiteiten speciaal voor kinderen. Gratis (met toegangskaart Artis). www.artis.nl

Asaf Avidan live at Amsterdamse Bos (29 juni)

De Israëlische muzikant Asaf Avidan en band gooiden al hoge ogen op North Sea Jazz, deze zomer kun je hem zien in het Amsterdamse Bostheater op maandagavond 29 juni. Een aantal van de concerten in dit buitentheater zijn al uitverkocht, er zijn nog kaarten voor Blaudzun (23 augustus). Hou de site in de gaten: er komen nog concerten bij. www.liveatamsterdamsebos.nl

Amsterdam Roots (30 juni t/m 5 juli)

18de editie van het wereldmuziekfestival Amsterdam Roots, met op 30 juni plus 3 en 4 juli concerten op diverse locaties in Amsterdam (o.a. Bimhuis, NSJ Club, Paradiso). Afsluiter is Roots Open Air op zondag 5 juli in Park Frankendael. Gratis (alleen 5 juli, overige dagen betaald). www.amsterdamroots.nl

Zomerorgelconcerten (t/m 30 aug.)

In de zomermaanden wekelijks een Zomerorgelconcert in De Duif. Organisten uit binnen- en buitenland bespelen het Smits-orgel, elke zondagmiddag om 16.00 uur. Gratis. www.stadsherstel.nl

Beelden en fontein Rijks (t/m 11 okt.)

In de tuin van het Rijksmuseum is het bij mooi weer altijd leuk, voor volwassenen én kinderen. Er staan nu 21 grote, surrealistische sculpturen van de Spaanse kunstenaar Miró. En de waterfontein is een feest voor kinderen. www.rijksmuseum.nl

Morning Gloryville (1 juli)

Tussen 6.30 en 10.30 uur eerst een feestje, daarna pas naar je werk, dat is Morning Gloryville. Tijdens deze strandeditie is er een silent disco, yoga, massages en ‘superfoods’. Géén drank en drugs, dus kinderen mogen ook komen. De speciale feestpont brengt je van en naar Pllek in Noord, op het NDSM-terrein. www.pllek.nl

Pitboel (3 juli)

Festival voor jongeren vanaf 15 jaar met de leukste jonge bandjes, singer-songwriters, dj’s en beeldend kunstenaars. Thema: Jouw Verjaardag. Great Minds-gitarist Norman Kapoyos geeft een jamsessie: zing of speel mee met je eigen instrument op een cover naar keuze. www.tolhuistuin.nl

Pitch (3 en 4 juli)

Elektronicafestival Pitch bij de Westergasfabriek, met o.a. James Blake, Kaytranada, Jungle, Kwabs, Flume, Jamie XX en John Talabot. www.pitchfestival.nl

Red Light Jazz Festival (3 t/m 5 juli)

Tweede editie van dit jazzfestival op de Wallen; optredens in Sint Olofskapel tot Casa Rosso. Thema: New York. Met o.a. Gare du Nord, Hans Dulfer, Ruben Hein, Mieke Stemerdink, Verweij & Friends. Gratis (grotendeels, kijk op de website waarvoor kaartjes gekocht moeten worden). www.redlightjazz.com

Natureluur (3 juli t/m 16 augustus)

Kinderen die houden van buitenspelen en natuur komen de hele zomer aan hun trekken bij de Natureluur, een grote natuurspeeltuin in Nieuw-West. Bijna elke dag (m.u.v. tweede helft juli) activiteiten als varen, theater, wandelingen, sport en spel, buiten koken, survival, etc. Locatie: President Allendelaan 4 (Sloterpark, naast kinderboerderij). www.denatureluur.nl

Bier, snacks en wetenschap (4 juli)

Altijd al de wetenschap achter bier willen weten? Deze zomer opent Brouwerij ’t IJ haar deuren. Muzikant Tim Knol vertelt over zijn eigen IPA, professor Guy Derdelinckx (KU Leuven) verzorgt een biercollege en de enige Nederlandse Trappistenbrouwer komt langs. www.newscientist.nl

Kindertoneel (7 juli t/m 15 augustus)

