Dit is een artikel uit het NRC-archief
Gesloten liveblog

Teruglezen liveblog: terreuraanslagen in Frankrijk, Tunesië en Koeweit

Bij een terreuraanval op een fabriek in Saint-Quentin-Fallavier, vlak bij het Franse Lyon, is een man onthoofd. In de Tunesische stad Sousse is een aanslag gepleegd op een hotel waar toeristen verblijven, waarbij zeker 37 doden zijn gevallen. Bij een explosie in een shi'itische moskee in Koeweit zijn zeker dertien mensen overleden.

Dit liveblog gaat sluiten

Na een lange dag vol heftig nieuws over de drie aanslagen sluiten we dit liveblog af. Lees in ons overzichtsstuk de laatste stand van zaken rond het nieuws over de aanslagen terug.

Inmiddels ook online een korte analyse van Carolien Roelants over de rol van Islamitische Staat en of er wel of geen verband is tussen de aanslagen. Onze buitenlandredacteur Floris van Straaten stelt de vraag wat de aanslag in Tunesië betekent voor de wankele democratie en economie in het land. En onze correspondent in Frankrijk Peter Vermaas beschrijft de geschrokken reacties in het land op de onthoofding van een man in Saint-Quentin-Fallavier.

Sousse is een spookstad geworden

De straten van Sousse in Tunesië zijn vanavond uitgestorven. Geen toerist is er te zien, meldt persbureau ANP. Slechts politie-agenten en journalisten wagen zich op straat. De stad lijkt op dit moment eerder op een spookstad dan een vrolijk toeristenoord, nadat eerder op de dag een bloedige aanslag op het strand van hotel Impérial Marhaba bijna veertig mensen het leven kostte.

Het strand, waar de schutters vrijdag met een rubberboot aankwamen en het vuur op nietsvermoedende badgasten openden, ligt er verlaten bij. Bebloede handdoeken, opengeslagen boeken en andere persoonlijke spullen liggen er nog. In zee zwemmen duikers, schrijft ANP. De plek is afgezet met zwart-gele linten. Slechts een bewaker is te zien.

Het Impérial Marhaba wordt goed afgeschermd. Mensen die er geen gast zijn mogen niet naar binnen. De restaurants in Sousse zijn eveneens verlaten en leeg. Over de straten rijden toeristenbussen richting de vliegvelden.

Dit is wat we weten over dader Frankrijk

De man die vanochtend zijn 54-jarige baas onthoofde en het chemiebedrijf waar hij werkte probeerde op te blazen is Yassin Salhi. Salhi werkte onder leiding van de onthoofde man als chauffeur voor een transportbedrijf. De 35-jarige Salhi komt uit Saint-Priëst, een voorstad van Lyon. Hij zou met sunnitische extremisten sympathiseren en had een vlag van Islamitische Staat bij zich.

Salhi werd in het Oost-Franse Pontarlier geboren. In de jaren voor 2008 lette de inlichtingendienst DGSE op hem omdat hij mogelijk met moslimextremisten sympathiseerde. De officier van justitie zei dat de inlichtingendiensten Salhi tussen 2011 en 2014 weer zijn gaan volgen, omdat hij banden zou hebben met aanhangers van het salafisme, een fundamentalistische stroming binnen de islam.

Ook Nederlanders uit Sousse komen terug

Ook een aantal Nederlanders dat op vakantie is in het Tunesische Sousse, waar vanmiddag de aanslag op het strand van hotel Impérial Marhaba was, komt morgen terug naar Nederland. Zij behoren tot een groep van 182 Nederlanders van wie morgen de vakantie toch al was afgelopen, meldde een woordvoerder van TUI vanavond aan het ANP.

Of ook de zes Nederlanders die via reisorganisatie Arke (TUI) in hotel Impérial Marhaba zitten morgen terug komen, is nog niet duidelijk. De 182 mensen vertrekken zaterdagochtend naar Nederland vanaf luchthaven Enfidha. Hoe laat is nog niet bekend.

Reisorganisatie TUI heeft momenteel in totaal 520 toeristen uit Nederland in Tunesië zitten. De overige klanten mogen zelf beslissen of zij hun vakantie voortzetten. "Iedereen die weg wil, kan morgen weg", aldus de woordvoerder. Er wordt bekeken of desnoods een extra vliegtuig moet worden ingezet. Volgens de woordvoerder is de stemming nu "fiftyfifty": ongeveer de helft van de toeristen wil weg, de andere helft wil blijven.

TUI voert geen "proactief" repatriëringsbeleid omdat het ministerie van Buitenlandse Zaken geen negatief reisadvies voor heel Tunesië heeft gegeven.

Aanslag Tunesië dodelijkste sinds Luxor

De aanslag op het strand van Sousse is de dodelijkste aanslag op toeristen in de Arabische wereld sinds die van 1997 in Luxor, Egypte. Zeker zestig mensen, onder wie veel buitenlandse toeristen, kwamen op het leven toen islamitische militanten het vuur opende op toeristen die het archeologische Deir el-Bahari bezochten. Twee weken geleden werd Luxor nogmaals opgeschrikt door een aanslag die gedeeltelijk verijdeld kon worden door de Egyptische politie. Twee mannen werden aangehouden terwijl een derde zich op wist te blazen bij de ingang van de Karnak tempel waardoor vier Egyptenaren gewond raakte.

