Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Zes tips voor festival Down The Rabbit Hole van de NRC-muziekredactie

De Amerikaanse 'Godmother of Punk' Patti Smith tijdens een optreden afgelopen mei op het Primavera Sound festival in Porto, Portugal.
De Amerikaanse 'Godmother of Punk' Patti Smith tijdens een optreden afgelopen mei op het Primavera Sound festival in Porto, Portugal. Foto EPA / Jose Coelho

Vrijdag 26 t/m zondag 28 juni vindt de tweede editie van het Down The Rabbit Hole-festival plaats. Luister hier zes tips van de NRC-muziekredactie.

Was Best Kept Secret vorige week vooral gericht op de wederopstanding van Britse acts (zoals The Libertines en The Jesus and Mary Chain), festivalconcurrent Down The Rabbit Hole in recreatiepark De Groene Heuvels (Ewijk, gemeente Beuningen) zet dit weekend in op Amerikaanse muziekhelden die al richting de pensioengerechtigde leeftijd gaan of die al hebben overschreden: Iggy Pop en Patti Smith. NRC-muziekrecensent Jan Vollaard over deze boekingen:

“Dit zijn de voorlopers van de punk, de belangrijkste mensen in de pophistorie in my lifetime. Het is heel leuk dat ze geprogrammeerd zijn op DTRH, daarmee onderscheidt het festival zichzelf van bijvoorbeeld Lowlands.”

Het festival werd vorig jaar voor het eerst georganiseerd door Mojo Concerts als ‘kleine zusje van Lowlands’ en moest de concurrentie aan gaan met Best Kept Secret, dat een week ervoor plaatsvond (dit jaar weer, trouwens). De drie podia zijn vernoemd naar konijnenrassen: Hotot, Fuzzy Lop en Teddy Widder. Het werd een geslaagde eerste editie met 10.000 bezoekers, en niet alleen vanwege een zekere voetbalwedstrijd.

Een greep uit het programma van dit jaar: Alabama Shakes, Roisin Murphy, Flying Lotus, Ryan Adams, Damien Rice en The War On Drugs. NRC-muziekrecensent Jan Vollaard tipt zes acts:

Patti Smith

Je kent Patti Smith misschien wel van haar grootste hit die ze met Bruce Springsteen schreef, ‘Because The Night’ uit 1978 (hier live en akoestisch bij Jools Holland in 2002). Of je kent haar van het gejaagde lied ‘Horses‘ van haar gelijknamige debuutalbum uit 1975 waarmee ze punkrock op de kaart zette. Smith heeft als bijnaam ook ‘The Godmother of Punk’. In 2007 werd ze opgenomen in de Rock ’n Roll Hall of Fame. Smith is nu 68 maar klinkt nog altijd alsof ze gisteren begon met optreden. Afgelopen mei speelde ze nog op het Primavera Sound Festival in Portugal. Op DTRH speelt ze Horses, die dit jaar 40 jaar bestaat, integraal. Vollaard:

Horses is een belangrijke plaat in mijn muzikale opvoeding. Haar optreden op Down The Rabbit Hole wordt een historisch evenement, ik heb goede berichten gehoord over eerdere optredens. Ik ga van het begin van ‘Gloria’ - met de meest geweldige zin uit de popgeschiedenis ooit, Jesus died for somebody’s sins but not mine - tot de laatste noot van het album kijken.”

Bekijk hier een steeds ruiger wordende uitvoering van ‘Gloria’ in Duitsland in 1979. Let op de zwiepende blonde haardos van een fan op minuut 7:20:

Iggy Pop

Nog zo’n oude rakker van 68 still going strong: het fenomeen Iggy Pop. Ooit geboren als James Newell Osterberg, Jr., inmiddels één van de meest bejaarden sterren in het rockfirmament, van wie je je afvraagt of hij wel overhemden of T-shirts bezit. Pop is de frontman van de invloedrijke protopunkband The Stooges, met wie hij het bekende nummer ‘I Wanna Be Your Dog‘ (1969) opnam; een ander bekend nummer getiteld ‘The Passenger‘ komt van zijn soloplaat Lust for Life uit 1977. De band ging een paar keer uit elkaar, en kwam meest recent in 2003 weer bij elkaar. In 2010 kregen The Stooges een plekje in de Rock ’n Roll Hall of Fame. Pop treedt overigens nog steeds zonder shirt op. Vollaard:

“Ook een heel groot vernieuwer in de pophistorie. Tussendoor in zijn carrière heeft hij nog wat vreemde dingen gedaan, zoals een Franstalig album uitgebracht. Ik denk dat hij op DTRH vooral gaat rocken met ontbloot bovenlichaam.”

