Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Verdachte van omkoping koopt Paleis van Justitie

Het oude Paleis van Justitie in Amsterdam
Het oude Paleis van Justitie in Amsterdam Foto KOEN VAN WEEL / ANP

Ook een vastgoedondernemer die voor tienduizenden euro’s vervolging afkoopt in een fraudezaak, komt in aanmerking voor het aanschaffen van een van de meest prestigieuze gebouwen van de staat.

Dat blijkt uit de deze week bekend gemaakte verkoop van het oude Amsterdamse Paleis van Justitie aan vastgoedmaatschappij M7 Development uit Den Bosch. M7 koopt het statige gebouw aan de Prinsengracht voor 61,5 miljoen euro en gaat er een hotel van „meer dan 5 sterren” vestigen.

Een van de ondernemers achter M7 is vastgoedbons Louis Meijer, die een aanzienlijke schikking met het Openbaar Ministerie heeft getroffen inzake omkoping van Ton Hooijmaijers, de tot 2,5 jaar cel veroordeelde ex-gedeputeerde van de VVD in Noord-Holland.

Eigenlijk zou die schikking onder de pet blijven. Maar het Amsterdamse hof – inderdaad, de oud-bewoner van het Paleis – oordeelde in januari dat het OM alle schikkingen openbaar moet maken die zijn gesloten met bedrijven en ondernemers verdacht van witwassen en omkoping van Hooijmaijers.

Toen kwam ook de naam van Meijer naar buiten. Het Financieel Dagblad meldde dat Meijer persoonlijk 20.000 euro en via zijn bedrijf MCD nog eens 20.000 euro betaalde om vervolging af te kopen. Meijer was eerder eigenaar van vastgoedbedrijf Burgfonds. Dat verkocht hij in 2008 aan Roger Lips, topklant van de vastgoedtak van SNS die de ondergang van SNS betekende. Burgfonds zat onder meer achter het winkelcentrum The Wall langs de A2 dat vooral bekend werd vanwege de leegstand.

Het Rijksvastgoedbedrijf dat de verkoop van het voormalige Paleis van Justitie afwikkelde, laat via woordvoerder Frank Wassenaar weten dat het op de hoogte is van de schikking en onlangs nog een integriteitsscreening liet doen door het Landelijk Bureau Bibob. Daar slaagde Meijer voor. Daar wijst ook M7 op.

Vanuit de Vereniging van Nederlandse Projektontwikkeling Maatschappijen is inmiddels verbolgen gereageerd op die Bibop-goedkering. Wassenaar van het Rijksvastgoedbedrijf:„Niet elk incident wordt je blijvend nagedragen.”