Wat mij betreft is de politie nu al winnaar van de Tour 2015

Niet de aangekondigde politieactie maar de golf van heilige verontwaardiging daarover is stuitend, vindt

Illustratie Paul Steenhuis

Een verkeerscontrole houden tijdens de Tour de France. Voor mij is de Nederlandse politie nu al de winnaar van de Tour de France 2015, nu de gezamenlijke politiebonden aangekondigd hebben actie te gaan voeren voor een betere cao, onder meer tijdens de tweede etappe van de Tour in Rotterdam, op zondag 5 juli. Op de fotogenieke Erasmusbrug. Niet de wielrenners gaan ze controleren, maar de reclamekaravaan. Die stuitende stoet toeterende auto’s vol reclame willen ze grondig inspecteren – tot het wielerpeleton stil staat.

Minister Van der Steur (Veiligheid en Justitie) is tegen, en onderzoekt of hij de acties kan verbieden.

Maar wat is er eigenlijk tegen, zo’n geestig en vanuit public-relations oogpunt gezien briljant plan? Al meer dan vijftien weken voeren de politiebonden actie voor betere arbeidsomstandigheden. Al vier jaar krijgt de politie geen loonsverhoging. En de landelijke politiek en politieleiding duwt ze ook nog een wanhopige reorganisatie door de strot.

Niet de aangekondigde politieactie is stuitend, maar de golf van heilige verontwaardiging die het land overspoelt sinds woensdag het actieplan bekend werd. Sportverslaggever Mart Smeets (‘blinde Maupie’ noemde Max Pam hem vanwege Smeets’ onvermogen in al die jaren het dopinggebruik van wielrenner Lance Armstrong te zien) was er als de kippen bij om op tv te verklaren dat het toch echt niet kon, de Tour stilleggen voor zo’n actie – terwijl de ogen van de hele wereld op de start van de Tour in Nederland gericht waren. Waarom zou dat niet kunnen of mogen? Goede arbeidsvoorwaarden van de Nederlandse politie (en alle werknemers) en het recht daarvoor actie te voeren, zijn vele, vele malen belangrijker dan al die belangen van een door en door vercommercialiseerd en gedrogeerd sportspektakel als de Tour de France. Dat hele wielercircus is ooit opgezet om in komkommertijd wat opwinding voor een Franse krant te organiseren. Van puur sportplezier kan na al die aanhoudende drugsschandalen geen sprake meer zijn. De Tour zou eigenlijk verboden moeten worden – maar dat zou jammer zijn, omdat je daarmee vakbonden de kans ontneemt effectief actie te voeren.