Gewelddadige taxiprotesten

Na een dag van gewelddadige protesten van taxichauffeurs heeft de Franse regering beloofd harder op te treden tegen de ritjesapp UberPop. President François Hollande veroordeelde de rellen, maar beloofde wel UberPop te „ontbinden” en de auto’s van de gelegenheidschauffeurs in beslag te laten nemen. De app is al verboden, maar de politie treedt volgens reguliere taxichauffeurs nauwelijks op. Zij klagen over oneerlijke concurrentie en blokkeerden gisteren verkeersknooppunten en toegangsroutes naar de Parijse vliegvelden. Zo’n zeventig auto’s van vermeende UberPop-chauffeurs werden gesloopt en passagiers werden bedreigd. Zeven agenten raakten bij de gevechten gewond. Eerder deze week zou een UberPop-klant in Lyon al door taxichauffeurs zijn verwond. De Amerikaanse zangeres Courtney Love, die met haar chauffeur vastzat in protesten bij het vliegveld, twitterde gisteren dat haar auto was „aangevallen” en dat de chauffeur „in gijzeling” was genomen. „Ze slaan met metalen knuppels op de auto’s. Is dit Frankrijk? Ik ben veiliger in Bagdad”, schreef ze. „Hollande, where are the fucking police?” (NRC)