Beluister ‘Lust For Life’, opgenomen in 1977 en heruitgebracht met nieuwe clip in 1996 voor de film Trainspotting:

FKA twigs

De 27-jarige Britse zangeres en danseres FKA twigs (echte naam Tahliah Debrett Barnett) vernieuwt ook graag, en op allerlei vlakken: dans, kleding, video, fotografie, muziek. Haar artiestennaam verwijst naar de gewoonte haar vingers als takjes te knakken. Vorige zomer bracht ze haar debuutalbum uit, deze LP1 werd al genomineerd voor de prestigieuze Britse Mercury Prize. NRC-muziekrecensent Hester Carvalho vergelijkt haar met Madonna en Björk, en omschreef gisteren in NRC Handelsblad haar muziek als “koelbloedig maar elegant, opgebouwd uit schurende klankbrokken en een enkel melodisch patroon.” Vollaard:

“FKA twigs maakt zeer uitdagende muziek. In haar act zit heel veel dans, dat heb ik ooit al eens in het klein gezien in het poppodium in Amsterdam-Noord, de Tolhuistuin. Ik verwacht nu wel iets spectaculairs, ik denk niet dat ze één moment gaat stilstaan.”

Beluister en bekijk de videoclip van ‘Glass & Patron’:

Damien Rice

De Ierse singer-songwriter Damien Rice, bekend van nummers als ‘The Blower’s Daughter‘ (2001, gebruikt in de film Closer uit 2004) en ‘9 Crimes‘ (2006), bracht in oktober vorig jaar een nieuw album uit: My Favourite Faded Fantasy. Het duurde acht jaar en flink opkrabbelen uit een diep dal om de opvolger van zijn tweede plaat 9 te kunnen schrijven. Vollaard:

“Rice is één van de meest intense singer-songwriters die ik ken, en iemand die ik nooit wil missen. Qua emotie en vuur voegt hij live altijd wat extra’s toe. Daarmee ontstijgt hij ook alle andere songwriters.”

Beluister ‘I Don’t Want To Change You’, van Rice’s meest recente album:


Damien Rice - I Don’t Want To Change You on MUZU.TV.

King Gizzard and the Lizard Wizard

Op het onderdeel ‘assonantie’ kent de NRC-jury graag douze points toe aan King Gizzard and the Lizard Wizard. De opstelling van dit zevenkoppige Australische gezelschap is ook interessant met twee drummers (waarvan er één ook de theremin bemant), twee gitaristen, een basgitarist en een mondharmonicaspeler. Begonnen als zijproject in 2012 is de band inmiddels uitgegroeid tot volwaardig toerende band met albums. Als zelfs Pitchfork, één van de belangrijkste Amerikaanse muziekblogs, moeite heeft je muziek in een hokje te stoppen en je meest recente vijfde album (I’m In Your Mind Fuzz, 2014) met een 7 bekroont, lijkt het erop dat je iets goed doet. Vollaard is fan:

“Freaky psychedelische gitaarband die goed is in korte, lekkere liedjes. Bijkomend verschijnsel: op hun laatste album duren vier nummers allemaal precies tien minuten en tien seconden. Benieuwd wat daar live van over blijft.”

Luister naar één van die liedjes die tien minuten en tien seconden duren, ‘The River’:

Goat

Als het de bedoeling is dat je meegezogen wordt in een soort heidens ritueel, is dat onderdeel van het Zweedse Goat in ieder geval al geslaagd. Zeker niet Afrikaans dus, al doen de ritmes en de uitdossing wel aan medicijnmannen met een voorliefde voor voodoo denken. En de band wil zelf ook graag dat we geloven dat ze uit een obscuur dorpje in het noorden van Zweden komen. De Britse krant The Guardian vond het debuutalbum World Music (2012) met daarop een mengelmoes van experimentele rock en afrobeat, één van de beste albums van dat jaar. Voor de “ultieme hippie-ervaring” moet je naar Goat, aldus Vollaard:

“Zweedse sjamanen die gebruik maken van vreemde maskers en boomstammen waar soms ook vogeltjes aan vast zitten. Door hun samenzang lijkt het soms op de indieversie van Abba, met een twist.”

Goat ziet er live ongeveer zo uit:

Thuisblijvers opgelet

Down The Rabbit Hole kun je ook vanuit je luie stoel of bank beleven via digitaal themakanaal 101TV (vrijdag 19-00.30u, zaterdag 15-00.30u en zondag 13-00u). Op NPO 3 zie je de hoogtepunten (zaterdag 22.35-00.35u, zondag 22.35-23.35u). 3voor12 (VPRO) zendt live-concerten uit van o.a. Damien Rice (vrijdag), Alabama Shakes (zaterdag) en The War On Drugs (zondag). Bekijk het spoorboekje voor meer bands en uitzendtijden. 3FM zendt zondag live uit vanaf het festival tussen 18u en middernacht.

Er zijn nog kaarten voor het festival te koop.

Lees maandag 29 juni ons festivalverslag van Down The Rabbit Hole.