Ton Lutz-jury weigert toneelprijs toe te kennen

De jury van de Ton Lutzprijs voor de beste afstudeerregie heeft gisteravond geweigerd de prijs toe te kennen. Op de slotavond van het ITs festival voor afstuderende podiumkunstenaars stelde de jury dat niet een van de acht meedingende voorstellingen genoeg kwaliteit bezat om te worden bekroond.

De jury van de Ton Lutzprijs voor de beste afstudeerregie heeft gisteravond geweigerd de prijs toe te kennen. Op de slotavond van het ITs-festival voor afstuderende podiumkunstenaars stelde de jury dat niet een van de acht meedingende voorstellingen genoeg kwaliteit bezat om te worden bekroond. In alle voorstellingen miste de jury “noodzaak”.

In aanmerking kwamen dit jaar zes voorstellingen van de Toneelacademie Maastricht en twee van de Theaterschool Amsterdam. De jury schrijft in haar rapport dat het vooral de Maastrichtse regisseurs “aan het theatraal ambacht ontbrak”. En noemt dit manco “bijzonder verontrustend”.

Rond het festival is ophef ontstaan; een groep studenten uitte kritiek vanwege een verondersteld gebrek aan inhoud. De Ton Lutz-jury kaatst de bal nu terug met kritiek op de inhoud van het werk van de afstuderenden zelf.