Tunesische president bezoekt gewonden

De Tunesische president Béji Caïd Essebsi bezoekt gewonden van de aanslag in Sousse in een ziekenhuis van Sahloul:

Le Président au chevet des blessés à l'hôpital Sahloul #SousseAttack pic.twitter.com/zVT7V4mXvl

— Moez Sinaoui (@MoezSinaoui) June 26, 2015

EU-buitenlandcoördinator betuigt medeleven

EU-buitenlandcoördinator heeft telefonisch contact gehad met de ministers van Buitenlandse Zaken van Tunesië en Koeweit en medeleven betuigd vanwege de aanslagen van vandaag in beide landen:

Twitter avatar FedericaMog Federica Mogherini Just spoke with Foreign Ministers of #Tunisia and #Kuwait to express European solidarity

Eerder vanavond maakte het Kremlin bekend dat de Russische president Poetin zijn Tunesische collega via de telefoon zijn condoleances had overgebracht vanwege de dodelijke terreuraanslag.

Vijf Britten onder doden Tunesië

Bij de aanval in Sousse zijn vandaag minstens vijf Britten om het leven gekomen, meldt het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Hamas veroordeelt aanslag Koeweit

Hamas heeft de aanslag in Koeweit veroordeeld met een verklaring op Facebook van politiek leider Izzat al-Rishq:

“De aanslag op de Al-Sadiq moskee is een criminele daad tegen alle wetten, normen en waarden en moet worden veroordeeld in de sterkst mogelijke woorden. Wij vragen Allah de almachtige om zegeningen voor de veiligheid van Koeweit en een spoedig herstel voor de gewonden.”

Dat het sunnitische Hamas de aanslag veroordeelt is niet heel opmerkelijk. De groepering is aan de macht in Gaza en wordt gesteund door het shi’itische Iran. Iran erkent de staat Israël niet en Hamas heeft in haar beginselen staan dat het een doestelling is om Israël te vernietigen door middel van jihad (de islamitische heilige oorlog).

TUI haalt 182 Nederlanders weg uit Tunesië

Reisorganisatie TUI heeft momenteel 520 Nederlanders in Tunesië, van wie er 182 mensen zaterdag terug naar Nederland komen. Dat meldt RTL Nieuws. "Mensen die terug willen, laten we uiteraard terugkomen", zegt een TUI-woordvoerder. De reisorganisatie schrapt tot 4 juli alle vluchten naar Tunesië. De drie vertrekkende vluchten van komende week zijn geannuleerd vanwege de bloedige terreuraanslag in het land.

Aanklager Frankrijk: vier arrestaties

De Franse politie heeft vandaag vier mensen gearresteerd in verband met de onthoofding van een man in fabriek in Saint-Quentin-Fallavier, vlak bij Lyon. Dat heeft de aanklager zojuist gezegd, die bevestigde dat de hoofdverdachte een bekende was van de fabriek omdat hij er geregeld goederen kwam afleveren. Naast de hoofdverdachte zijn ook zijn vrouw, zus en een andere verdachte gearresteerd.

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Geen twijfel over terreur, zegt ook de procureur. Maar nog wel heel erg veel onduidelijk.

De aanslag van vanochtend kan niet worden beschouwd als een anti-Amerikaanse aanslag, zegt een woordvoerder van de Franse regering tegen persbureau AP. "Er is geen bewijs om die conclusie te rechtvaardigen", zegt de woordvoerder, hoewel het om een fabriek van een Amerikaans bedrijf gaat.

'Dodental Tunesië opgelopen naar 37'

Het dodental in Tunesië is intussen opgelopen naar 37, meldt de Tunesische radio. Het aantal gewonden staat nog altijd op 36.

In beeld: ontredde toeristen in Sousse

Zichtbaar geschrokken toeristen zitten op het terras van Hotel Riu Imperial Marhaba, kort na de aanslag waarbij zeker 32 mensen werden gedood:

Foto Reuters / Zoubeir Souissi

Foto Reuters / Zoubeir Souissi

Nog onduidelijk of Duitsers zijn omgekomen

Hoewel Tunesië vanmiddag zei te weten dat er Duitsers onder de slachtoffers van de aanslag zijn, stelt de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Steinmeier in een verklaring dat het nog onzeker is of er Duitse slachtoffers te betreuren zijn:

Twitter avatar GermanyDiplo GermanForeignOffice Full Statement by FM #Steinmeier on the „cowardly attack" on tourists in #Tunisia. #Tunesie #Sousse #SousseAttack http://t.co/JBEDExIudo

Witte Huis veroordeelt 'laffe misdaden'

Het Witte Huis heeft de aanslagen in Frankrijk, Tunesië en Koeweit zojuist veroordeeld als "laffe misdaden". De VS staan in contact met de getroffen landen en bieden assistentie aan, aldus de verklaring van het Witte Huis.

'Dodental aanslag Tunesië naar 32'

Nieuwszender Al-Arabiya meldt op gezag van het Tunesische ministerie van Buitenlandse Zaken dat het dodental van de aanslag is gestegen naar 32. Persbureau AFP meldt dat er in elk geval één Ier onder de slachtoffers is. Eerder werd bekend dat er een (onbekend) aantal Duitsers, Britten en Belgen onder de slachtoffers zijn.

Spaanse regering verhoogt dreigingsniveau

De Spaanse regering heeft naar aanleiding van de aanslagen in Tunesië, Frankrijk en Koeweit het niveau van terreurdreiging verhoogd van 3 naar 4. Dat betekent dat de kans op een aanslag in het land "hoog" is, aldus AP. Het hoogste dreigingsniveau in Spanje is 5. De regering heeft geen informatie dat er een daadwerkelijk een aanslag ophanden is.

