Vaticaan sluit voor het eerst verdrag met ‘Palestijnse staat’

Voor het eerst heeft het Vaticaan een verdrag gesloten met de “Staat Palestina”. De rooms-katholieke kerk prees de staat voor haar “moedige beslissingen” om het slepende Israëlisch-Palestijnse conflict te beëindigen met een tweestatenoplossing.

Paus Franciscus schudt de Palestijnse president Mahmoud Abbas de hand tijdens een onderhoud in het Vaticaan dat vorige maand plaatshad.
Paus Franciscus schudt de Palestijnse president Mahmoud Abbas de hand tijdens een onderhoud in het Vaticaan dat vorige maand plaatshad. Foto EPA / ANGELO CARCONI

Voor het eerst heeft het Vaticaan een verdrag gesloten met de “Staat Palestina”. De rooms-katholieke kerk prees de staat voor haar “moedige beslissingen” om het slepende Israëlisch-Palestijnse conflict te beëindigen met een tweestatenoplossing.

Dat heeft het Vaticaan in een verklaring laten weten, meldt persbureau AFP. Het is het eerste akkoord dat de Heilige Stoel sluit sinds het ruim twee jaar geleden de staat Palestina erkende. In de overeenkomst wordt de activiteit van de Kerk in de Palestijnse gebieden afgesproken.

Palestijnen verheugd, Israël teleurgesteld

Ondanks het feit dat het Vaticaan al sinds 2013 spreekt van de Palestijnse staat werd het tekenen van de overeenkomst door Palestijnen gevierd als een “de facto erkenning van Palestina”. De Palestijnse minister van Buitenlandse Zaken Riyad al-Maliki, die het verdrag ondertekende, sprak van een “historisch” akkoord.

Vorige maand werd al een principeakkoord bereikt tussen het Vaticaan en de Palestijnen. Israël liet toen weten teleurgesteld te zijn en noemde het besluit een “tegenslag voor het vredesproces”. Vandaag herhaalde Israël dit standpunt.

De totstandkoming van de tekst door een bilaterale commissie heeft vijftien jaar in beslag genomen. In het document wordt aandacht besteed aan “de bijzondere status van Palestina als de geboorteplaats van het christendom en als de bakermat van de monotheïstische religies”. De Heilige Stoel onderhoudt sinds 1993 diplomatieke betrekkingen met de Palestijnen.