In vier Amsterdamse stadsparken (Nieuw-West 7 t/m 11 juli, Zuidoost 14 t/m 18 juli, Oud-West 4 t/m 8 augustus en Noord 11 t/m 15 augustus) neemt theaterduo Kees en Koos deze zomer kinderen mee op avontuur met voorstellingen voor zowel peuters als kleuters. www.keesenkoos.nl

Vakantie Dans Dagen (7 t/m 9 juli)

Eén dag lang danser zijn onder leiding van docenten van de dansacademie Jeanine Coco en/of Dian IJkhout, met elke dag een ander thema. Tussen de middag speel en picknick je in het Vondelpark, om 16.30 uur presenteer je wat je geleerd hebt in de Stadsschouwburg. www.ssba.nl

Gelato Festival (9 t/m 12 juli)

Ambachtelijk ijsfestival uit Italië, op het Marie Heinekenplein. Proef smaken, doe mee aan workshops of eet je een weg door het festival. Gratis. www.gelatofestival.it

Food Truck Festival (17 t/m 19 juli)

Rondreizend festival met foodtrucks in het Amstelpark. Gratis. www.festival-trek.nl

Kwaku Festival (18 juli t/m 9 augustus)

Het zomerfestival in het Nelson Mandelapark (Zuidoost) bestaat 40 jaar, en viert dat in vier weekenden: het eerste weekend met Nelson Mandela Day, het tweede weekend is Roze Zondag (met een optreden van Surinaams-Nederlandse feestband Trafassi), het derde weekend Srefidensi Weekend (viering onafhankelijkheid Suriname) en als laatste een terugblikweekend met 40 jaar Kwaku Festival. Nieuw dit jaar zijn ook twee vrijdagavonden (op 24 juli en 7 augustus). Uiteraard is het voetbaltoernooi ook weer aanwezig. Bekende namen die optreden: Jah Cure & Etana, Kassav. www.kwakufestival.nl

Ricciotti Ensemble (18 juli)

Het Ricciotti Ensemble, oftewel „het snelste orkest ter wereld” (binnen drie minuten speelklaar) treedt zaterdagavond om half acht op bij het terras van Mike’s Badhuistheater (Boerhaaveplein). Gratis. www.badhuistheater.nl

Shakespeare: Much Ado About Nothing (21 juli t/m 5 september)

In het Amsterdamse Bostheater kun je deze zomer Shakespeare’s klassieker Much Ado About Nothing zien, elke dinsdag t/m zaterdag om 21.00 uur. www.bostheater.nl

New Dance Studios (24 juli)

Broedplaats New Dance Studios presenteert deze zomer in het Vondelpark Openlucht Theater een nieuwe generatie dansers. Van modern, hiphop en jazz tot klassiek, werelddans en cross-overs. Gratis. www.newdancestudios.com

Dekmantel by Night (31 juli t/m 2 aug.)

Drie nachten lang de beste house, dance en techno door het bekende Amsterdamse label Dekmantel, in poptempel De Melkweg. www.melkweg.nl

Gay Pride (31 juli t/m 2 augustus)

Met zaterdag de Canal Parade vanaf 13.30 uur (Westerdok, Prinsengracht, Oosterdok). Gratis. www.amsterdamgaypride.nl

ArtZuid (t/m 22 sept.)

Internationale sculptuurroute in Zuid, rondom de Apollolaan, Minervalaan en de Zuidas. Gratis. www.artzuid.nl

Geen dag zonder Bach (3 t/m 8 aug.)

De Westerkerk organiseert een week lang concerten met de werken van Bach. Gratis. www.westerkerk.nl

De Parade (7 t/m 23 augustus)

Reizend zomertheater- en kleinkunstfestival strijkt als afsluiting van een tour langs Nederlandse steden traditiegetrouw weer neer in het Martin Luther Kingpark. www.deparade.nl

Appelsap (8 augustus)

Hiphopfestival in het Oosterpark. Met o.a. het legendarische duo Mobb Deep, Adje, Esta, Stormzy, Cinnaman, Hannah Faith, Yung Felix en Vic Crezée. www.appelsap.net

Vakantie Theater (11 t/m 13 aug.)