President Tunesië: krachten bundelen

De Tunesische president Beji Caid Essebsi zei vanmiddag bij de plek van de aanslag dat Tunesië de jihadistische dreiging niet alleen aankan en dat er een wereldwijde strategie nodig is om het terrorisme aan te pakken:

"We zien dat op dezelfde dag en hetzelfde tijdstip Frankrijk en Koeweit het slachtoffer worden van zo'n terreuractie. Dit bewijst dat er een gezamenlijke strategie nodig is en dat alle democratieën nu hun krachten moeten bundelen."

Beeld van mogelijke dader Koeweit

Op deze foto zou de man te zien zijn die zichzelf opblies in de Imam Sadiq-moskee in Koeweit. Bij de aanslag op de shi’itische moskee in Koeweit-stad zijn zeker 25 doden en meer dan 200 gewonden gevallen. Een aan Islamitische Staat gelieerde beweging heeft de aanslag opgeëist.

Twitter avatar Hayder_alKhoei Hayder al-Khoei As the #ISIS suicide bomber walked into the Shia mosque, you can see the worshippers inside praying. #Kuwait http://t.co/pVwarJWKHy

Netanyahu: verenigd in strijd tegen duistere krachten

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft gereageerd op de aanslagen van vandaag in Frankrijk, Tunesië en Koeweit en stelt dat de "verlichte wereld" verenigd moet zijn in zijn strijd tegen "duistere krachten":

Twitter avatar IsraeliPM PM of Israel PM Netanyahu: The brutal murders in France, Tunisia & Kuwait again underscore that the enlightened world is struggling against dark forces >

Twitter avatar IsraeliPM PM of Israel > The fight against murderous terrorism of extremist Islam requires unity which begins with condemnation of the murderers & their supporters

Toch maar één dader bij aanslag Tunesië

De aanslag op het strand van Sousse is vanmiddag toch maar door één man uitgevoerd, meldt het Tunesische ministerie van Binnenlandse Zaken nu volgens AP. De man slaagde erin 28 mensen te doden en 36 mensen te verwonden. Eerder op de dag spraken de autoriteiten nog over twee daders, van wie er één voortvluchtig zou zijn.

'Zes Nederlanders uit hotel ongedeerd'

Nadat we eerder meldden dat vier van de zes Nederlanders die in het hotel in Tunesië verbleven ongedeerd zijn, meldt reisorganisatie TUI volgens de NOS nu dat alle zes Nederlanders veilig zijn. TUI maakte ook bekend tot 4 juli alle vluchten naar Tunesië te schrappen. Tot en met 4 juli had TUI drie vluchten gepland naar Tunesië.

TUI schrapt vluchten naar Tunesië

Reisorganisatie TUI schrapt tot 4 juli alle vluchten naar Tunesië. Dit heeft een woordvoerster van de toerismegroep vrijdagmiddag bevestigd na berichtgeving van de NOS. Tot en met 4 juli had TUI drie vluchten gepland naar Tunesië. (ANP)

Eerste foto's slachtoffers komen binnen

Hoewel de aanslag op het hotel in Tunesië vanmiddag al plaatshad, komen nu pas de eerste beelden binnen. Hier is te zien hoe een slachtoffer afgedekt onder een deken op het strand ligt.

Foto REUTERS / Amine Ben Aziza

Een slachtoffer ligt op het strand, afgedekt met een deken.Foto REUTERS / Amine Ben Aziza

Ook zijn er videobeelden beschikbaar van de nasleep van de aanval (pas op: schokkende beelden)

Dodental aanval op Tunesisch hotel gestegen naar 28

Het dodental van de aanslag op het Tunesische hotel in Sousse is opgelopen tot 28. Dat heeft de Tunesische staatstelevisie bekendgemaakt, meldt persbureau AP. Daarnaast zijn zeker 36 mensen gewond geraakt.

Onder de slachtoffers zijn mensen met een Britse, Duitse en Belgische nationaliteit.

'Zeker vier van de 6 Arke-gasten in Tunesisch hotel in orde'

Van de zes Nederlanders die via reisorganisatie Arke (TUI) in het getroffen hotel Imperial Marhaba in Sousse verbleven, zijn er vier in veiligheid. Van de andere twee is op dit moment nog niets bekend. Dat heeft een woordvoerster van Arke gezegd.

In Sousse zijn in totaal 84 Nederlanders die met Arke daarnaartoe zijn gereisd. Zes zaten in het hotel waar de aanslag werd gepleegd. De overige 78 zitten verspreid over zes andere hotels in de badplaats. (ANP)

Dreigingsniveau in Franse regio naar hoogste niveau

In de Franse regio waar de onthoofding heeft plaatsgevonden is het veiligheidsniveau naar het hoogste niveau opgeschroefd. Dat heeft president François Hollande besloten, meldt persdienst AFP.

Twitter avatar AFP Agence France-Presse #BREAKING Hollande puts security alert at highest level in attacked region

'Slachtoffer onthoofding was baas hoofdverdachte'

Het slachtoffer dat vandaag werd onthoofd in Frankrijk was de chef van de hoofdverdachte. Dat beweren anonieme regerinsfunctionarissen, meldt persbureau AP.

Volgens de bron waren de twee mannen vandaag samen naar het bedrijventerrein gegaan om een bestelling af te leveren. Maar de verdachte wendde zich vervolgens tot zijn manager en vermoordde hem.

