Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Tsipras schrijft referendum uit over laatste bod schuldeisers

Tsipras in Brussel gisteren
Tsipras in Brussel gisteren Foto: EPA/SIMELA PANTZARTZI

Premier Alexis Tsipras heeft zojuist op de Griekse televisie aangekondigd dat er volgende week zondag een referendum wordt gehouden over het laatste voorstel van de schuldeisers. Zijn regering geeft geen positief stemadvies.

Het Griekse parlement komt morgen bijeen om het besluit over het referendum te bekrachtigen. Om tijd te hebben voor een volksraadpleging heeft hij de kredietverstrekkers gevraagd om een aantal dagen uitstel. In principe verloopt de deadline van het reddingspakket van de andere eurolanden en het IMF op 30 juni af.

Twitter avatar northaura spyros gkelis #Tsipras: I have proposed a referendum to the cabinet, tomorrow goes to the Parliament. #referendumGR http://t.co/bwVlhJipdv
Twitter avatar NickMalkoutzis Nick Malkoutzis #Tsipras said he informed Merkel, Hollande & Draghi of referendum plan. Has asked for Greek programme to be extended by a few days #Greece
Twitter avatar menno_tamminga Tamminga #Referendum #Griekenland. Zulke hoge politiek dat je het wel ziet, maar wat betekent ‘t? Oogt als Grexit referendum & regering met JA advies

Volgens Tsipras hebben de geldverstrekkers een ultimatum voorgelegd dat “indruist tegen de waarden van Europa”. Het raadplegen van de soevereine wil van het Griekse volk kan daarop de enige reactie zijn, aldus de Griekse premier.

Vijf maanden respijt

Eerder op de avond werd bekend dat Tsipras zijn kabinet had bijeengeroepen om te praten over het voorstel van de internationale geldschieters.

In het nieuwe voorstel van de geldschieters kan het land tot en met november noodkredieten blijven ontvangen, maar dan moet het wel instemmen met niet nader genoemde maatregelen om de overheidsuitgaven te beknotten en de economie te hervormen. Tsipras noemde dit ongepast:

“De regering heeft geen mandaat bij het volk en ook moreel het recht niet om hiermee akkoord te gaan.”

Tsipras zei dat een aantal voorstellen van de Europese instanties kan worden gezien als een “vernedering van een heel volk”.

ELA

Zaterdagmiddag komt de eurogroep bijeen in Brussel voor een hernieuwd beraad over Griekenland. Naar verluidt komt het bestuur van de ECB dit weekend ook bijeen om te praten over de noodliquiditeitssteun aan Griekse banken, de zogenoemde ELA. Die wordt verstrekt door de Griekse centrale bank, maar omdat die deel uit maakt van de eurozone ligt het risico daarvan wel bij de ECB. Die is hiermee op het moment zeer belangrijk voor de financiering van de Griekse economie op de korte termijn.

De afgelopen weken is de hoogte van de ELA een aantal maal verhoogd, mede door de uitstroom van tegoeden van Griekse rekeningen. Mogelijk wil de ECB nu een restrictie op het bedrag dat kan worden opgenomen, zoals dat eerder in Cyprus is gebeurd. Een Griekse regeringsfunctionaris zou echter al gezegd hebben dat de banken maandag gewoon open zijn.