VVD: celstraf van 40 jaar invoeren als rechters levenslang mijden

VVD-Kamerlid Foort van Oosten.
VVD-Kamerlid Foort van Oosten. Foto ANP/ Martijn Beekman

De VVD wil dat de maximale tijdelijke gevangenisstraf wordt verhoogd van dertig naar veertig jaar, mochten rechters geen levenslang meer willen opleggen. Kamerlid Foort van Oosten schrijft dat vandaag in een opiniestuk in Trouw.

De partij wil dat levenslang ook echt levenslang blijft. Rechters die een dader nu zwaar willen straffen, hebben de keuze tussen een gevangenisstraf van dertig jaar of levenslang. Er zijn rechters die de voorkeur voor de eerste optie hebben, omdat de tweede daders te weinig perspectief biedt. Mensen die levenslang hebben gekregen, kunnen wel een gratieverzoek indienen, maar dat wordt zelden ingewilligd.

Van Oosten vindt dertig jaar cel geen alternatief voor levenslang. Mocht het dat wel dreigen te worden, dan wil de VVD de maximale straffen voor doodslag en moord verhogen, van respectievelijk vijftien naar dertig, en dertig naar veertig jaar. “De maatschappij verdient bescherming tegen zware misdadigers die nog niet het minste ontzag voor een ander hebben”, schrijft Van Oosten in Trouw.

De VVD en coalitiegenoot PvdA liggen ver uiteen op dit onderwerp. PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt zei begin dit jaar dat bij elke levenslang gestrafte na 25 jaar bekeken moet worden of zijn gevangenisstraf nog nut heeft. Hij noemde het menselijk om daders perspectief op vrijlating te bieden.

Gevangene met levenslang mag met verlof

De Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) oordeelde vorige maand dat iemand die een levenslange celstraf uitzit toch recht heeft op resocialisatie. Aanleiding voor de uitspraak was de zaak van een man die in 1989 werd veroordeeld en van wie vijf gratieverzoeken en een verzoek tot verlof werden afgewezen.

Oud-staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie, VVD) zei eerder te vinden dat mensen die tot levenslang veroordeeld zijn niet in aanmerking komen voor reïntegratieactiviteiten.