Nederlandse reisorganisaties gaan nog geen toeristen repatriëren

Nederlandse reisorganisaties gaan vooralsnog geen Nederlandse toeristen uit Tunesie repatriëren. Dat heeft een woordvoerster van de ANVR, de koepelorganisatie in de reisbranche, tegen NRC gezegd. Eerder deze middag werd bekend dat de Belgische touroperator Jetair al zijn reizigers zo snel mogelijk terughaalt met twee vliegtuigen na de bloedige aanslag in Sousse. De ANVR:

"Hoe vervelend ook, maar zo'n aanslag is een momentopname. Dit is vooralsnog geen aanleiding om reizigers uit Tunesië weg te halen."

In het hotel waar de aanslag vanmiddag plaatsvond verblijven zes Nederlandse toeristen, heeft reisorganisatie Arke bekend gemaakt. Over hun situatie is nog niets bekend.

De ANVR verwijst verder naar de vandaag geüpdatete webpagina van het ministerie van Buitenlandse Zaken met daarop de reisadviezen. Een groot deel van Tunesië is geel gekleurd. Dat betekent dat er veiligheidsrisico's zijn. Maar een reis ernaar toe wordt niet ontraden.

Arke schrapt vlucht naar Tunesië, Belgisch toestel maakt rechtsomkeert

Luchtvaartmaatschappij Arke schrapt zijn vlucht van zaterdagmorgen naar Tunesië, in verband met de aanslag in het Noord-Afrikaanse land. Dat meldde een woordvoerster van reisorganisatie TUI vandaag aan persbureau ANP.

Voor zaterdagmorgen 07.00 uur stond een vlucht gepland van Amsterdam naar het Tunesische vliegveld Enfidha. Arke annuleert de vlucht, naar eigen zeggen omdat het veiligheid als prioriteit beschouwt. "Wij kunnen ons ook goed voorstellen dat mensen nu even niet naar Tunesië op vakantie willen", aldus de zegsvrouw.

De onderneming heeft op het moment ongeveer 425 vakantiegangers in Tunesië zitten. Er wordt nog gekeken hoe die weer thuis gebracht worden. Of er komende dagen nog meer Nederlandse vluchten naar Tunesië geschrapt worden, is nog niet besloten.

Een toestel dat op weg was naar Tunesië van het Belgische Jetairfly, ook onderdeel van het internationale reisconcern TUI, maakte vandaag halverwege al rechtsomkeert. (ANP)

Dodental aanslag Koeweit loopt op naar 25, ook 202 gewonden.

Het dodental van de aanslag op de shi'itische moskee in Koeweit is opgelopen tot 25. Ook zijn minstens 202 mensen gewond geraakt. Dat meldt het Koeweitse ministerie van Binnenlandse zaken, aldus persdienst Reuters.

Drie aanslagen komen daags na oproep IS

De drie aanvallen van vandaag in Tunesië, Frankrijk en Koeweit komen daags nadat Islamitische Staat (IS) woordvoerder Abu Muhammad al-Adnani een audiobericht verstuurde waarin hij jihadisten aanspoort om de heilige maand van ramadan om te vormen tot “Een tijd van calamiteiten voor de ongelovigen. Shi'ieten en afvallige moslims.”

Vooralsnog is er geen bewijs dat de aanslagen gezamenlijk zijn gecoördineerd. Wel heeft IS de aanslag in Koeweit opgeëist, hoewel grote aanslagen vaak door meerder groepen geclaimd worden om hun bekendheid te vergroten.

Adani riep ook sunnieten in Jordanië, Libanon, Saoedi-Arabië om op te staan tegen hun ”tirannieke leiders” en waarschuwde voor opkomende shi’ieten. Hij verwees naar de behandeling van sunnieten onder de shi’itische overheid in Iraq en de alawitische overheid onder leiding van Assad in Syrië.

'Voor zover bekend geen Nederlanders getroffen in Tunesië'

Voor zover op dit moment bekend, zijn er geen Nederlanders het slachtoffer geworden van de aanslag op een hotel in de Tunesische badplaats Sousse. Dat zegt een woordvoerder van alarmcentrale SOS International. Hij benadrukt dat hij wel een forse slag om de arm wil houden, omdat Nederlandse reisorganisaties ter plaatse nog altijd bezig zijn te inventariseren waar hun gasten zitten en hoe het met ze gaat.

Bij de alarmcentrale hebben zich volgens hem wel wat mensen gemeld, maar ze hadden geen hulpvraag. (ANP)

Aanslagpleger Tunesië onbekend bij politie

Een van de schutters die de aanval uitvoerde op het Tunesische hotel is een Tunesische student. Hij is niet bekend bij de politie. Dat meldt het Tunesische ministerie van Binnenlandse Zaken.

Aanslagen Tunesië: 'we hoorden geweerschoten'

Eén van de twee hotels in Sousse die werd aangevallen is hotel El Muradi Palm Marina. Daar verbleven zeker vier Vlamingen, die ongedeerd zijn gebleven. Vlaming Nick Appelmans was op het strand op het moment van de aanslag en deed verslag aan VTM Nieuws:


Bekijk meer video's van vtmnieuws op nieuws.vtm.be

'Tweede dader Tunesische aanslag aangehouden'

De tweede dader van de aanslag vrijdag op een toeristische plaats aan het strand van Tunesië is gearresteerd. Dit berichtte de nieuwszender al-Arabiya. De andere dader werd gedood in een vuurgevecht met leger en politie.