Altijd al mee willen lopen in het theater? Dat kan deze zomer. O.l.v. theaterdocenten Birgit van der Jagt en Nynke Vermuë kruipen tijdens de Vakantie Theater Dagen kinderen een dag lang in de huid van acteur, regisseur, technicus, decorbouwer, tekstschrijver of kostuumontwerper. Tussen de middag spelen en picknicken in het Vondelpark. www.ssba.nl

Grachtenfestival (14 t/m 23 augustus)

Festival voor klassieke muziek in de Amsterdamse binnenstad. Het gratis toegankelijke (en live op tv uitgezonden) Prinsengrachtconcert is op zaterdagavond 22 augustus. Het Junior Grachtenfestival (15 t/m 23 augustus, met uitzondering van 18 augustus) wil baby’s en kinderen van 0 tot 12 jaar spelenderwijs met klassieke muziek in aanraking laten komen. Gratis. www.grachtenfestival.nl

Middeleeuws feest (15 en 16 aug.)

In het Amsterdamse Bos kom je deze zomer ridders tegen op het Middeleeuws Spektakel! Word zelf een echte ridder in het schildknapenkamp, leer hoe valken vroeger leefden en leer messen smeden bij de middeleeuwse dorpssmid Roodbaert. www.middeleeuws-spektakel.nl

Het Verhalenfestival (16 augustus)

Het Beeldenveld van de Westergasfabriek wordt op zondagmiddag 16 augustus omgetoverd tot een „sprookjesparadijs” voor kinderen van 4 tot 12 jaar. In zeven tenten en op het buitenpodium vertellen professionele vertellers en jonge talenten uiteenlopende verhalen. Ook een programma speciaal voor peuters. www.hetverhalenfestival.nl

SAIL (19 t/m 23 augustus)

Alle bootfanaten verzamelen, want het grootste gratis toegankelijke schepenfestijn van Europa strijkt na vijf jaar weer neer in de Amsterdamse IJhaven. Vergeet ook niet de gemeenten langs het Noordzeekanaal te bezoeken, waar je ook goed schepen kunt kijken. Of doe mee aan de Pieremachocheltocht over de grachten, de ‘wedstrijd’ voor de misfits onder de bootjes. Elke dag zijn er optredens van bekende Nederlandse artiesten zoals het Koninklijk Concertgebouworkest, Miss Montreal, Kensington, Jan Smit en Nick & Simon. Gratis. www.sail.nl

Amsterdam Woods (28 t/m 30 aug.)

Het Amsterdams Woods Festival is een nieuw intiem buitenfestival in het Amsterdamse Bos met bekende acts uit binnen- en buitenland. Met optredens van o.a. Villagers (IER), Alamo Race Track (NL), The Veils (VK), I am Kloot (VK) en Josef Salvat (AUS). Ook zijn vier muziekdocumentaires te zien: Wolflady (over de Nederlandse jazz-zangeres Kovacs), Kurt Cobain: Montage of Heck, over de frontman van Nirvana, de roadtrip met vier bands Austin to Boston en Fink meets the RCO. Speciaal voor dit festival komen de bandleden van Fink (Fin, Guy en Tim) langs voor een vragensessie. www.amsterdamwoodsfestival.nl

Uitmarkt (28 t/m 30 aug.)

Opening van het culturele seizoen van Amsterdam. Drie dagen lang gratis optredens op verschillende podia in de stad en presentaties van 200 culturele instellingen. De beroemde Boekenmarkt staat dit jaar op het Museumplein (zaterdag en zondag, van 11.00 tot 19.00 uur). Zondagavond, ook op het Museumplein, de Musical Sing-a-long van 21.20 tot 22.25 uur, op het grote I amsterdam-podium. Gratis. www.uitmarkt.nl

Orgelen bij Tartüff (29 augustus)

De stille film Tartüff (regie Friedrich Wilhelm Murnau, 1926) met orgelbegeleiding van Joost Langeveld, in het Orgelpark, gehuisvest in de monumentale Parkkerk aan de Gerard Brandtstraat (bij het Vondelpark). Het scenario van de film is gebaseerd op het gelijknamige toneelstuk van Molière. I.s.m. de Uitmarkt. www.orgelpark.nl