Vijf culturele activiteiten om het weekend door te komen

Een kat in cafe Kopjes, het eerste kattencafe van Nederland. Zaterdag zendt de NTR het laatste deel uit van een serie over de verborgen levens van katten.
Een kat in cafe Kopjes, het eerste kattencafe van Nederland. Zaterdag zendt de NTR het laatste deel uit van een serie over de verborgen levens van katten. Foto ANP / Koen van Weel

Het weekend staat voor de deur, en de mogelijkheden zijn weer eindeloos. Weet je niet waar je moet zoeken of wat je moet kiezen? Geen nood. Elke week gidst nrc.nl je door het culturele aanbod met vijf tips.

1. FESTIVAL // Down The Rabbit Hole

vrijdag 26, zaterdag 27 en zondag 28 juni, De Groene Heuvels, Ewijk (gemeente Beuningen), weekendkaarten €125 (excl. servicekosten)

In de Gelderse Groene Heuvels hoppen dit weekend weer talloze festivalkonijntjes naar Down The Rabbit Hole. De tweede editie heeft dit jaar twee grote namen uit de Amerikaanse pophistorie op de bühnes: protopunkiconen Iggy Pop en Patti Smith. Ook Alabama Shakes, Damien Rice, The War On Drugs, Oscar and the Wolf, Seasick Steve en 48 andere acts doen het festival aan. Ook dit jaar zijn het Idyllische Veldje met yoga en hoepelles, vlotten bouwen en de rijdende dj-booth Driving Decks weer van de partij. Lees de zes muzikale tips van de NRC-muziekredactie. Hier alvast één: King Gizzard and the Lizard Wizard:

Volg het festival vanuit je luie stoel:

  • Via digitaal themakanaal 101TV (vrijdag 19-00.30u, zaterdag 15-00.30u en zondag 13-00u;
  • NPO 3 zendt hoogtepunten uit: zaterdag 22.35-00.35u, zondag 22.35-23.35u;
  • 3voor12 (VPRO) zendt live-concerten uit van o.a. Damien Rice (vrijdag), Alabama Shakes (zaterdag) en The War On Drugs (zondag). Bekijk het spoorboekje;
  • 3FM zendt zondag live uit vanaf het festival tussen 18u en middernacht.

2. TONEEL // Zie De Appel Buiten

t/m zaterdag 27 juni, Den Haag, kaarten €30/28,50/27/26/15,-

Mocht je nog het drieluik Zie De Appel Buiten willen zien, dan is dit weekend je laatste kans. Het Haagse toneelgezelschap De Appel speelt deze zomer drie voorstellingen op locatie in een loods aan de Laan van Poot. In ‘Huize Zeezicht’ maak je kennis met twee zussen tijdens het bezoekuur van verpleeg- en revalidatiecentrum Huize Zeezicht; ‘Cape Fear’ vertelt het verhaal van twee mannen en een vrouw in de duinen en is geïnspireerd op o.a. Eerste liefde van Samuel Beckett en Gedoe van Armando; en in ‘Motel Detroit’ komt alle waanzin tot leven in ‘de laatste plek op aarde’. Alle voorstellingen duren ongeveer veertig minuten. Voor de totaalervaring (en om niet te verhongeren) kun je een picknicktas bestellen.

Bekijk een stukje van de voorstelling ‘Zie de mens’, die De Appel dit najaar speelt:

3. THEATER // De Parade

t/m zondag 28 juni, Museumpark, Rotterdam

Het jaarlijkse theater- en kleinkunstfestival De Parade sluit dit weekend de eerste halte in Rotterdam af. Den Haag, Utrecht en Amsterdam staan nog op het programma. In totaal kun je ruim 90 theater-, dans-, mime- en muziekvoorstellingen bekijken, waarvan het merendeel speciaal voor De Parade is gemaakt. Voor het 25-jarig jubileum staan er ook een aantal Parade-klassiekers en een jubileumvoorstelling op het programma. Ga vanavond bijvoorbeeld naar de voorstelling van Rooyackers, Kamps en Kamps, of verdwaal in het doolhof van de KunstKermis.

4. MUZIEK // North Sea Jazz Round Town

vrijdag 26 juni t/m zondag 12 juli, diverse locaties, Rotterdam

In de aanloop naar het North Sea Jazz-festival begint vandaag de opwarmperiode met North Sea Round Town. Op ruim 100 locaties zijn zo’n 200 concerten te zien. Zo speelt vanavond bijvoorbeeld Dazzled Sticks, het project van zanger Tjeerd Bomhoff en rapper Sticks. Ook vanavond: Jazz on the Dock of the Bay; funk, rap, hiphop en jazz op het 18e-eeuwse linieschip De Delft. Morgen begint het gratis festival De Nieuwe Binnenweg leeft, waar tussen het Eendrachtsplein en de ‘s-Gravendijkwal “de meest fantasierijke beelden” tot leven komen. Bekijk het volledige programma.

Deze Rotterdamse verslaggever laat zich nog even uitleggen wat jazz nou eigenlijk is:

5. KIJKEN // Het verborgen leven van de kat

zaterdag 27 juni, 19-20u, NPO 1

Deze zaterdag is het alweer tijd voor de laatste aflevering van de driedelige serie over alles wat met katten te maken heeft: ‘Het verborgen leven van de kat‘. De van oorsprong Britse serie The Truth About Cats is gemaakt door National Geographic Channel. De makers hingen katten GPS-trackers om, om te zien hoe ze buitenshuis in een wild dier veranderen. Ook maakten ze röntgenbeelden en high-speed opnamen van de besnorde huisvriend. In de slotaflevering komt kattentaal aan bod: wat betekenen al die miauwtjes van ze? En als je weet wat ze betekenen, begrijp je ze dan ook beter?