Twitter avatar AlArabiya_Eng Al Arabiya English #BREAKING: Second suspect in #Tunisian resort attack arrested while trying to flee http://t.co/IL1KBpcE2H http://t.co/Pgvxho8lSs

Volgens ooggetuigen stapten twee mannen uit een bootje in Port al-Karaoui bij Sousse en openden op het strand al het vuur op toeristen terwijl ze de hotels langs het strand naderden.

Volgens de Tunesische autoriteiten zijn er 27 doden gevallen, onder wie veel buitenlandse toeristen. (ANP)

Presidenten Frankrijk en Tunesië uiten solidariteit

De Franse president François Hollande en zijn Tunesische ambtgenoot Beji Caid Essebsi hebben "hun solidariteit met de strijd tegen het terrorisme" geuit. Dat meldt persdienst AFP.

Reisadvies Tunesië licht aangepast

Na de aanslag in Sousse is het reisadvies voor Tunesië vanmiddag licht aangepast. De aanslag wordt nu vermeld op de website onder het kopje ‘laatste ontwikkelingen', meldt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Voor het gebied waar Sousse in ligt, wordt al langere tijd gewaarschuwd voor veiligheidsrisico's en terroristische dreiging. Daar verandert niets aan. Reizigers krijgen het advies extra alert te zijn, vooral op openbare plaatsen en plaatsen waar veel mensen komen.

Voor het westelijk en zuidelijk deel van Tunesië, bij de grenzen met Libië en Algerije, gold al de waarschuwing om er beslist niet te reizen. (ANP)

Rutte: rechtsstaat is sterker dan terreur

"Onze rechtsstaat is sterker dan terreur." Dat zei premier Mark Rutte vrijdag in Brussel na afloop van een tweedaagse Europese top in reactie op de aanslagen in Frankrijk en Tunesië. "Dit laat opnieuw zien dat we pal moeten staan voor onze democratische rechtsstaat. Handen af van onze vrijheid!"

Nederlanders kunnen zich veilig voelen, stelde premier Rutte. "Onze diensten en mensen doen er alles aan om Nederland ook veilig te houden."

Volgens Rutte is "het beste antwoord dat we kunnen geven aan deze achterlijke idioten die aanslagen plegen, is door te gaan met de manier van leven zoals we dat gewend zijn." (ANP)

Franse speciale eenheden doorzoeken huis verdachte

Foto AFP / PHILIPPE DESMAZES

Speciale eenheden van de Franse Onderzoeks- en Interventiebrigade verlaten het huis van de hoofdverdachte, na dit te hebben doorzocht. Foto AFP / PHILIPPE DESMAZES

Toerist tweet vanuit Tunesisch hotel tijdens aanval

De toerist John Yeoman heeft vanuit het hotel in Tunesië diverse berichten op Twitter geplaatst terwijl de aanval plaatshad:


Twitter avatar johnyeo68 John Yeoman We were in the pool when we heard automatic gun fire. People ran past saying there was an armed man on the beach

Twitter avatar johnyeo68 John Yeoman We don't know if the police or army are here we are very scared

Twitter avatar johnyeo68 John Yeoman The gunman was shout in our hotel by armed police there a reports of a child amongst the dead. We are all in shock here.

Twitter avatar johnyeo68 John Yeoman It seems under control now. Feel shocked the the loss of life.

'Vrouw hoofdverdachte Frankrijk gearresteerd'

De vrouw van de hoofdverdachte van de aanslag in Frankrijk is opgepakt. Dat heeft een bron aan persdienst AFP laten weten.

Britse crisiscommissie bijeen om aanslagen Tunesië en Frankrijk

De Britse crisiscommissie komt later vandaag bijeen om te spreken over de terreuraanslagen in Frankrijk en Tunesië. Dat heeft de Britse premier David Cameron gezegd. Hij uitte zijn condoleances en "onze solidariteit in het bevechten van het kwaad van het terrorisme":

"De mensen die deze dingen doen zeggen soms dat zij dit in de naam van de islam doen. Dat doen zij niet. De islam is een religie van vrede."

In plaats daarvan handelden de aanvallers volgens Cameron vanuit "een verdraaide en perverse ideologie die we moeten bestrijden met alles dat we hebben".

Zes Nederlanders via TUI in getroffen Tunesisch hotel

Reisorganisatie TUI (Arke en Holland International) heeft zes Nederlandse gasten zitten in het hotel Imperial Marhaba in Sousse, waar vanmiddag een aanslag plaatsvond. Een woordvoerster kan nog niet zeggen of de zes Nederlanders het goed maken of slachtoffer zijn geworden van de aanslag. "Dat zijn we nog aan het uitzoeken." (ANP)

De locatie van het hotel:

Klopjacht op tweede schutter in Tunesië

De politie zoekt momenteel op de stranden van Sousse naar de tweede schutter die betrokken was bij de aanval op het Tunesische hotel. Dat heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken bevestigd.

Volgens het ministerie is een aanvaller die verantwoordelijk is voor "de terroristische aanval gedood tijdens een schietgevecht met de veiligheidsdiensten."

Kabinet veroordeelt terreurdaad in Frankrijk

Het kabinet veroordeelt de aanslag in Frankrijk. Vicepremier Lodewijk Asscher sprak vrijdag na de ministerraad van een "afschuwelijke terreurdaad", meldt persdienst ANP. Het dreigingsniveau wordt niet verhoogd naar aanleiding van de aanslag.

