ProRail heeft verkeerde informatie verstrekt

Spoorbedrijf ProRail heeft bij de verlenging van vier onderhoudscontracten zaken verzwegen tegen zowel het ministerie van Infrastructuur en Milieu als tegen de eigen raad van commissarissen. De betreffende contracten hadden een looptijd van 3,5 jaar, maar de directie van ProRail had deze vorig jaar een looptijd van tien jaar gegeven. Dit meldde staatssecretaris Wilma Mansveld gisteren aan de Tweede Kamer na onderzoek van accountantskantoor PWC. Uit het onderzoek blijkt dat de contracten al onderhands gegund waren en dat de directie van ProRail bij de verlening ervan interne waarschuwingen negeerde. De raad van commissarissen gaat nu met de bevoordeelde aannemers bespreken of de looptijd van de contracten verkort kan worden. Verder moeten nieuwe aanbestedingen getoetst gaan worden aan de „lessen uit dit onderzoek”.