Zo leven Amerikanen, echt

In Foam zijn vanaf vandaag de twee nieuwste fotoseries van de Amerikaanse fotografe Katy Grannan te zien. The Nine and The Ninety Nine was eerder te zien in Columbus en Nashville, nu is de tentoonstelling voor het eerst in Europa te zien. Grannans specialiteit is om het gewone leven op prachtige wijze vast te leggen. In deze serie gaat het vooral om het leven langs de Amerikaanse highways route 9 en 99 (vandaar ook de naam) in de Californische regio Central Valley. Een regio die achterblijft vergeleken met de rijkdommen van Hollywood en Silicon Valley. In de afgelopen jaren kwam Grannan hier regelmatig terug om haar modellen opnieuw te spreken en te fotograferen. Zo creëerde ze een vertrouwensband en dat zie je terug in de foto’s. Grannan besteedt veel aandacht aan het alledaagse leven, de onbeduidende rituelen. Dat maakt de foto’s allerminst saai, des te meer om het variërende en mooie landschap van Californië.

Naast de fototentoonstelling is er ook een speciale voorvertoning van de film The Nine van Grannan te zien in Foam. Deze film is gesitueerd in de South Ninth Street van Modesto. Een stad, ongeveer 140 kilometer van San Francisco, die een ander beeld van de Verenigde Staten schetst: weg van de grote steden. Net als haar fototentoonstellingen is de film heel persoonlijk. Grannans debuutfilm wordt momenteel afgerond en zal definitief uitkomen in 2016, maar vanaf vandaag kan je dus in Foam alvast een kijkje nemen.