We blijven alert, aldus Asscher. Bij de Nederlandse vestiging van het getroffen Franse bedrijf zijn extra maatregelen genomen. "Dat is puur uit voorzorg." Er is hier geen concrete aanwijzing voor een aanslag in ons land. Nederland staat in contact met de Franse autoriteiten.

Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) kwalificeert de aanslag als "misselijkmakend en luguber". Hij zei ook dat we ons niet moeten laten intimideren en moeten blijven staan voor onze vrijheid en onze normen en waarden. Koenders heeft inmiddels condoleances overgebracht aan de Franse regering.

Het kabinet heeft nog geen bevestiging van de aanslag op een hotel in Tunesië. Het is heel ernstig als het gericht is tegen de toeristische sector, zegt Koenders. Het Noord-Afrikaanse land probeert er net weer bovenop te komen na een eerdere terreurdaad in de hoofdstad Tunis. Het ministerie gaat kijken naar het reisadvies voor Tunesië.

Veiligheidsminister Ard van der Steur is ook geschokt door de gebeurtenissen in Frankrijk, zei hij. Hij wees op het grote belang van samenwerking op veiligheidsgebied binnen Europa, dat immers staat "voor vrijheid, democratie en recht". Volgens de bewindsman blijft het dreigingsniveau 'substantieel', hetgeen betekent dat er een aanslag kan plaatshebben, maar dat er geen concrete aanwijzing is voor een dito aanslag.

Er is contact geweest met de Nederlandse vestiging van het getroffen Franse bedrijf en er zijn maatregelen genomen om te voorkomen dat iets dergelijks ook daar zou gebeuren, zo bleek uit de woorden van Van der Steur. (ANP)

Vrouw hoofdverdachte Franse aanslag getuigt

De vrouw van de hoofdverdachte van de aanslag in Frankrijk heeft zojuist tegenover Europe 1 een verklaring afgelegd. Ze leek daarbij overrompeld en verbaasd:

"Ik heb geen idee wat er is gebeurd. Ze hebben hem gearresteerd?"

Volgens de vrouw is haar man een koerier. Hij was sinds 7 uur 's ochtends weg en was niet zoals gebruikelijk tussen 12 en 14 uur thuisgekomen.

Ierse toerist beschrijft hoe ze vluchtte van plek aanslag in Tunesië

De Ierse Elizabeth O’Brien was met haar twee zonen op vakantie in het resort en beschrijft aan het Ierse RTÉ Radio hoe ze haar kinderen greep en wegrende toen ze het schieten hoorde.

“Ik zat op het strand en mijn zonen zwommen nog in de zee. Het was rond twaalf uur en ik zag op 500 meter een heteluchtballon naar beneden komen en hoorde geknal. Twee mannen die de luchtballon in wilde gaan rende bij de plek vandaan. Ik dacht ‘oh mijn God, het zijn schoten.’ Ik greep mijn spullen en rende naar mijn kinderen. Toen we samen naar het hotel renden, riepen beveiligers en bediening van het hotel dat we moesten haasten. We rende naar onze kamer waar we onszelf opsloten.”

Het Ierse consulaat in Madrid belde O’Brien op om te vertellen dat er in het hotel naast haar een terroristisch aanslag was gepleegd en dat ze moest blijven waar ze was.

“Mijn reisagent vertelde me dat ik naar de receptie moest en aan de receptionist advies moest vragen, maar ik ben bang. Ik zit vast in mijn kamer met mijn twee zonen en ik heb geen idee wat er gaande is.”

Ooggetuige Tunesische aanslag omschrijft ervaringen

De Britse toerist Gary Pine, die vlakbij de plek van de aanslag in Tunesië was, deed zijn verhaal aan SkyNews. Hij hoorde plotseling geluiden "waarvan we dachten dat het vuurwerk was", gevolgd door een explosie bij het naastgelegen hotel.

"Mensen renden massaal van het strand af", aldus Pine, die zag hoe iemand op het strand werd neergeschoten. Gasten van het hotel werd eerst verteld dat ze zich moesten opsluiten in hun kamer en later om zich in de lobby van het hotel te verzamelen.

Huizen verdachten in Frankrijk doorzocht

Op dit moment wordt het huis van de vermoedelijke dader Yassin Salhi in Saint-Priest doorzocht. Ook is het huis van een tweede verdachte doorzocht. Hierbij zijn geen banden met Salhi gevonden. Dat meldt Le Parisien.

Aanslag in Tunesië was op luxe all-inclusiveresort

Het hotel waar vrijdag terroristen het vuur openden op toeristen, is een all-inclusiveresort aan de Golf van Hammamet. Dat meldt persdienst ANP. Rondom een groot zwembad en een tuin met wuivende palmbomen liggen de gebouwen van het hotel.

Gasten van het vijfsterrenverblijf kunnen er eten in vier restaurants, een drankje drinken in twee bars, er zijn vier welnesscentra en allerlei sportfaciliteiten. Het hotel telt 272 kamers.

Bij de aanslag kwamen zeker 27 mensen om het leven. Het is nog niet bekend of onder hen Nederlanders zijn.

Dertien doden bij aanslag op moskee in Koeweit

Bij de aanslag op een shi'itische moskee in Koeweit zijn zeker dertien mensen om het leven gekomen. Dat meldt persdienst AFP. De aanslag is opgeëist door terreurbeweging Islamitische Staat (IS).

'Hoofdverdachte is vader van drie kinderen'

De hoofdverdachte van de terroristische aanslag op een gasfabriek vrijdag bij Lyon, Yassin Salhi, zou een getrouwde man en vader van drie kinderen zijn. Dat meldt persdienst ANP op gezag van de Franse krant Le Parisien.

Hij woonde in een dichtbevolkte voorstad van Lyon, Saint-Priest, niet ver van de plaats van de aanslag Saint-Quentin-Fallavier. Een buurvrouw omschreef hem als een erg beleefde man.

Salhi werd na de aanslag overmeesterd door een brandweerman, meldde de Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve. De politie heeft nog zeker een arrestatie in kringen rond Salhi verricht.

Salhi werd in 1980 in het Oost-Franse Pontarlier geboren. In de jaren voor 2008 lette de inlichtingendienst op hem omdat hij mogelijk met moslimextremisten sympathiseerde.

Slachtoffer aanslag Frankrijk was medewerker transportbedrijf

De persoon die vandaag werd onthoofd in de Franse plaats Saint-Quentin-Fallavier werkte als bedrijfsleider bij een transportbedrijf. Hij was op het terrein van het gasbedrijf om iets af te leveren. Dat meldt Le Dauphiné Liberé.

Dodental in Tunesië loopt op tot 27

Het dodental van de aanval op het Tunesische hotel is inmiddels opgelopen tot 27. Onder hen zouden buitenlanders zijn. Dat heeft het Tunesische ministerie van Binnenlandse Zaken zojuist bevestigd.

NCTV: Nederlandse dreigingsniveau niet aangepast

De aanslag in Frankrijk heeft vooralsnog geen gevolgen voor het dreigingsniveau in Nederland. Dat liet antiterreurcoördinator Dick Schoof vanmiddag weten, meldt ANP. Hij zegt de ontwikkelingen rond de aanslag "nauwgezet" volgen.

19 doden bij aanslag in Tunesische badplaats

Bij de aanslag op het toeristenhotel in de Tunesische badplaats Sousse zijn zeker 19 mensen om het leven gekomen. Dat meldt het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Eén van de schutters is gedood en naar de andere wordt nog gezocht.

Koenders: aanslag is misselijkmakend

Ook minister Bert Koenders (PvdA, Buitenlandse Zaken) heeft inmiddels op de aanslag in Frankrijk gereageerd. Dat meldt ANP. Hij noemde deze "misselijkmakend en luguber" en heeft zijn condoleances overgebracht aan de Franse regering.

In navolging van de Franse president François Hollande maande Koenders burgers om zich niet te laten intimideren en om te "blijven staan voor onze vrijheid en onze normen en waarden".

Hollande: geef niet toe aan angst

De Franse president François Hollande riep zijn landgenoten op om "niet toe te geven aan angst". Ook zwoer hij het land te zullen "verlossen van groepen en individuen die verantwoordelijk zijn voor zulke daden. Dat meldt Hollande op Twitter:

"Emotie kan niet het enige antwoord zijn."

Twitter avatar fhollande François Hollande Notre réponse, c'est l'action, la prévention, la dissuasion et donc la nécessité de porter des valeurs et de ne pas céder à la peur, jamais.

Het staatshoofd zei de kernwaarden van de Franse republiek te zullen verdedigen. Hollande heeft inmiddels de EU-top in Brussel verlaten en is op weg terug naar Frankrijk.

Duitsland en Spanje betuigen medeleven

Vanuit Duitsland en Spanje zijn berichten gekomen van hoogwaardigheidsbekleders die Frankrijk steunen in de strijd tegen het terrorisme. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank Walter Steinmeier zei dat Duitsland en Frankrijk "verenigd zijn in hun afkeer van terrorisme":

"Wij veroordelen deze daad van terrorisme en fanatisme in de sterkst mogelijke bewoordingen."

De Spaanse premier Mariano Rajoy liet op Twitter weten dat hij de aanslag veroordeeld en zei dat "de democraten zich altijd zullen verweren tegen de barbaren."

Twitter avatar marianorajoy Mariano Rajoy Brey Condeno firmemente el atentado cometido en Lyon. La barbarie tendrá siempre enfrente a la unión de los demócratas. #España con #Francia. MR

'Meerdere mensen aangehouden'

Er zijn inmiddels meerdere mensen aangehouden in verband met de aanslag. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve zojuist tegen journalisten gezegd, meldt persdienst AFP:

"Mensen die mogelijk hebben kunnen meewerken aan deze walgelijke misdaad zijn gearresteerd en in detentie geplaatst."

Om hoeveel arrestanten het gaat, is nog niet bekend.

Minister: verdachte was bekend bij autoriteiten

De verdachte die is aangehouden werd tussen 2006 en 2008 gevolgd door de Franse inlichtingendiensten omdat hij mogelijk een extremist zou zijn en een gevaar voor de samenleving zou vormen. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve zojuist gezegd, meldt Le Figaro.

De man zou mogelijk banden hebben met moslimextremisten. Na twee jaar onderzoek werd door de politie besloten dat de verdachte niet langer gevolgd zou worden. Hij had geen strafblad.

Twitter avatar paulrbrennan Paul Brennan Interior Minister Cazaneuve is here now. http://t.co/1jTFybSLyc

Aanslag gepleegd op toeristisch hotel in Tunesische badplaats

Zojuist komt ook de melding dat in de Tunesische badplaats en populaire vakantiebestemming Sousse een aanslag is gepleegd op een toeristenhotel. Dat melden een lokale radiozender en een bron bij de veiligheidsdiensten, aldus persdienst Reuters.

Details over slachtoffers of de toedracht van de aanslag zijn nog niet bekend.


Onduidelijkheid over tweede dader

Hollande zei het net ook: er was mogelijk een tweede persoon betrokken bij de aanslag op de fabriek bij Lyon. De berichten daarover zijn heel onduidelijk. Sky News en Le Dauphiné Libéré - onduidelijk is of de krant zich op Sky baseerde of het ook zelf voor zijn rekening nam - spraken al eerder over een mogelijke tweede dader. Die zou nog spoorloos zijn volgens beide. Le Parisien echter sprake van een gedode tweede terrorist. De politie heeft nog niets officieels gemeld.

Hollande: één dode, twee gewonden

Het werd al eerder gemeld, maar nu ook door president Hollande bevestigd op een ingelaste persconferentie: bij de aanslag is één persoon gedood (onthoofd) en zijn twee mensen gewond geraakt. Hij bevestigde verder dat een verdachte is gepakt, maar zei ook dat er mogelijk een tweede persoon betrokken is geweest.

Onze correspondent Peter Vermaas:

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Hollande: 1 dode, onthoofd, 2 gewonden.

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas En de verdachte is gepakt, bevestigt de president.

Hollande noemde de aanslag verder een terreurdaad.

Bekijk hier de persconferentie van Hollande

Le Pen: ferme maatregelen

Marine Le Pen, voorzitter van het Front National, pleit in een reactie op de aanslag voor "ferme en krachtige maatregelen" die "onmiddellijk" genomen moeten worden om te strijden tegen het islamisme:

"De grote verklaringen moeten nu stoppen. De marsen, de slogans en de emotionele uitspraken moeten plaatsmaken voor actie. Er is jarenlang niets gedaan tegen het islamitisch fundamentalisme."

Cameron sprak met Hollande

Volgens een Britse regeringsbron heeft premier David Cameron gesproken met de Franse president Hollande en zijn medeleven betuigd.

Air Products

De aanslag vond plaats bij een locatie van Air Products, een wereldwijd opererende onderneming die handelt in industriële gassen (zoals helium voor in ballonnen). Ze hebben een regionaal hoofdkantoor in Utrecht.

Hier zie je de vestiging in Saint Quentin op Street View:

Hollande verlaat eurotop vanwege aanslag

De Franse president François Hollande keert terug van de eurotop in Brussel in verband met de aanslag, meldt AFP. Hij is rond het middaguur weer in Frankrijk.

Twitter avatar AFP Agence France-Presse #BREAKING Hollande returning to France from EU summit after terror attack: official

Video: politie zet gebied af

Beelden van de plek van de aanslag:

De balans tot nu toe

Dit weten we zeker:

  • Er is een aanslag gepleegd op een fabriek voor industrieel gas en chemische producten in het Franse stadje Saint-Quentin-Fallavier, vlak bij Lyon.
  • Er is een onthoofd lichaam gevonden.
  • Er is een vlag van Islamitische Staat (IS) gevonden
  • Er is een verdachte aangehouden, die bekend is bij de inlichtingendiensten
  • De minister van Binnenlandse Zaken, Bernard Cazeneuve, is op de plek van de aanslag
  • Veiligheidsmaatregelen zijn aangescherpt op kwetsbare plekken in het land
  • Het antiterrorismeteam van de politie doet onderzoek, wat betekent dat ervan uit wordt gegaan dat het hier een terreuraanval betrof

Dit is onbevestigd:

  • Er is mogelijk een tweede dader. Die is ofwel nog spoorloos (Sky News), ofwel gedood (Le Parisien)
  • Het hoofd werd gevonden op een hek. Op het hoofd stonden Arabische inscripties
  • Er zijn twee mensen gewond geraakt

Veiligheidsmaatregelen

De veiligheidsmaatregelen op kwetsbare plekken in Frankrijk zijn als gevolg van de aanslag aangescherpt, heeft de regering volgens AFP bekendgemaakt.

'Hoofd werd op hek gevonden, met Arabische inscripties'

Persbureau AFP meldt dat het hoofd van het slachtoffer op een hek werd gevonden. Op het hoofd stonden Arabische inscripties.

Sky: mogelijk tweede dader

Volgens Sky News, dat zich baseert op getuigen, zou er mogelijk sprake zijn van een tweede dader. Twee mannen zouden op de fabriek zijn ingereden en vervolgens kleine explosieven tot ontploffing hebben gebracht. Dit is echter nog onbevestigd.

Cazeneuve onderweg

De Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve is onderweg naar de plek van de aanslag en komt daar spoedig aan.

Verdachte zou 30-jarige man zijn

De verdachte die is aangehouden zou een 30-jarige man zijn die bekend is bij de Franse inlichtingendiensten. Dat meldt de regionale krant Le Dauphiné Libéré.

Hier vond de aanslag plaats

Het Franse Saint-Quentin-Fallavier ligt zo'n 30 kilometer ten zuidoosten van Lyon:


Bij wat mogelijk een terreuraanval is op een fabriek in Saint-Quentin-Fallavier, vlak bij het Franse Lyon, is een man onthoofd. Dat meldt persbureau Reuters. Er zou een vlag van terreurbeweging Islamitische Staat (IS) gevonden zijn. Meerdere andere mensen raakten gewond. Een verdachte is gearresteerd, melden bronnen aan persbureau AFP.